Ana SayfaGüncelMahkemeden açlık grevindeki Güven için zorla getirme kararı

Mahkemeden açlık grevindeki Güven için zorla getirme kararı

HABER MERKEZİ – Mahkeme, 140 gündür açlık grevi eylemini sürdüren HDP Milletvekili Leyla Güven için zorla getirme kararı verdi.

Şanlıurfa 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla açılan davada ifade vermediği gerekçesiyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in talimatlı duruşması görüldü.

Duruşmaya, 140 gündür açlık grevinde olan Güven katılmazken, avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.

Çelebi, “Leyla Güven 27’nci dönem milletvekilidir. Yasama dokunulmazlığı devam ettiği dönem içinde kovuşturma olayla ilgili hakkında dava açılmıştır. Bu durum Anayasa’nın 83. Maddesi’ne aykırıdır. Bu nedenle davanın derhal düşürülmesi gerekmektedir” dedi ve ekledi:

“Anayasa’ya aykırı açılan davada, müvekkilimin zorla getirilmesi ya da ifadesinin alınması ayrıca Anayasa’ya aykırıdır. Usule aykırı bu işlemin devam edilmemesini talep ediyoruz.”

Avukat Çelebi ayrıca Güven’in 140 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatarak, “Ciddi sağlık sorunları baş göstermiştir. Kendisi gelip ifade verecek durumda değildir. Polis zoruyla getirilmesi durumunda hayati risk taşıyacaktır. Bu şartlarda müvekkilimin savunma yapacak imkanı da yoktur. Bu nedenle öncelikle davanın düşürülmesini ve zorla getirilme kararının çıkarılmamasını talep ediyoruz” şeklinde savunma yaptı.

Çelebi, mahkemenin aksi kanaatte olması durumunda davanın düşürülmesi için asıl mahkeme olan Şanlıurfa 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itirazın sonucunun beklenmesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme ise Leyla Güven’in avukatı Serdar Çelebi’nin talebini reddederek, Güven’in mahkemeye zorla getirilmesi için kolluğa müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.


Leyla Güven 140 gündür açlık grevinde, Zizek’ten taleplere destek