Ana SayfaDünyaRusya’dan İdlib mesajı: Türkiye mutabakatı tamamen uygulamadı

Rusya’dan İdlib mesajı: Türkiye mutabakatı tamamen uygulamadı

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Putin ile Erdoğan’ın 17 Eylül’de yaptığı İdlib mutabakatının tamamen uygulanmadığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib mutabakatı üzerinden Türkiye’yi eleştirdi.

Sputnik’in aktardığına göre Kuveyt basınına konuşan Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Eylül’de yaptığı İdlib mutabakatının tamamen uygulanmadığını söyledi.

“Türk partnerlerimizi 17 Eylül 2018 tarihli İdlib’deki durumun istikrara kavuşturulmasına ilişkin mutabakattaki yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik ediyoruz. Türkiye’yle mutabık kalınan ateşkes rejimini gözetleme bahanesi altında terörist varlığının artmasına müsaade edilmemesi önemli. Silahsızlandırılmış bölge kurulmasını ve militanlar ile ağır silahların tahliyesini öngören belgenin hükümleri henüz tamamen uygulanmadı.”

Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran’ın oluşturduğu Astana formatının etkinliğini kanıtladığını da savundu.

Astana üçlüsünün inisiyatifiyle yapılan Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi sonucunda Suriyeli taraflar arasında siyasi sürecin başladığını anımsatan Lavrov, Moskova’nın Ankara ve Tahran’la kongrenin sonuçlarının hayata geçirilmesi için aktif çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Suriye’de sahada belirgin bir istikrar sağlandığını da ifade eden Lavrov, “Sözde devlet kurma amacı taşıyan IŞİD yok edildi. Ancak Suriye’deki terör tehdidinin tamamen ortadan kalktığını söylemek için erken” diye konuştu.

İdlib mutabakatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, 17 Eylül 2018’de, Rusya’nın Soçi kentinde İdlib mutabakatına varmıştı.

Buna göre Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de tüm tarafların silah bırakacağı 15-20 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturulması kararlaştırılmıştı.

Rusya’nın, bölgeye yönelik operasyonunu askıya alması karşılığında Türkiye’nin bölgedeki cihatçı örgütlerle “ılımlı muhalifleri” 15 Ekim 2018’e kadar ayırması ve “tüm radikal terörist gruplar”ın söz konusu bölgeden çıkarılması öngörülmüştü.

Mutabakat için verilen mühlet aşılmasına rağmen Türkiye, ABD ve diğer ülkelerin terörist olarak tanıdığı HTŞ (eski el Nusra) bölgeden ağır silahlarını çekmedi.

Previous post
Beyoğlu'nda yangın: Dört işçi yaşamını yitirdi, bir işçi yaralandı
Next post
Trump: Beni ortadan kaldırmaya çalışıyorlar