Ana SayfaEkonomiMoody’s: Türkiye’nin kırılganlık riski arttı

Moody’s: Türkiye’nin kırılganlık riski arttı

HABER MERKEZİ – Moody’s, Türkiye’nin dış kırılganlık riskini “yüksek” seviyesinden “yüksek +” seviyesine yükseltti. Ayrıca bir gerilimin TL’nin tekrar güç kaybetmesiyle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından dün yayımlanan rapora göre Türkiye’nin dış kırılganlık riski “yüksek” seviyesinden “yüksek +” seviyesine çıkarıldı.

Dünya’nın Reuters’a aktardığı habere göre bu değerlendirmeye gerekçe olarak, yurt dışından sağlanması gereken yüksek tutarlı yeniden finansmanın yarattığı kırılganlık gösterildi.

Moody’s raporunda ayrıca, “Düşük tasarruf oranlarına, enerji ithalatına ve ihracatın yüksek ithalat içeriği gibi sebeplerden kaynaklanan yapısal cari işlemler açığını yansıtmaktadır” denildi.

Cari açığın bu yıl tüketim ve yatırımlardaki gerilemeyle birlikte ortalama yüzde 1.2’ye gerileyeceğini öngören Moody’s, bu nedenle dış finansman gereksinimi azalsa da yeniden finans edilmesi gereken yükümlülüklerin azımsanmayacak miktarda olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca Moody’s, ABD ya da Almanya ile yaşanabilecek olası bir gerilimin Türk Lirası’nın (TL) tekrar güç kaybetmesiyle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

“Bu diplomatik anlaşmazlıklardan biri veya ikisi birden daha hararetli bir hal alması ve ticaret ve yatırımları daraltacak yeni yaptırımların başlatılması TL’nin tekrar güç kaybetmesinde rol oynayabilir.”

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 3 basamak altında “negatif” görünüm ile derecelendiriyor.

Previous post
Erdoğan'a bir tepki de Avustralya Başbakanı'ndan: Tüm seçenekler masada
Next post
Cemreler; güneşe, dolunaya, dağlara – Bahadır Altan