Ana SayfaGüncelSon 25 gün: Yerel seçimlere giderken kim ne diyor, neler oluyor?

Son 25 gün: Yerel seçimlere giderken kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel yönetimlerin belirlenmesi için sandığa gidileceği 31 Mart’a sayılı günler kala İçişleri Bakanı Soylu HDP’yi hedef alarak kayyumları savunurken, HDP Eş Genel Başkanı Temelli kendilerine “defolun” diyen AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tatvan’dan “Biz buradayız, siz gideceksiniz” sözleriyle seslendi. CHP ve İYİ Parti liderleri de ilk defa Denizli’de ortak miting düzenledi. Son araştırmasını yayınlayan ORC ise İstanbul’da AKP adayı Yıldırım’ın, İzmir’de ise CHP adayı Soyer’in önde olduğu anket sonuçlarını açıkladı. İşte günün öne çıkan gelişmeleri…

 


19:45 | Kılıçdaroğlu ve Akşener’den ilk ortak miting Denizli’de

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ilk defa Denizli’de ortak miting düzenledi.

Mitingde ilk olarak konuşan Kılıçdaroğlu, “Sizinle alay eden kişiye sandıkta ders verin” dedi ve şöyle devam etti:

“Tanzim satışlar varlık kuyrukları ise, kuyruğa girenler varlıklı ise sen neden orada değilsin (…) Domates, biber kuyruğu varlık kuyruğu oldu. En büyük varlık kuyruğumuz işsizlik kuyruğu oldu. bin kişilik işe 40 bin kişi başvuruyor. Bundan büyük varlık kuyruğu var mı?”

Kılıçdaroğlu’nun ardından konuşan Akşener ise MHP ve AKP seçmenlerine seslenerek, “Sizler bu ülkenin vatansever asli unsurusunuz. Bu bir yerel seçim, ne Sayın Kılıçdaroğlu ne Erdoğan ne Akşener seçilecek. Siz muhtar, belediye başkanı seçeceksiniz” diye konuştu.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da eleştiren Akşener, “Ya Allah bismillah ile savaşa götürür gibi seçime götürüyor. Sizin içinizden çıktığını iddia etmişti ama 300 korumayla geziyor. Hangi arabaya bindiği belli olmasan diye aynı arabadan 20 arabası var. Tepemizde helikopterle geziyor” dedi.

İki partinin Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ortak adayı İYİ Parti’den Ümit Bahtiyar.


19:35 | HDP’nin Kulp adayı Fatih Taş oldu

HDP’nin Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde eş başkan adayı olarak gösterdiği Emin Ay’ın başvurusu “eksik belge” gerekçesiyle reddedilmişti.

HDP, bunun üzerine Emin Ay’ın yerine Fatih Taş’a eş başkan adayı olarak belirledi.


17:00 | Erdoğan: Türkiye yeşilleniyorsa, bizimle yeşillendi

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen “Türkiye’nin En Büyük Çiftçi Ailesi Milletin Evinde” programında konuştu.

Konuşmasında çiftçilere verilen kredilerden ve tarım alanlarından bahseden Erdoğan, “Tarım sektöründeki konumumuzu daha da güçlendirmek için çok sayıda çalışma yürütüyoruz. Ülkemiz tarımsal hasıla bakımından Avrupa’da ilk sırada yer alıyor” dedi.

“Dünyanın hayranlıkla izlediği projeleri birer birer hayata geçiriyoruz” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ağaç kestiğimiz yalanıyla ortalığı birbirine kattılar. Bu ülke yeşilleniyorsa, bizimle yeşillendi.”


16:50 | Bingöl’de CHP ilçe yönetiminden toplu istifa

Bingöl’ün Genç ilçesinde 16 yıldan beri CHP ilçe başkanlığı görevini yürüten Ali Altınbaş, 16 kişilik yönetim kuruluyla birlikte partiden istifa etti.

Diken’in aktardığı habere göre partisinin yıl yıl erimeye başladığını savunan Altınbaş, “Bugün partimizin geldiği noktada tek başlılık yönetim anlayışı mevcut. Genel merkez noktasında yaşanan durumun aynısı il yönetiminde de mevcut” dedi ve ekledi:

“Bugün bakıyoruz CHP Bingöl il yönetimi aile partisi olmuş, parti sadece iki kişinin tekelinde. CHP Bingöl’de başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Bir bakıyorsunuz hem yerel hem genel seçimlerde hep aynı kişiler aday gösteriliyor.”


16:35 | HDP Sözcüsü: İstanbul’da Binali Yıldırım’a kazandırtmayacağız

HDP İstanbul İl Örgütü, kentin 13 ilçesinde gösterilecek belediye eş başkan adaylarını ve belediye meclis üyelerini düzenlenen etkinlikle tanıttı.

Tanıtım toplantısında konuşan HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, 31 Mart seçimlerinin kendileri açısından yerel seçimlerden öte bir “demokrasi seçimi” olduğunu vurguladı.

AKP’nin bütün seçim kampanyasını HDP üzerine kurduğunu söyleyen Oluç, konuşmasında şunları kaydetti:

“Batıda AKP-MHP faşist blokuna karşı demokrasiye inanan kim varsa, oylarımızı onlara vereceğiz. Bunlar istiyordu ki biz çıkalım oylarımızı alalım, onlar da kazanıp gitsin. Biz o Binali Yıldırım’a İstanbul’da kazandırmayacağız. Adana’da, Ankara’da, İzmir’de, Mersin’de her yerde kaybettireceğiz.”


16:20 | Yavaş: 31 Mart’ta kazanamazsam siyaseti bırakırım

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Türkiye’nin ekonomik sorunlarla uğraştığı bir dönemde, “çılgın projelere para yatırmak” yerine Ankara’yı ekonomik yönden kalkındırmayı “birinci vazife” olarak belirlediğini söylüyor.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yavaş, belediye başkanı seçilmesi halinde, CHP’den ayrılacağı iddialarına “Bu konuda gayet netim: Görev süremin sonuna kadar CHP’de tabii ki devam edeceğim” yanıtını verdi.

Mansur Yavaş, 31 Mart’ta seçilememesi halinde ise siyasete nokta koyma konusunda kararlı.


14:50 | ORC anketi: İstanbul’da Yıldırım, İzmir’de Soyer önde, Eskişehir bıçak sırtı

Kamuoyu araştırma şirketi ORC, 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala İstanbul, İzmir, Eskişehir, Antalya ve Adana’yı kapsayan araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Yapılan açıklamaya göre İstanbul’da AKP’nin adayı Binali Yıldırım, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun 4.3 puan önünde.

İzmir’de ise CHP’nin adayı Tunç Soyer yüzde 55,6, AKP’nin adayı Nihat Zeybekci yüzde 42,1 oy oranında.

Eskişehir’de yapılan araştırmaya katılanların yüzde 49,6’lık kesimi de CHP’nin adayı ve mevcut Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i destekliyor. Verilere göre AKP’nin adayı Burhan Sakallı’yı tercih edeceklerin oranı yüzde 48,5.

Verilere göre Antalya’da ise AKP’nin adayı Menderes Türel yüzde 48,9, CHP adayı Muhittin Böcek de yüzde 46,7 oranında oy alıyor.

Son olarak Adana’da MHP’nin adayı Hüseyin Sözlü yüzde 53,9 ile yüzde 44,3 oy oranında görülen CHP adayı Zeydan Karalar’ın önünde.

ORC’nin önceki araştırmasında, CHP’nin adayı Mansur Yavaş Ankara’da yüzde 41,9’luk oy oranıyla AKP’nin adayı Mehmet Özhaseki’nin önünde yer almıştı.


13:50 | Temelli’den ‘defolun’ diyen Erdoğan’a: Biz buradayız, siz gideceksiniz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Bitlis Tatvan’daydı.

Buradaki halk buluşmasında, polisin engellemelerine rağmen binler bir araya geldi.

Tatvan Belediyesi Eş Başkan adayları Serap Çakmak Genç ve Habip Yeşiltepe’nin de katıldığı buluşmada konuşan Temelli, devam eden açlık grevi eylemlerine değinerek, “Bu adaletsizliğe son verilmeden bu ülkenin önü açılmaz. Her geçen gün adaletsizlik dalga dalga yayılıyor. Tecride son verme çağrımız, bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe son verme çağrımızdır” dedi.

Temelli ayrıca kendilerine “defolun” diyen Erdoğan’a da şu mesajı verdi:

“Ahlat halkların bir arada yaşadığı yerdir. Senin bundan haberin yok. Bunun için Kürtler, Türkler, Azeriler ve diğer halklar sandıkta en güzel cevabı verecektir. ‘Biz buradayız siz gideceksiniz’ demeliyiz”

HDP Eş Genel Başkanı son olarak, kendisine “Kürt bile değil” diyen Erdoğan’a şu yanıtı verdi: “Şahsıma hakaret ederken bile bu halka hakaret ediyor. Utanmazsa kafatasımızı ölçecek.”


12:20 | “AKP baskı yaptı” iddiası: Ahlat’ta MHP ile DP, adaylarını geri çekti


Bitlis’in Ahlat ilçe belediyesi için YSK’ye adaylık başvurusunda bulunan DP ve MHP, adaylarını geri çekti.

BBP ise 2 gün önce ilçe yönetimini feshetme kararı almıştı.

MA’nın haberine göre konuya dair değerlendirme yapan HDP Belediye Eş Başkan Adayı Seracettin Günbay, AKP’nin diğer partilerin adaylarına çekilmeleri yönünde baskı uyguladığını iddia etti.

Adayları geri çekilen hiçbir parti tabanının AKP’ye oy vermeyeceğini dile getiren Günbay, bazı parti yönetimlerinin kendilerine gelerek HDP’ye destek vereceklerini söylediklerini belirtti.

Günbay ayrıca Saadet Partisi yetkililerinin de kendilerine baskı yapıldığını söylediğini sözlerine ekledi.

Günbay son olarak, bugün seçim olması durumunda HDP’nin oyların yüzde 70’ini alacağını savunarak, “HDP’nin Ahlat’ta kazanma şansı yüksek” dedi.


12:18 | Soylu şimdiden ‘kayyum’ dedi: Bakanlığıma bizatihi bu hak verilmiş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yerel seçimlere ilişkin değerlendirmesinde HDP’yi hedef aldı, kayyumları savundu.

AA’ya konuşan Soylu, 31 Mart’ta ‘zayıf çıkmaları’ durumunda önümüzdeki 4,5 yılın ‘zehir zindan’ olacağını iddia etti.

Konuşmasında kayyum atamalarını savunan Soylu, “94 belediye başkanı teröre karıştığı için alındı… Kayyum memnuniyeti 94 yerde yüzde 65’in üzerinde. Normal belediyelerde bu kadar büyük memnuniyet yok” dedi ve seçim sonrası için de kayyum sinyali verdi.

“Görevden alma bir tedbirdir, iş işten geçmeden müdahale etmek demektir. O İçişleri Bakanlığı’nın hakkıdır. Devlet, yasalar, kanunlar İçişleri Bakanlığına böyle bir hak vermiş, bizatihi bakanın kendisine böyle bir hak vermiştir.”


10:30 | Dersim’de kadın seçim bürosu açıldı

Dersim’de ‘Devrimci Güçbirliği’ adayları, kadın seçim bürosunun açılışını yaptı.

Açılışta konuşan Dersim Belediyesi Eşbaşkan Adayı Nurşat Yeşil, HDP’nin kadın politikasını anlattı. Yeşil, eşbaşkanlık sistemi ile eşit temsiliyet haklarının Türkiye’de ilk olma özelliğine de değindi.

HDP Milletvekili Pero Dündar da yerel seçimlere değinerek, “Mesele bir belediye binasını kazanmak meselesi değildir. Mesele Dersim’i bu faşist iktidara teslim etmemektir. Bu nedenle hep birlikte olup güçlü olacağız ve kazanacağız” dedi.

Ardından barış ve özgürlük temennilerinde bulunularak, güvercinler uçuruldu. Daha sonra seçim bürosunun açılışı yapılarak, davul zurna eşliğinde halaya duruldu.


09:55 | “Beka sorunu yok” diyen İmamoğlu, vaatlerini anlattı

CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, NTV yayınında, seçilmesi halinde kent için yapacaklarından bahsetti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aksine “anketlere hiç olmadığı kadar güvendiğini” söyleyen İmamoğlu, “beka” tartışmalarına ilişkin de konuştu: “Şu anda beka sorunu diye bir şey yok.”

Devamla vaatlerini anlatan İmamoğlu, özetle şunları söyledi:

  • Gıda zinciri kuracağız, organik tarımı destekleyeceğiz.
  • Ulaşım 0-12 yaş çocuklara ücretsiz olacak.
  • Suyu yüzde 50 ucuzlatacağız.
  • Deniz taşımacılığının payını yüzde 10’a çıkaracağız.
  • Yeni nesil metrobüs araçlarıyla yoğunluğu azaltacağız. ‘Megabüs’ güvenlik yolunu kullanarak TEM’den giden, Beylikdüzü’nden Kurtköy’e kadar bir hat; bunu yaparak metrobüsün de yoğunluğunu azaltacağız.
  • İnsanlara yürüyebileceği, bisikletiyle gidebileceği alanlar yaratacağız.
  • Özel taşımacılara hiçbir külfet getirmeyeceğiz.
  • İstanbul’u adil, yeşil ve yaratıcı bir kent yapacağız.
  • Depremle ilgili çok hızlı tedbirler alacağız; ev sahiplerine yenileme için kolaylıklar sağlayacak, binalarda yerinde dönüşümü başlatacağız.

09:30 | Arınç: Ülkede beka sorunu yok

Geçtiğimiz günlerde AKP’nin 24, 25 ve 26. dönem milletvekilliği yapan 110 eski milletvekili ile 4 eski TBMM Başkanı’nın katıldığı bir toplantı gerçekleştirildiği ve bu toplantıya 230 vekilin davet edildiği ancak yarı yarıya bir katılımın olduğu belirtildi.

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre eski TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hükümetin ve ‘Cumhur İttifakı’nın sık sık gündeme taşıdığı ‘Türkiye’de beka sorunu var’ iddiasına dair konuştu.

‘Beka sorunu’ ifadelerini eleştiren Arınç, “Şu anda ülkede beka diye bir sorun yok. Nereden çıktı bu beka meselesi. Seçim stratejimiz doğru değil” diye konuştu.

Ayrıca Ankara belediye başkan adayı olarak seçmenin Ali Babacan’ı istediğini ileri sürerek Mehmet Özhaseki’nin adaylığını eleştirdi: “Görüştüğüm 10 kişiden 9’u Ali Babacan’ı istiyordu. Madem aday gösterilmedi, Özhaseki’nin gezilerine Babacan da davet edilsin, birlikte gezsinler.”

Previous post
Dünya genelinde bir popülist retorik analizi: Erdoğan sağcı liderlerin zirvesinde
Next post
Erdoğan'dan 'geri adım yok': S-400 konusunda biz işi bitirdik