Ana SayfaGüncelSon 4 gün: Yerel seçime giderken kim ne diyor, neler oluyor?

Son 4 gün: Yerel seçime giderken kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart seçimlerine sadece 4 gün kaldı. Bugünün öne çıkan gelişmelerini sayfamızda bulabilirsiniz.

 


18:45 | Oy ve Ötesi’nden ‘gözlemci’ çağrısı

Oy ve Ötesi, yerel seçimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Yerel seçimlere kayıtsız kalmayın” diyen Oy ve Ötesi, şu çağrıda bulundu:

“Şeffaf ve denetlenebilir seçim hedefi doğrultusunda bir araya gelen gönüllülerden oluşan Oy ve Ötesi, gönüllü sandık gözlemcisi olmak isteyenleri oyveotesi.org adresine bekliyor. Gönüllü kayıtları 29 Mart Cuma gecesi 23.59’da kapanıyor.”

Gönüllü olmak isteyenler oyveotesi.org’dan kayıtlarını yapabilir.

Kayıtla ilgili sorular için ise [email protected] adresine e-posta göndererek ulaşabilirsiniz.


18:35 | Pınar Aydınlar serbest bırakıldı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın seçim çalışmaları kapsamında bugün Bitlis’te katıldığı mitingde sahne aldıktan sonra gözaltına alınan sanatçı Pınar Aydınlar serbest bırakıldı.

Sahneden“Herne Peş” marşını okuyarak ‘örgüt propagandası’ yapma suçlaması gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Aydınlar, “Herne Peş’i her zaman okumaya devam edeceğim” dedi.


17:25 | Seçim öncesi “ekonomide OHAL”: TL’de neler oluyor?

Seçimlere kısa bir süre kala Londra’daki swap piyasasında TL’nin gecelik faizi yüzde 1000’i aşarken, borsada kayıplar arttı, dolar kuru tekrar yukarı yönlü hareket etmeye başladı.

Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda bu tablo “provakatif eylemler” olarak görülüyor, ancak iktisatçılar bu konuda iktidarla hemfikir değil.

Kimi iktisatçılara göre iktidar seçim öncesi TL’deki kayıpları azaltma arayışında, hatta bunun için bir nevi “ekonomide OHAL” ilan etti.


17:22 | Ankara Valiliği’nden seçim güvenliği açıklaması

Ankara Valiliği, seçim güvenliğine ilişkin bir açıklama yaparak, 19.538’i polis toplam 22 bin 201 kolluk gücünün, 31 Mart’ta görevli olacağını duyurdu.

Açıklamada “enerji ihtiyacının kesintisiz sağlanması için jeneratör takviyeleri yapıldığı” da belirtildi.

Valilik açıklamasında “YSK kararları gereğince oy verme günü oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacaktır” ifadeleri de yer aldı.


16:40 | Buldan: AKP kaldığı sürece enflasyonla, dolarla boğuşacağız

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Muş’ta bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, binlerce kişinin katıldığı mitingde, “Bizler, bu ülkenin geleceğini düşünüyoruz, halkımızı düşünüyoruz” dedi ve geçtiğimiz günlerde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentte gerçekleştirdiği mitinge dikkat çekti:

“Sevgili Muşlular, kimin güven verip vermediği 2 gün önce bu meydandan belli oldu. İki gün önce bu ülkenin Cumhurbaşkanı bir miting yaptı. Onların yaptığı mitingde de burada da herkes kimin daha dürüst olduğunu gördü. Onlar buraya gelirken bir tek eksikle geldiler. Muş halkı burada yoktu. Bayburt’tan, Erzincan’dan, Elazığ’dan insanlar geldi. Sevgili halkımız, bugün burada sadece Muşlular var.”

Buldan, “Buraya gelip bol keseden atanlar, şunu bilsinler ki Muş halkı 31 Mart’ta artık onlara öyle bir ders verecek ki, arkalarına bile bakmadan gidecekler” diye de ekledi.

Cezaevlerinde yaşamlarına son veren tutukluların cenazelerinin abluka altında gömülmesine de tepki gösteren Buldan, “Bize ‘dinsiz, imansız’ diyenler var ya cenazelerimizi bile gömmemize izin vermiyorlar. Vartolu Zehra Sağlam’ın cenazesi buraya geldi. Cenazesini gece gömdüler. Dinden bahsedenler dine, imana işte bu kadar saygı gösterdiler” dedi.

Buldan ayrıca ekonomik gidişata da dikkat çekerek, “AKP düşerse dolar da faiz de düşer. AKP kaldığı sürece bizler enflasyonla, dolarla boğuşmak zorunda kalacağız. İnanın ki onlar gidince bütün bu sorunların hepsi onlarla beraber gidecek” diye konuştu.


16:20 | Akşener: Ekonomiyi konuşmamak için ‘Allah Allah’ nidalarıyla seçime gidiyorlar

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Sakarya’da bulunan İYİ Parti lideri Meral Akşener, “bu seçimi savaşa çevirdiler” dedi, ekonomideki gelişmeleri gündeme getirdi.

“Biz bu seçimde ekonomiyi, işsiz gençleri konuşmak zorundayız. Umutsuz gençleri, ‘türedi’ denilen EYT’leri, yüzde 10 zam almış sürünen emeklileri, 6,5 liraya mazot kullanan, daha sonra da terörist denilen çiftçilerimizi konuşmak zorundayız. Konuşalım ki, iktidar partileri dertlerinize çare olsunlar. Bunu konuşmamak için ‘Allah Allah’ nidalarıyla seçime gidiyorlar.

“Biz bunları konuşacağız ki, başta Sayın Erdoğan olmak üzere 4,5 yıl sonra tartıya çıkacak olanlar gelip gözlerinizin içine baksınlar. Aynı yerlerden alışveriş yapacaksınız, aynı cenazelerde tabut omuzlayacaksınız. Ama sizi birbirinize düşürenler, 5 görüşmede kanka oluyorlar.”


15:45 | Sanatçı Pınar Aydınlar gözaltına alındı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın seçim çalışmaları kapsamında bugün Bitlis’te katıldığı mitingde sahne alan sanatçı Pınar Aydınlar gözaltına alındı.

MA’nın haberine göre Aydınlar, seslendirdiği “Herne Peş” marşı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı, Bitlis Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.


14:35 | Siyasilerin oy kullanacağı yerler belli oldu

31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde siyasi parti genel başkanlarının oy kullanacağı yerler belli oldu.

  • AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İstanbul Üsküdar
  • HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: İstanbul Bakırköy
  • HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: İstanbul Bakırköy
  • İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: İstanbul Üsküdar
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Ankara
  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Ankara
  • Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Ankara

14:25 | Temelli: 31 Mart’ta iktidardan gidiyorsunuz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı.

Temelli, konuşmasına Leyla Güven’in eylemini hatırlatarak, “Tam 140 gündür bu ülkede adaletsizliğe, hukuksuzluğa karşı direniyor. Tecrit sonlansın diye direniyor” sözleriyle başladı.

Tecride son verilmesi çağrısında bulunan Temelli, “Savaş değil, barış diyoruz. Baskı, zulüm değil, demokrasi istiyoruz. O yüzden de bu tecrit bir an önce sonlanmalı” dedi.

Türkiye’yi 17 yıldır AKP iktidarının yönettiğini anımsatan Temelli, “17 yıl sonra ülkenin geldiği hale bakın. Şimdi dönmüş Kürtlere diyor ki ‘defolun gidin.’ Hiçbir yere gitmiyoruz. Burası bizim vatanımız, burası bizim yurdumuz. 31 Mart’ta sandığa gidiyoruz, siz iktidardan gidiyorsunuz” diye konuştu.

Temelli, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bu seçimlerde kimliğimize irademize hep birlikte sahip çıkacağız. (…) Nerede oyumuzu kullanmamız gerekiyorsa oyumuzu mutlaka kullanacağız. Sandıkları kaçırıyorlar. O sandıklar nereye giderse gitsin mutlaka oyumuzu kullanacağız. Asla vazgeçmeyeceğiz.”


14:15 | İmamoğlu: Kimseyi dışarıda bırakmayacağız, kenti eşitlemeye geliyoruz

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Beylikdüzü’ndeydi.

İmamoğlu, “Semtlerimiz arasında o kadar büyük farklar var ki, bu eşitsizlik inanın insanın ciğerini yakıyor” dedi, en büyük mücadelesinin kentteki eşitsizliği gidermek olacağını söyledi.

“İnsanları, inançları ve milli duyguları üzerinden sınıflandırmaya çalışıyorlar. Memleket bunlardan bıktı, usandı. Biz, birilerine göre her ne kadar kenar ilçenin hemşehrileri olsak da biz, bu ülkenin ve bu şehrin neresinde olursak olalım asil vatandaşlarıyız. İstanbul’un 39 ilçesi de asil. Her ne kadar birilerinin gözünde biz, kenar ilçenin vatandaşları olsak da bu güzel İstanbul’un 39 ilçesini de eşitlemeye geliyoruz. Hiçbirini dışarda bırakmayacağız. Bilin ki 31 Mart’ta gerçekten yeni bir dönem başlıyor. Her birinizden yeni şeyler öğrenen, toplumun her kesimine saygı duymayı içselleştiren bir kardeşiniz, hemşehriniz, komşunuz bunu tüm İstanbul’a yaymak üzere İBB Başkanı oluyor, haberiniz olsun.”


13:30 | Erdoğan: Trump’a Ayasofya ile yanıt verilebilir

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortodoks Kilisesi’nin bin yıl boyunca merkezi olan Ayasofya’nın camii olarak ibadete açılması ile ilgili olarak yaptığı son açıklamada, bunun ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs ve Golan Tepeleri kararlarına “yanıt olarak” verilebileceğini söyledi.

Trabzon’da partisinin düzenlediği mitingde konuşan Erdoğan, “Trump Kudüs’ü kalkıyor başkent ilan ediyor. Öyle mi? Golan Tepeleri’ni işgalci İsrail’e çekiyor öyle mi? Siz de Türkiye’den bir cevap alacaksınız tabii” sözlerini kaydetti.

“Dediler ki Ayasofya ile ilgili olarak, hala ücretli olarak mı girilecek?’ Ben de kendilerine dedim ki… Hayır Ayasofya’ya girişi ücretsiz hale getirebiliriz. Ve sadece ücretsiz hale getirmek değil. Seçimlerden sonra Ayasofya’yı tekrar aslına rücu ettiririz. Bu ne demektir? Yani Ayasofya’yı müze olmaktan çıkarıp, Ayasofya’yı cami ismiyle müsemma hale getiririz.”

“Şimdi, Trump Kudüs’ü kalkıyor başkent ilan ediyor. Öyle mi? Golan Tepeleri’ni işgalci İsrail’e çekiyor öyle mi? Siz de Türkiye’den bir cevap alacaksınız tabii… Alacaksınız. Biz şu anda her şeyden önce İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı olarak bunlara bir cevap vermemiz gerekmiyor mu? Biz de şimdi mesuliyetimizin gereği olan bu cevabı verdik, veriyoruz ve vereceğiz. Onun için 31 Mart bir beka meselesidir. Bunu böyle biliniz. Onun için çok çalışacağız. Hele hele Ankara, İstanbul, İzmir buralar bizim için büyük önem arz ediyor.”

Erdoğan, yine 16 Mart’ta konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Ayasofya’nın camii olarak ibadete açılması çağrılarını “siyasi tezgah” olarak nitelemişti.

Tekirdağ’da düzenlediği mitingde konuşan Erdoğan, “Yan tarafta Sultanahmet’i doldurmayacaksın, Ayasofya’yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah” ifadesini kullanmıştı.

Bir hafta sonra katıldığı bir canlı yayında ise Ayasofya’yı yeniden tartışmaya açmış ve mevcut durumun “CHP zihniyeti”nin sonucu olduğunu söylemişti.


13:15 | Erdem Gül: Taşıma seçmene rağmen kazanacağız

CHP’nin Adalar Belediye Başkan adayı Erdem Gül, ‘taşıma seçmen’ iddialarına ilişkin konuştu.

Duvar’dan Sadık Güleç’e konuşan Gül, şunları söyledi:

“Adalar’da 12 bin seçmen var. Buranın seçmen sayısı düşük olduğu için, üç yüzlü beş yüzlü seçmen sayıları ile buranın sonucu değiştirilebiliyor. CHP örgütü gerekli itirazları yaptı. Ancak tahmin ediyorum yine de beş yüzün üzerinde bir seçmen kaldı. Ben adadaki seçmenlerimizin bilinç düzeyinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Onlar da AK Parti’nin İstanbul’u nasıl bir betona çevirdiğinin farkındalar. Adalara da böyle bir şeyin olmasına izin vermeyeceklerdir. Ben taşıma seçmene rağmen kazanacağımızı düşünüyorum.”


11:45 | CHP Grup Başkanvekili Engin Altay hakkında soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ve tehdit” iddiasıyla soruşturma başlattı.

Soruşturmaya Altay’ın dün Karadeniz TV’de yaptığı açıklamalar gerekçe gösterildi.

Altay, “Siyaset Gündemi” isimli programda, “31 Mart’ta bütün yaşananlar yani siyasi tablo ortada ama bunun üzerine aklıyla alay edildiğini düşünen vatandaşlarımız Erdoğan’dan ve Bahçeli’den, bay dumur ve bay kamburdan hücrede (oy kabini) bunun hesabını soracaktır…” ifadelerini kullanmıştı.


10:55 | Yıldırım: Akan ve katlanabilir bir trafik vadediyorum

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, 31 Mart’ta seçilmesi halinde kent trafiğinin ‘katlanabilir’ olacağını söyledi.

Diken’in aktardığına göre Habertürk TV’de canlı yayında konuşan Yıldırım, “İstanbul’un trafiğini yüzde 100 çözerim” diyenlere inanılmaması gerektiğini ifade etti.

“Ben akan ve katlanabilir bir trafik vadediyorum” diyen Binali Yıldırım, bunun yolunun metro olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, metronun yüzde 18 olan payının yüzde 48’e çıkarılacağını, böylece yollardaki trafiği yüzde 30 azaltmış olacaklarını aktardı: “Her gün 36 dakika erken eve gideceksiniz anlamına geliyor.”


10:25 | Kürt illerinde 96 bin seçmenin yeri değiştirildi

Yüksek Seçim Kurulu’nun 6 Mart 2019 tarihli kararlarıyla Kürt illerinde toplam 973 sandık ve 96 bin seçmenin yeri değiştirildi.

YSK tarafından sandık taşıma ve birleştirme gerekçeleri ise dikkat çekici.

Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç’un haberine göre bu gerekçelerden bazıları şöyle:

  • Ağrı – Tellisırt Köyü: 13 seçmeni olan 1289 No’lu sandığın Ziyaret köyüne taşınma gerekçesi olarak Sarıtaş Köyü’nde 1995 yılında iki yurttaşın “örgüt propagandası” yapmak suçundan gözaltına alınması gösteriliyor.
  • Bingöl Karlıova – Çiftlik Köyü: 59 seçmenli 1026 No’lu sandığın Mollaşakir Köyüne taşınmasının gerekçesi ise “Karlıova İlçesi Çiftlik Köyünde sadece ikamet eden şüpheliler arasında köy içerisinde atları kovalama meselesinden dolayı tartışma çıktığı, çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu Onur Çakmak’ın yaralanması”.
  • Dersim Ovacık – Tatuşa Köyü: 1075 numaralı sandığın taşınmasında ‘güvenlik olayları’ için 22 Mayıs 2012 tarihinde “pankart asma olayı” gerekçe gösterildi.

10:20 | İlçe Seçim Kurulu, HDP’nin seçim bürosunu kapattı

Adana’da Seyhan İlçe Seçim Kurulu, HDP’nin ilçede bulunan bir seçim bürosunu kapattı.

Karar, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 19 Mart tarihinde seçim bürosuna polislerce düzenlenen baskının ardından alındı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’in haberine göre baskında PKK lideri Abdullah Öcalan ve tecridi protesto etmek amacıyla tutuklu bulunduğu Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in posterlerine el konulmuştu.

Seçim bürosunu kapatma kararı alan Seyhan 4’üncü İlçe Seçim Kurulu, kapatma yazısında, ‘seçim ve aday tanıtım bürolarında seçime yönelik mahiyette afiş, bayrak ve flama gibi yasal unsurlar dışında içeriği suç niteliği taşıyacak propaganda malzemelerinin kullanılmayacağına’ yer verdi.


Örnek pusulalar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir çocuğu sistematik cinsel istismara maruz bırakan erkeğe 30 yıl hapis cezası
Sonraki Haber
Notabene'nin 'Öykü Tasarım Atölyesi' başlıyor