Ana SayfaDünyaYeni Zelanda’da camilere saldırı: 49 kişi yaşamını yitirdi

Yeni Zelanda’da camilere saldırı: 49 kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde camilere Cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırıda en az 49 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralı.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde iki camiye Cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi.

Polis, El Nur ve Linwood camilerine düzenlenen silahlı saldırıda “önemli sayıda can kaybının” olduğunu duyurdu.

Yeni Zelanda basını, saldırıyı en az iki kişi tarafından düzenlendiğini aktardı.

En az 49 kişi yaşamını yitirdi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, düzenlediği basın toplantısında saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 40 olduğunu açıkladı.

“Eşi benzeri görülmemiş bir saldırının yaşandığını” söyleyen Ardern, 20’si ağır olmak üzere 48 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Daha sonra açıklama yapan Yeni Zelanda Polisi, saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 49’a yükseldiğini duyurdu.

Dört kişi gözaltında

Saldırıların ardından üçü erkek, biri kadın olmak üzere dört kişi gözaltına alındı.

Bazı şüphelilerin araçlarında el yapımı bomba olduğu belirtilen düzenekler bulunduğu da aktarıldı.

Polisten yapılan açıklamada gözaltılara ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“20’li yaşlarının sonunda bir erkek cinayetle suçlanıyor ve yarın Christchurch Mahkemesi’ne çıkarılması bekleniyor. Olay yerindeki silahlı bir kişinin bu olayla hiçbir ilgisi olmadığı düşünülüyor. Gözaltındaki diğer iki kişi de ateşli silah bulundurmaktan dolayı gözaltında. Olayla ilgili bağlantıları soruşturuluyor.”

Diğer yandan yetkililer, ülkedeki bütün camilere güvenlik gerekçesiyle kapılarını kapalı tutumaları çağrısı yaptı.

Ayrıca Avustralya Başbakanı Scott Morrison, saldırganlardan birinin Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi. Morrison, bu kişinin “sağcı bir terörist” olduğunu ifade etti.

Morrison, Sydney’de düzenlediği basın toplantısında, “aşırılıkçı, sağcı ve vahşi bir terörist” tarafından gerçekleştirilen saldırıyı kınadıklarını belirtti.

Saldırı anı canlı yayınlandı

Saldırganlardan birinin, saldırı anını sosyal medyadan canlı yayınladığı da gelen bilgiler arasında.

Yeni Zelanda Polisi görüntülerin paylaşılmamasını istedi:

“Christchurch’teki saldırıyla ilgili çok üzücü görüntülerin internette olduğunun farkındayız. Bu linkin paylaşılmaması çağrısında bulunuyoruz ve mevcut görüntülerin kaldırılmasına çalışıyoruz.”

“Yeni Zelanda’nın en karanlık günlerinden biri”

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırının hemen ardından yaptığı açıklamada “Yeni Zelanda’nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir” dedi.

Ankara’dan tepkiler

Türkiye’den ilk açıklama ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi.

Kalın, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi” dedi ve ekledi:

“Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da iki camiye düzenlenen silahlı saldırılara ilişkin yaptığı açıklamda “Yeni Zelanda’da Nur Camii’ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.


Karınca, New Zealand Herald, BBC Türkçe, NTV
Previous post
1 milyon işsiz daha: İşsizlik yüzde 13,5'e yükseldi
Next post
S&P: Türkiye'de ekonomik küçülme devam edecek