Ana SayfaGüncelYeni Zelanda: Erdoğan, vatandaşlarımızın seyahatleri konusunda güvence verdi

Yeni Zelanda: Erdoğan, vatandaşlarımızın seyahatleri konusunda güvence verdi

HABER MERKEZİ – İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Peters, “Erdoğan, vatandaşlarımızın seyahatleri konusunda güvence verdi” diye belirtti.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Winston Peters, İslam İşbirliği Teşkilatı acil toplantısına katılmak için geldiği İstanbul’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası soruları yanıtlayan Peters, iki ülke arasındaki “yanlış anlamaların ortadan kaldırıldığını” söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Peters, Erdoğan’ın Yeni Zelanda vatandaşlarının Türkiye’ye ziyaretleri konusunda da güvence verdiğini ifade etti.

Bakan Peters, Yeni Zelanda’daki cami saldırılarının videosunun Erdoğan’ın seçim mitinglerinde gösterilmesinin gündeme gelip gelmediği ile ilgili soruya ise “Hayır” yanıtı verdi:

“Hayır, bunun gerekli olduğunu düşünmedim. Çünkü artık bunu yapmıyorlar.”

Ne olmuştu?

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki El Nur ve Linwood camilerine 15 Mart’ta Cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırıda 50 kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişi de yaralanmıştı.

Cami saldırılarının baş zanlısı ise 28 yaşındaki Avustralyalı Brenton Tarrant isimli bir erkek. Tarrant, saldırı anını sosyal medya üzerinden canlı yayınlamıştı.

Yeni Zelanda’da yetkililerden yapılan açıklamalarda görüntülerin hızla silinmesi uyarısı yapılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan katliamı izleyen günlerde saldırıya ait bazı görüntüleri düzenlediği mitinglerde yayınlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart’ta Çanakkale Savaşı’nın 104’üncü yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada ise “Biz buradayız, biz Çanakkale’deyiz. Bin yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul’u Konstantinopol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacamızdan hiç şüpheniz olmasın” ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili Yeni Zelanda’dan tepki gelmiş ve bu durumun ülke dışındaki Yeni Zelandalıları tehlikeye atabileceği uyarısında bulunulmuştu.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, sözlerin bağlamından çıkarıldığını belirtmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Christchurch’de 50 masum Müslüman’ı öldüren teröristin sözde manifestosuna karşılık verdiğini” söylemişti.

Previous post
Van'da işkenceye maruz bırakılıp, haklarında dava açılan köylüler beraat etti
Next post
Yerel seçimlere 9 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?