Ana SayfaEkonomiSoğanın ardından bu kez patateste gümrük vergisiz ithalat

Soğanın ardından bu kez patateste gümrük vergisiz ithalat

HABER MERKEZİ – Patates ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı.

Gıda ürünlerinde yaşanan yüksek fiyat artışlarının ardından soğan için sıfırlanan gümrük vergisi uygulaması patates için de getirildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü (11 Mart) sayısında yer alan kararnameyle birlikte patates ithalatına sıfır gümrük vergili 200 bin ton tarife kontenjanı açıldı.

Karara göre 20 Nisan’a kadar sıfır gümrük vergili patates ithalatı yapılabilecek.

Tarife kontenjanının dağıtımı, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanacak tebliğle belirlenecek.


İran’dan soğan ithalatına başlandı


Ne oluyor?

Sanayi üretiminde düşüş, dolar kurlarındaki hızlı artış ve giderek yükselen işsizliğe konkordato ve iflaslar eşlik ederken enflasyon yüzde 20 civarında yer almaya devam ediyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki neredeyse her grupta fiyat yükselişleri devam ederken, en çarpıcı artış gıdada yaşanıyor.

Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılının Ocak ayına ilişkin verilerine göre gıdadaki artış son bir yılda yüzde 30’u aştı. Bu rakam Şubat’ta da artışını sürdürdü.

Pek çok iktisatçı bu durumu ‘tarımın iflası’ olarak yorumluyor. Konuyu değerlendiren isimlerden iktisatçı Ümit Akçay, “Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor” diyor.

Yaklaşan yerel seçimlerde ekonomi ana gündem maddesi olmaya devam ederken, son olarak 11 Şubat Pazartesi günü itibariyle İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri tarafından tanzim satış noktaları açıldı.

Hükümetin sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek iddiasıyla gündeme getirdiği tanzim satış noktaları, iki buçuk ay süreyle faaliyet gösterecek.


“4 bin ton patates Afrin’den”: Türkiye tohumunu yolladığı patatesi mi ‘ithal’ ediyor?

Patatesler Suriye’de girilen yerlerden getiriliyor: ‘İthalat’ mı, Osmanlı’dan gelme bir model mi?

Previous post
Yerel seçimlerde kullanılacak oy pusulaları tanıtıldı
Next post
Erdoğan'ın olduğu gazeteyi yere seren kişiye 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten gözaltı