Ana SayfaKitapRedingot’tan: Cioran’ın “Yeni Tanrılar”ı raflarda

Redingot’tan: Cioran’ın “Yeni Tanrılar”ı raflarda

HABER MERKEZİ – Cioran’ın “Yeni Tanrılar”ı Redingot’tan Murat Erşen çevirisi ile çıktı. Kitap okuru Cioran’ın pek çok fikriyle buluşturuyor.

Fransızca yazan Rumen deneme yazarı Emil Michel Cioran’ın “Yeni Tanrılar”ı Redingot Kitap’tan çıktı.

Kitabı Fransızcadan Türkçeye tercüme eden isim Murat Erşen.

“Yeni Tanrılar”da Cioran okuru, tanrı fikri, intihar, ölüm, hayat, varoluş, boşluk, boğulma gibi farklı temalar ile buluşturuyor.

Tanrı’nın “iyiliği” ya da “kötülüğü” fikrine gelince ise yazar, bu kusurlu dünyanın “iyi tanrı”nın elinden çıkmış gibi görünmediğini söylüyor.

“İstisnai birkaç durum hariç, insan iyiye eğilimli değildir. Hangi tanrı onu iyiliğe sevk ederdi ki?” diye de ekliyor Cioran.

Kitaba dair bir yazı kaleme alan Emek Erez’e göre Cioran bu eserinde bir kez daha dünyada varlık olmanın sıkıntısını duyuruyor, intihar fikriyle özgürleşebileceğimizi hatırlatıyor, ben olmaktan bıkmanın anlamını düşündürüyor, boğulmalardan, boşluklardan varlığa dair içinden çıkılmaz olandan, düşünceden, yüzeysel fikirlerden, tanrılardan, insanın tanrıya ihanetinden bahsediyor.[1]

Giriş bölümünden

İstisnai birkaç durum hariç, insan iyiye eğilimli değildir. Hangi tanrı onu iyiliğe sevk eder ki? Kötülükle lekelenmemiş en küçük bir eylemde bulunabilmesi için kendini tutması, kendine gem vurması gerekir. Bunu her başardığında da yaratıcısını kışkırtır, küçük düşürür. Hani olur da artık çabayla ya da hesap kitapla değil, doğası gereği iyi olmayı becerirse, bunu yukarının dalgınlığına borçludur: Evrensel düzenin dışına yerleşir, hiçbir ilahi planda öngörülmemiştir. İyi insanın varlıklar arasında hangi yeri kapladığı pek anlaşılmaz, böyle biriyse bile. Acaba bir hayalet midir?


[1] Emek Erez’in “Cioran: Tanrı, intihar, boşluk…” başlıklı makalesini BURADAN okuyabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Keyfi infazdan gözaltında ölümlere: ABD raporunda Türkiye’ye insan hakları eleştirileri
Sonraki Haber
İstanbulluların beklentisi: “Seçim mevcut iktidarı silkeleyecek”