Ana SayfaGüncelYerel seçimler: Ankara el değiştirdi, Diyarbakır yeniden HDP’de, İstanbul belirsiz

Yerel seçimler: Ankara el değiştirdi, Diyarbakır yeniden HDP’de, İstanbul belirsiz

HABER MERKEZİ – Türkiye’de seçmenler yerel yönetimlerini belirlemek için 31 Mart’ta sandık başındaydı. Malatya Pütürge’de iki Saadet Partili öldürülürken, birçok yerde muhtarlık kavgaları yaşandı. Kesin olmayan sonuçlara göre Ankara CHP’ye geçti, iki yıldır kayyumun yönettiği Diyarbakır’da yeniden HDP seçildi. CHP ile AKP’nin oylarının başa baş olduğu İstanbul’da ise kazananın kim olduğu hala belirsiz. Oy verme işlemi sırasında ve sonrasında yaşanan gelişmeleri canlı sayfamızdan aktardık.

 


04:45 | İstanbul: CHP adayı İmamoğlu da AKP il başkanı da ‘öndeyiz’ dedi

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, partisinin İstanbul Seçim Koordinasyon Merkezi’nde dokuzuncu kez kameraların karşısına geçti.

AA’nın 5 saattir İstanbul’a dair veri akışı yapmadığını vurgulayan İmamoğlu, “AA Türkiye demokrasi tarihine çok kötü bir iz bırakmıştır. Süreci takip etmeye devam edeceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

27 bin 919 oy farkla seçimde önde olduklarını kaydeden İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı: “Girişi yapılmayan sadece 7 sandık var. Ve bunlardaki toplam oy potansiyeli 2.100’dür.”

İmamoğlu ile aynı zamanlarda açıklamalarda bulunan AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ise “Elimizdeki sonuçlara göre 3 bin 870 oy farkla İstanbul’u aldık, hayırlı uğurlu olsun” dedi.

AKP’li Şenocak, İstanbul’da 290 bin geçersiz oy olduğunu belirterek, “Buna da itiraz edeceğiz” diye konuştu.


2019 yerel seçimleri: Kritik illerde adayların oy oranlarında son durum


02:40 | Iğdır’da HDP kazandı

AKP, MHP ve İYİ Parti’nin ittifak yaptığı Iğdır’da kesin olmayan seçim sonuçlarına göre HDP birinci parti oldu.

AA’nın verilerine göre, sandıkların tamamı açılırken, HDP’nin eşbaşkan adayları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik’in oy oranı yüzde 50,12. MHP’nin adayı İsa Yaşar Tezel ise yüzde 46,65 ile ikinci oldu.

HDP Genel Merkezi, AA’nın veri akışını yeniden başlatmadan önce yaptığı açıklamada, “Iğdır’da tüm partilerin bize karşı ittifakı işe yaramadı. Onlar kaybetti, ama oyunlarla halkın iradesine el koymak istiyorlar. Erken zafer kutlaması yapanlar unutmasın ki, takipteyiz ve elimizde zaferimizi garantileyecek veriler var. Iğdır’ı kazandık” ifadelerini kullanmıştı.

2014 yerel seçimlerinde de HDP yüzde 44,2 ile kentte birinci olmuştu.


02:35 | İmamoğlu: 29 bin 408 oy farkla öndeyiz

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, sandıkların kapanmasının ardından açıklamalarını sürdüyor.

Anadolu Ajansı’nın saatlerdir veri girişi yapmadığını hatırlatan İmamoğlu, partilerinden bir heyetin ajansa gittiğini söyledi.

İlçe Seçim Kurulu’ndaki partililere de seslenen İmamoğlu, “Süreç tamamlanana kadar yerinizden ayrılmayın” çağrısında bulundu.

İmamoğlu, sistemlerine yansıyan verilere göre İstanbul’da kazananın kendileri olduğunu da vurguladı.

“31 bin sandıktan açılan 30 bin sandıktaki verileri sistemimize girdik. Açılmayan 100 sandık kaldı, bunlarda da 300 civarı oy olduğunu tahmin ediyoruz. AKP ile aramızda 29 bin 408 oy farkı var. Bu verilere göre biz öndeyiz.”


02:08 | HDP: Tüm partilerin bize karşı ittifakı işe yaramadı, Iğdır’ı kazandık

HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, AKP, MHP ve İYİ Parti’nin ittifak yaptığı Iğdır’da kesin olmayan seçim sonuçlarının gerçeği yansıtmıyor.

Partinin seçim tutanaklarına göre, Iğdır’da HDP adaylarının oyları yüzde 50,69 iken, MHP’nin adayı ise yüzde 47,42’de kaldı.

HDP’nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Iğdır’da tüm partilerin bize karşı ittifakı işe yaramadı. Onlar kaybetti, ama oyunlarla halkın iradesine el koymak istiyorlar. Erken zafer kutlaması yapanlar unutmasın ki, takipteyiz ve elimizde zaferimizi garantileyecek veriler var. Iğdır’ı kazandık.”


02:00 | Cumhurbaşkanlığı’ndan ‘İstanbul’ açıklaması: Erdoğan’ın ifadeleri Yıldırım’ınkiyle çelişmiyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’daki konuşmasında kullandığı ifadelerin, partinin İstanbul adayı Binali Yıldırım’ınkiler ile çelişmediğini söyledi.

Yıldırım sandıkların kapanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada “İstanbul’u kazandıkları” yönünde ifadeler kullanırken, Erdoğan ise ‘balkon konuşması’nda şu sözleri kaydetmiştii:

“Şu anda İstanbul’da buraya hareket ettiğim ana kadar mevcut ilçe sayısından daha fazlası Cumhur İttifakı’nda veya başa baş. Bu ne demektir? Halkımız, büyükşehiri belediye başkanı olarak verse dahi ilçeleri ne yapmış, AK Parti’ye vermiş.”


01:45 | Ahmet Türk: Nerede kalmıştık

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Mardin Büyükşehir Belediyesi’ni HDP kazandı.

Buna göre HDP’nin eş başkan adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ, yüzde 55’e yakın bir oy oranıyla kazandı.

Sonuçların ardından Ahmet Türk’ten ilk açıklama geldi.

Türk, Twitter üzerinden ‘Nerede kalmıştık?’ diyerek şu paylaşımı yaptı:

2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Februniye Akyol ile birlikte Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanlığına seçilen Ahmet Türk, İçişleri Bakanlığı tarafından 16 Kasım 2016’da görevlerinden uzaklaştırılması sonrası yerlerine kayyum atanmıştı.


01:30 | Erdoğan’ın ‘balkon konuşması’ndan: Bakalım nasıl yönetecekler, göreceğiz

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da partisinin genel merkezinde yaptığı ‘balkon konuşması’nda “Bakalım nasıl yönetecekler, göreceğiz” dedi.

Önlerinde 4,5 yıl olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Kardeşlerim, her olanda hayır vardır. Ankara’da bakıyorsunuz ilçelerin çoğu Cumhur İttifakı’nda. Şu anda İstanbul’da buraya hareket ettiğim ana kadar mevcut ilçe sayısından daha fazlası Cumhur İttifakı’nda veya başabaş. Bu ne demektir? Halkımız, büyükşehiri belediye başkanı olarak verse dahi ilçeleri ne yapmış, AK Parti’ye vermiş.”

Erdoğan ayrıca, “Yalan yanlış vaadlerde bulunanlar bakalım nasıl yönetecekler, göreceğiz” diye de ekledi.


01:28 | AA’dan 2 saatlik kesintinin ardından açıklama: Sahadan veri akışı yok

Saat 23.21’den bu yana veri akışı sağlamaması nedeniyle muhalefetin tepkisini çeken Anadolu Ajansı’ndan açıklama geldi.

Ajans, seçim sonuçlarının yakın olduğu birçok ilde sonuçlar birbirine yakınken veri akışının kesilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “AA Seçim Yayın Sistemine sahadan veri akışı gerçekleşmemektedir. Sahadan veya YSK’den veriler ulaştığında sonuçların aktarımı sürecektir” ifadelerini kullandı.


01:00 | HDP: AKP’nin kaybettiği Muş’ta saatlerdir veri girişi yapılmıyor

AA’nın veri açıklamaması üzerine kimi şehirlerde seçim sonuçları netleşemiyor. Bu kentlerden biri de Muş.

HDP’nin Muş Belediyesi Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık’ın “Muş’ta çok garip şeyler oluyor. Milyonlarca seçmeni olan illerin sayımları bitmesine rağmen Muş’ta hala bir sonuç yok” açıklamasının ardından HDP Genel Merkezi’nden de bir açıklama geldi.


00:50 | Küçükkaya: Bursa’nın CHP adayı beni arayıp ‘Seçimi kazandım ama veriler açıklanmıyor’ dedi

AA’nın veri açıklamaması üzerine kimi şehirlerde seçim sonuçları netleşemiyor. Bu kentlerden biri de Bursa.

Oyların yüzde 89’unun açıklandığı Bursa’da AKP’nin adayının oranı 49,49, CHP’nin adayı Mustafa Bozbey’in ise 46,99 olarak görülüyor.

Belirsizlik sürerken Fox TV canlı yayınının sunucularından İsmail Küçükkaya, “Bursa’nın CHP adayı beni arayıp ‘Seçimi kazandım ama veriler açıklanmıyor’ dedi” açıklamasında bulundu.

CHP’nin adayı Mustafa Bozbey ardından Fox TV’nin yayınına bağlandı.

Bozbey, il seçim kurulunun verilerine göre yaklaşık 1.5 puan önde olduklarını dile getirdi.

AA’dan akışın kesildiğini belirten Bozbey, “Bazı sıkıntılar var. Islak imzalı tutanakları giriyoruz ve takip ediyoruz, henüz sonuçlanmış bir şey yok ama hala önde gözüküyoruz” diye ekledi.


00:35 | Yavaş’tan ‘zafer’ konuşması: Bugün kaybeden Özhaseki’dir, ehliyet ve liyakat dönemi başlamıştır

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Adayı Mansur Yavaş, CHP Genel Merkezi önünde yaptığı konuşmayla zafer ilan etti.

Yavaş, “Bugün kaybeden Özhaseki’dir” dedi ve ekledi: “Ehliyet ve liyakat dönemi başlamıştır.”

Mansur Yavaş’ın açıklaması şöyle:

“Bugün kaybeden Özhaseki’dir. Özhaseki ve kirli siyaseti kaybetmiştir. Daha aday tanıtım toplantısındaki konuşmamda söz vermiştim; biz rövanşa, kine, husumete gelmiyoruz demiştim. Biz nefret dili uzatmayacağız, sevgi ekip sevgi biçeceğiz, biz beş buçuk milyon Ankaralı ile yola koyulacağız.

“Herkesin başkanı diye anılmak istediğimi belirtmiştim ve şimdi başkan olmak nasip oldu. Şimdi ehliyet ve liyakat dönemi başlamıştır.”


00:25 | İmamoğlu AA’ya seslendi: Kazandığımızı biliyorum; 1 saattir açıklama yapmıyorsunuz, sorumluluğunuzu yerine getirin

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu sandıkların kapanmasının ardından açıklamalarına devam ediyor.

İmamoğlu, kendi ellerindeki ıslak imzalı tutanakların yüzde 80’inden biraz fazlasını girdiklerini, buna göre oylarının yüzde 50,36’sını elde ettiklerini, Binali Yıldırım’ın oy oranının ise yüzde 46,70 olduğunu söyledi.

Son 36 dakikadır AA’nın verilerinde değişiklik olmadığını hatırlatan İmamoğlu, şunları kaydetti:

“AA yetkililerine çağrıda bulunuyorum. Lütfen manipülasyonun parçası olmayın. Yaptığınız görevin tarihi görev olduğunun altını çiziyorum. Yarınlarda utanacağınız bir duruma düşmeyin. Sizi İstanbul’dan tam 16 milyon hemşehrim adına uyarıyorum.”

İmamoğlu ayrıca seçim kurullarında ve ilgili kurullarda görev yapanlara “İster saatler ister günler olsun, asla sorumluluğunuzu terk etmeyin” çağrısı yaptı ve ekledi:

“Kazandığımızı biliyorum ama benim vicdanım, ahlakım, siyasi duruşum, benim devlet adamlığından anladığım şey benim bunu açıklamama müsaade etmiyor. Neticelerin netleşmesini ve tutanakların son halini almasını bekliyorum.”

İmamoğlu bu açıklamasının hemen ardından bir açıklama daha yaptı, bu açıklamasında ise AA’ya seslendi:

“Şu an itibariyle AA’nın açıklama yapmadığı süre tam 1 saati buldu. Tekrar uyarıyorum. Yarın bu toplumun yüzüne bakamazsınız, yüzünüz kızarır. Sorumluluğunuzu yerine getirin. Bir an önce süreci kendi verilerinizle toparlayın. Talimatlı bekliyorsunuz?

“Neredeyse 145 yıllık demokrasi mücadelemizin bu güzel gününü karartmayın, vazifenizi yerine getirin. Bu artık parti meselesi değildir, demokrasi meselesidir. Bu toplumun adalet bilincine hesap veremezsiniz. Bu şehrin 16 milyonu adına konuşuyorum, hesap veremezsiniz. Vazifenizi yerine getirin, yoksa tarih size hesap sorar. Siz topluma karşı sorumlusunuz.

“Ben kazandığımızı biliyorum, farkındayım. Ama edebim, ahlakım ve vicdanım bunu açıklamama müsaade etmiyor. Bu yüzden açıklama yapmıyorum. Sorumluları sorumluluğa davet ediyorum.”


00:24 | Bahçeli, İstanbul için ‘kazandık’ demedi: Takip ediyoruz

‘Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı basın toplantısında İstanbul’daki sonuçlara ilişkin konuştu.

Bahçeli, destekledikleri aday olan Binali Yıldırım’ın “Seçimi kazandık” açıklamasına karşın “Kazandık” demedi, “seçimi takip ettiklerini” ifade etti.

Bahçeli konuşmasında bu seçimleri 2014 seçimleri ile kıyasladı, “Karşılaştırdığımızda bereketli bir seçim oldu” dedi.


00:10 | Soyer: İzmir adaletsizliğe ‘hayır’ dedi

Resmi olmayan sonuçlara göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı CHP’nin adayı Tunç Soyer kazandı.

Parti il yönetimi ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Soyer, İzmir’in adaletsizliğe ‘hayır’ dediğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“İzmir birlik ve beraberlikten yana oyunu kullanmıştır. İzmir Türkiye’de bütün büyük şehirleri arasında en çok oy alan kent olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi ile beraber bununla gurur duyuyoruz. İzmir her türlü adaletsizliğe haksızlığa ‘Hayır’ demiştir. Bütün kent halkını kalbimle kucaklıyorum. Bugünden itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi bir ‘belediye ana’ olacak ve bütün evlatlarını aynı şekilde kucaklayacak. Hiçbirini diğerinden ayırmayacak hiçbirine üvey evlat muamelesi yapmayacak.

“İzmir Türkiye’de siyasetin dilinin değişmesi gerektiğini gösterdi, başka bir dili mümkün olduğunu gösterdi. Sevginin, şefkatin, saygının, bir aradığın dilinin mümkün olduğu kadar gösterdi. Bu nedenle şükranlarımı sunuyorum. Yarından itibaren yoksullukla işsizlikle mücadeleye başlayacağız.”


00:05 | Temelli: Seçim sonuçları Türkiye siyasetinde önemli değişimlere yola açacak

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Türkiye halklarıyla birlikte yürüdük. Emeği olan herkese teşekkür ediyoruz” diyen Temelli, seçim ortamında partisinin yaşadıklarına değinerek, “Hiçbir televizyonda yer alamadık. Mitinglerimizin ablukaya alındığı, GBT rekorlarının kırıldığı, karşı gücün polis ve valilikle kampanya yürüttüğü bir süreç yaşadık” diye belirtti.

Temelli, “Böyle bir seçim ortamında ortaya çıkan sonuçlar büyük bir başarıdır” dedi ve ekledi:

“Stratejimizin en önemli ayağı olan, batıda AKP-MHP iktidarını geriletme hamlemiz birlikte yaşama politikamızın sonucudur. Bu sonucun Türkiye siyasetinde önemli değişimlere yola açacağı açık. Fakat bu değişimleri değerlendirmek adına soğukkanlı olmakta yarar var. Maruz kaldığımız nefret dilini siyasetten ayıklamak lazım. Çünkü bu Türkiye toplumuna yapılabilecek en büyük kötülüktür.”


23:54 | Akşener: İmamoğlu henüz verileri girilmeyen bazı ilçelerden gelecek oylarla kazanmış olacaktır

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yerel seçimlerle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Akşener, “İstanbul’da herhangi bir yanlışlık yapılamayacağını düşünüyorum, çünkü Türkiye’de yaşayan herkesin gözü İstanbul’daki sandık sonuçları üzerindedir. İmamoğlu’nun henüz verileri girilmeyen bazı ilçelerden gelecek oylarla göreceksiniz ki kazanmış olacaktır” dedi.


23:50 | Kılıçdaroğlu: İstanbul’da Ekrem İmamoğlu kazanmış durumda

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’daki sonuçlara dair açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, “Bizim elimizdeki verilere göre İstanbul’da Ekrem İmamoğlu kazanmış durumda” dedi.

Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’ın “Seçimi kazandık” açıklamasını eleştiren CHP lideri, sandıklara sahip çıkılması çağrısı yaptı.

“Göreceksiniz İstanbul’a da bahar gelecek” diyen Kılıçdaroğlu, elde edilen başarının dünya açısından da memnuniyetle karşılanacağını söyledi.


23:35 | YSK Başkanı: Veri kaybı yaşanmadı, siyasi partiler veri çekerken bir kesinti oldu

YSK Başkanı Sadi Güven, muhalefetin “veri kaybı yaşandı” açıklamasına ilişkin konuştu. Güven veri kaybı yaşanmadığını savundu.

“İl ve ilçe seçim kurullarımız resmi tutanaklarla hesaplayacakları için, bu aşamada tarafımızdan herhangi bir sonuç açıklanmayacak.

“Yayın yasağı kalkmadan seçim sonucu yayınlayan TV kanalları hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdik. Siyasi partiler veri çekerken bir kesinti oldu, veri kaybı yaşanmadı.

“Seçim sonuçları, en kısa sürede vatandaşlarımızın incelemesine açılacaktır.”


23:30 | Yozgat’ta da muhtarlık kavgası: Bir kişi yaşamını yitirdi

Yozgat’ın Şefaatli ilçene bağlı Küçükincirli köyünde iki muhtar adayı taraflarının arasında tartışma çıktı.

Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu B.Ş. isimli kişi silahıyla etrafa ateş açtı.

Bu sırada yeniden aday olan mevcut muhtar Şahin Yalçın kolundan hafif, Erdem Türk ise ağır şekilde yaralandı.

DHA’nın haberine göre kavga sırasında B.Ş. de kendisini bacağından yaraladı.

Yaralılar, Yozgat Şehir Hastanesi ile Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırıldı.

Tedavi altına alınan yaralılardan Erdem Türk, burada hayatını kaybetti.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


23:25 | İmamoğlu’ndan “Seçimi kazandık” açıklaması yapan Yıldırım’a tepki

CHP tarafından aday gösterilen Ekrem İmamoğlu, YSK’ye bir kez daha uyarıda bulundu.

“Öncelikle YSK’yi, il seçim kurulunu ve ilçe seçim kurullarını tek bir oya dahi sıkıntı vermemeleri adına azami göreve davet ediyorum.”

İmamoğlu, ilgili kurumlara “Bu tarihi bir görevdir, tarihi bir çağrıdır; tek oyun dahi vebali üzerinizedir. Tüm tutanakların kayda girilmesi gerektiğini sağlamanız gerekmektedir” sözleriyle seslendi..

Ekrem İmamoğlu son olarak sandıklarda ve seçim kurullarında görev alan kişilerin son ana kadar görevine devam etmeleri çağrısı yaptı.

CHP adayı İmamoğlu, açıklama yaptığı esnada Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’ın “Seçimi kazandık” açıklaması yapmasına da yanıt verdi.

İmamoğlu, “Bu da bir manipülasyondur, Yıldırım’ı devlet adamı sorumluluğuna davet ediyorum” dedi.


23:20 | Yıldırım ile İmamoğlu arasındaki fark 4 bin 500’e indi

10 milyon 560 bin 963 kişinin seçmen olduğu İstanbul’da AKP adayı Binali Yıldırım ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu arasındaki fark yalnızca 4 bin 500 oy.

Resmi olmayan verilere göre Yıldırım’ın oy oranı 48,71 iken İmamoğlu için bu oran 48,65.

İki aday arasındaki fark dakikadan dakikaya kapanırken, açılan sandık oranı ise 98,8.


23:02 | Ayhan Bilgen: Kars’ta hep birlikte kazandık

Resim olmayan seçim sonuçlarına göre Kars Belediyesi’ni HDP kazandı.

Sonuçların ardından HDP il binasının önünde binlerce kişi toplandı.

Burada halka hitap eden HDP’nin Belediye Eş Başkan Adayı Ayhan Bilgen, “Hep birlikte kazandık” dedi.

“Kürdüyle, Türküyle, Azerisiyle, Terekemesiyle hep birlikte kazandık. Seçimin başından beri Kars kazanacak dedik ve Kars kazandı. Hep birlikte kazandık, hepimiz kazanmışız gibi kutlamalıyız.

“Şimdiye kadar kim nasıl ayrımcılık yapmış olursa olsun, kim dışlamış olursa olsun, biz bize yakışanı yapacağız. Kimseyi dışlamayacağız, kimseye ayrımcılık yapmayacağız, kimseyi aşağılamayacağız.

“Seçim boyunca bize iftira atanları utandırmamız gerekiyor. Bu bir yarıştı, Kars kazandı, birlikte kazandık.”


23:00 | Sırrı Sakık: Muş’ta çok garip şeyler oluyor

Muş’ta HDP eş başkan adayları Sırrı Sakık ve Sibel Genç ile AKP adayı Feyyat Asya arasındaki oy farkı burun buruna.

AA verilerine göre yüzde 93 oranında sandıkların açıldığı Muş Merkez’de AKP yüzde 33,21, HDP ise 31,85 oy oranına sahip.

Sayım sürerken HDP eş başkan adayı Sırrı Sakık paylaştığı mesajda, “Muş’ta çok garip şeyler oluyor. Milyonlarca seçmeni olan illerin sayımları bitmesine rağmen Muş’ta hala bir sonuç yok. Çok büyük oranda iptal edilen oy var. Sonuç hala kesinleşmedi. Bekliyoruz” dedi.


22:53 | Dersim’de TKP’nin adayı Maçoğlu birinci

Dersim’de AA’ya göre sandıkların yüzde 100’ü açıldı.

Kesin olmayan sonuçlara göre TKP’nin adayı Fatih Mehmet Maçoğlu yüzde 32,24 oyla seçim yarışını kazandı.

Maçoğlu, 2014’teki yerel seçimden bu yana Dersim’in Ovacık ilçesinin belediye başkanıydı.


22:50 | Sandıktan yüzde 75’in üzerinde HDP’nin çıktığı Cizre’de halk sokakta

Şırnak’ın Cizre ilçesinde sandıkların yüzde 80’i açıldı. Açılan sandıklara göre HDP yüzde 75 oy oranını aştı.

Oy sayımının halen devam ettiği ilçede binlerce kişi çeşitli mahallelerde sokaklara döküldü.


22:42 | Buldan: Türkiye’nin her yerinde demokrasi güçleri ve Kürtler kazandı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Diyarbakır’da seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Her türlü engeli aştık, zorluğu aştık ve kazandık, başardık. Bu başarıyı ve zaferi açık grevinde olan sevgili Leyla Güven olmak üzere bütün arkadaşlarımıza atfediyoruz. Bu başarıyı sevgili Leyla Güven başta olmak üzere bütün yoldaşlarımıza, açlık grevinde olan bütün arkadaşlarımıza armağan ediyoruz.”

Henüz açıklanmayan sonuçlar olduğunu da belirten Buldan, “Açıklandığı kadarıyla Türkiye’nin her yerinde demokrasi güçleri ve Kürtler kazandı. Türkiye’nin her yerinde Halkların Demokratik Partisi kazandı” dedi ve sözlerine şunları ekledi:

“Bugün seçim sonuçları itibariyle halkımız iktidara şu mesajı vermiştir: halkımız iktidara tecridi kabul etmediğinin mesajını vermiştir. Halkımız iktidara kayyum politikalarının çöktüğünün mesajını vermiştir.”

Buldan, Şırnak’tan çıkan seçim sonuçlarına da değinerek, “Bugün Şırnak’a dışarıdan 12 bin kişi oy kullanmak üzere gönderildi. Yani Şırnak gasp edildi” diye konuştu.


22:25 | İstanbul’da fark 1 puanın altına düştü, ilçelerde durum ne?

İstanbul’da CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP’nin adayı Binali Yıldırım arasındaki fark yaklaşık 0,6 puana düştü.

Kesin olmayan verilere göre Binali Yıldırım yüzde 48,99 ile seçimleri önde götürürken, İmamoğlu’nun oy oranı yüzde 48,40 oldu.

Sandıkların yüzde 95’inin açıldığı İstanbul’da AKP 24 ilçede önde. CHP için ise bu sayı 14, MHP için de 1.

Partilerin şu an için önde götürdüğü ilçeler şöyle:

  • AKP: Çatalca, Arnavutköy, Eyüpsultan, Başakşehir, Esenler, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Esenler, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Fatih, Beyoğlu, Kağıthane, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik, Tuzla, Şile.
  • CHP: Büyükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Maltepe, Ataşehir, Kartal.
  • MHP: Silivri

22:15 | Erdoğan’dan ilk açıklama

 

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimlerle ilgili İstanbul’da açıklama yaptı.

“Ankara’da geleneksel balkon konuşması yapacağını” söyleyen Erdoğan, “Yine açık ara birinci partiyiz” dedi ve ittifak ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’ye teşekkür etti.

“Her kazanç ve her kayıp milletimizin takdiridir. Bu da demokrasinin bir gereğidir” ifadesini kullanan Erdoğan, “Doğu ve Güneydoğu’daki seçim sonuçlarını çok önemli gördüğünü” vurguladı.

“Beka meselesi konusunda verdiğimiz mesajın milletimiz tarafından iyi algılandığını görüyoruz” diyen Erdoğan, bundan sonraki seçimlerin 2023 yılının Haziran ayında yapılacağını söyledi.

“Şimdi hep önümüze bakacağız” diye devam eden Erdoğan, güçlü ekonomi programını hayata geçireceklerini belirtti.


22:10 | İmamoğlu’na göre İstanbul’da fark yüzde 5

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, açılan sandık oranlarıyla ilgili İstanbul’daki seçim kordinasyon merkezinde üçüncü kez açıklama yaptı.

Veri akışının kesilmesi nedeniyle “manipülasyon” endişesi taşıdıklarını söyleyen İmamoğlu, AKP’nin adayı Binali Yıldırım ile arasındaki puan farkının kendi lehine 5,25 olduğunu söyledi.

“Kutlama süreçleri ya da bir adayın diğerini kutlama ya da kendi adına konuşma süreciyle ilgili olarak şunu söylemek isterim; ben çok nitelikli ve ahlaklı bir süreç yönettiğimi düşünüyorum. Ben tebrik etmeyi bilirim, tebrik edilmeyi de beklerim.”


22:00 | Siirt’te HDP kazandı

Siirt’te kesin olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayları Berivan Helen Işık ve Resul Kaçar yüzde 48,76 ile birinci oldu.

AKP’nin adayı Ali İlbaş ise yüzde 46,52 ile ikinci sırada yer aldı.

Açılan sandık oranı ise yüzde 98.

2014 yerel seçimlerinde HDP yüzde 49,4 ile birinci olmuştu. Ancak 2016 yılında HDP’li belediyeye Ceyhun Dilşad Taşkın kayyum olarak atanmıştı.


21:55 | CHP: Ankara’da bizdeki veriye göre 5-6 puan farkla Mansur Yavaş kazandı

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Genel Merkezi’nde ortak açıklama yaptı. Ortak açıklamayı okuyan Haluk Koç’un şunları söyledi:

“Seçim sonuçlarının açıklandığı andan itibaren Anadolu Ajansı’nın davranış kalıbı ortaya çıktı. Ankara ile ilgili gelişmeleri onlar da kabul etmiş görünüyor. Ankara’da bir tarih yazılıyor. Bizim elimizdeki veri akışına göre 5-6 puan farkla Mansur Yavaş kazanmıştır. Resmi yavaşlatılmış veri akışı bile 3 puana yakın fark gösteriyor. Seçimde yenilgi noktasında hazımsızlık yaşamakta olanların bunu kabul etmeleri gerekiyor.

“Türkiye’nin birçok yerinde YSK 56 dakika veri akışını durdurmuştur. Hemşerilerim, sakin olacaksınız. Tüm tasnif işlemleri bitene kadar sandıktaki görevlilerimiz görevlerine devam edeceklerdir. Hiçbir sandık görevlimiz sandıkları asla terk etmesinler. Ankaralı hemşehrilerimiz lütfen vakur olalım. 25 yıl sonra Ankara’da tarih yazılıyor. Bu İstanbul, Adana, Balıkesir gibi illerimiz de gecenin ilerleyen saatlerinde devam edecektir.”


21:50 | HDP’den Şırnak ve Dersim açıklaması

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, partisinin Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

YSK’nin yaklaşık bir saat boyunca siyasi partilere veri akışını durdurduğunu söyleyen Oluç, “YSK bunun gerekçesini tüm topluma ve siyasi partilere açıklamak zorundadır. Aksi takdirde YSK bir kez daha seçimlere şaibe ve hile karıştırılmasına aracı olmuş olacaktır” dedi.

Kimi yerlerde ‘açık ara önde göründüklerini’ belirten Oluç, “Sayımların nihayete ermesinden sonra bu sonuçları değerlendirecek açıklamayı yapacağız” dedi.

Oluç, kimi kentlerdeki sonuçlara ilişkin de açıklamalarda bulundu. Şırnak Merkez’de AKP adayının kazanmasını değerlendiren Oluç, “Şırnak sonuçlarını çeşitli şekillerde yorumlamaya çalışıyorlar. Halbuki sonuçlar çok açık. Buraya devletin büyük yığınak yaptığını, seçmen kaydırma yapıldığını, 142 belgesi ile çok sayıda oy kullanılacağını defalarca söyledik. İdil, Silopi, Cizre’de ise açık ara öndeyiz” dedi.

Şırnak’taki duruma dair partinin Twitter hesabından ayrıca bir video da paylaşıldı:

“Büyük fedakarlıkla zorluklara karşı mücadele edilmiş ve sonuç alınmıştır” diye devam eden Oluç, “Bu sonuç kayyum politikalarının bölgede reddedildiğini net olarak göstermiştir. Batıda da izlediğimiz stratejinin sonuç aldığı, doğru olduğu görülmüştür” dedi.

Oluç Dersim’deki sonuçla ilgili de açıklamalarda bulundu. “Dersim’de biz oylarımızı koruduk. Ama Dersim merkeze de yine devletin önemli bir kaydırması ve bir manipülasyonu vardır” diyen HDP Sözcüsü, “Dersim’de bütün güçler bizim karşımızda birleşmiş ve bizim kaybetmemiz için çalışmışlardır. Yaşanmış olan sonuç da bundan kaynaklanmaktadır” diye konuştu.


21:40 | Antep’te muhtarlık kavgası: Üç kişi yaşamını yitirdi

Antep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Köksalan Mahallesi’nde oy sayımı esnasında muhtar adayları arasında tartışma çıktı.

Bu esnada mevcut muhtar Süleyman Oğuz’un oğlu Cuma Oğuz’un tabancasıyla, muhtar adayı Süleyman Kaplan’ın kardeşi Eyüp Kaplan’a ateş etmesiyle tartışma çatışmaya dönüştü.

Silahlı kavgada muhtar adayı Süleyman Kaplan ve kardeşi Adem Kaplan da vuruldu.

Vurulan Eyüp, Süleyman ve Adem Kaplan olay yerinde hayatını kaybetti.

Jandarma tarafından vurularak ağır yaralanan Cuma Oğuz ise olay yerine gelen sağlık ekiplerince Şehitkamil Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, mahallede geniş güvenlik önlemleri alındı.


21:39 | Adalar Belediyesi’ni kazanan CHP’nin adayı Erdem Gül oldu

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul’un Adalar Belediyesi’ni CHP’nin adayı Erdem Gül kazandı.

Aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi’nin eski Ankara temsilcisi olan Gül, oyların yüzde 43,8’ini elde etti.

AKP’li rakibi Özlem Öztekin Vural ise yüzde 30,66 oranında kaldı.

Adalar’da sandıkların yüzde 97’si halihazırda açılmış durumda.


21:25 | İmamoğlu’ndan ikinci açıklama: İlk açıklamamdan sonra veri girişi durduruldu, manipülasyon var

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, rakibi Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım’dan önde olduğunu söylediği ilk açıklamasının ardından bir açıklama daha yaptı.

Partisinin İstanbul Seçim Koordinasyon Merkezi’nde bir kez daha kameraların karşısına geçen İmamoğlu, ilk açıklamasından sonra veri girişinin durdurulduğunu belirterek, YSK ve AA’yı ‘manipülasyon yapmak’ ile suçladı.

İmamoğlu, “Ahlaklı olun. Hiç hak yemedim, yemem, hakkımı da yedirtmem” dedi ve oy oranının 52,42 olduğunu söyledi.

“Az önce yaptığım açıklamanın teyidi anlamında karşınızdayım. Son verimiz yüzde 36.5 açılan sandık. Yüzde 52.42 Ekrem İmamoğlu, yüzde 44.84 rakibimizin oyu. Dengeli şekilde devam ediyor. Diğer tarafta ise fark yüzde 2’ye düştü. Açıklamamdan sonra veri hızı düşmüş görünüyor. Yüzde 16 civarı açılmamış sandık var. Burada manipülasyon söz konusu.

“YSK’ya çağrımdır; lütfen İstanbul verilerini denetlesinler. Devletin kurumu olan AA’yı da hassasiyete, doğru veri vermeye, süreci manipüle etmemeye ve ahlaklı bir duruşa davet ediyorum. Sandık kurullarındaki arkadaşlarıma da yerinizi terk etmeyin çağrısı yapıyorum. Hak yemedim yemem ama hakkımı da yedirtmem. Süreci böyle yönetmeye devam edecek, aldığım verileri de sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Umarım beni çeken kameraların kurumları bu açıklamaları göstermekten imtina etmezler.”

Sandık görevlilerine de seslenen CHP adayı, “Yerinizi terk etmeyin” uyarısında bulundu.


21:20 | 10 Ekim Katliamı’nda kızını yitiren HDP’li Çevik Suruç’ta önde

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında kızı Başak Sidar Çevik ve kızının halası Nilgün Çevik’i yitirip, yaralı hali ile sarıldığı eşi İzettin Çevik’le objektiflere yansıyan Hatice Çevik, Urfa’nın Suruç ilçesinde belediye eş başkanı olmaya çok yakın.

Resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin ilçedeki oy oranı 58,51. İkinci sırada yer alan AKP adayı Mustafa Yüksel’in oy oranı ise 37,86.

Suruç’ta açılan sandık oranı şu an yüzde 40.

Çevik, seçilmesi halinde ilk icraatının Suruç’ta katledilen 33 gencin anıtını dikmek olacağını belirtmişti.


21:10 | CHP’nin adayı Bucak serbest bırakıldı

AKP’nin ilçe belediye meclis üyesi adayı Nusret Kaya’yı darp ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan CHP’nin Siverek Belediye Başkan Adayı Fatih Bucak, emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Serbest bırakıldıktan sonra destekçileri tarafından karşılanan Bucak, olayla ilgisinin bulunmadığını ileri sürdü.

Nusret Kaya ise hastanede yapılan tedavisinin ardından taburcu edildi.


21:00 | 2004’ten beri AKP’de olan Bolu Belediyesi’nde CHP önde

2004 yılından bu yana AKP’de olan Bolu’da CHP adayı seçim yarışını önde götürüyor. AA’nın verilerine göre yüzde 83’ü açılan sandıklardan çıkan oy oranları şöyle:

  • CHP: %53,04
  • AKP: %44,40

20:55 | Giresun Eynesil’de CHP açık ara farkla önde

Giresun’un Eynesil ilçesinde açıklanan ilk sonuçlarına göre CHP açık ara farkla önde.

Resmi olmayan sonuçlara göre CHP’nin oy oranı yüzde 56,49; AKP’nin ise yüzde 38.70.

Şüpheli şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan, oy kullanımı sonrası Eynesil’de bir konuşma yaptı.

Çocuğunun ölümü üzerindeki gerçeklerin aydınlatılması için mücadele veren Vatan, şunları söyledi: “Çocuk cinayetine sahip çıktınız. Hepiniz evladıma sahip çıktınız. Bugüne kadar yargının önü açılmadığı halde korunan zalime Allah’ın izniyle hesap soracağız.”


20:50 | YSK veri akışını kesti

Yüksek Seçim Kurulu, yasal olarak siyasi partilere anlık olarak göndermesi gereken seçim sonuçlarını kesti.

MA’nın haberine göre HDP ve CHP son 30 dakikadır YSK’den veri alamıyor.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, YSK’nin güncelleme gerekçesiyle veri akışını kestiğini açıkladı. Öztrak, sayımın ortasında veri akışının kesilmesinin normal olmadığını belirtti.

HDP yöneticilerinin de YSK’ye başvuru yaptığı ancak geri dönüş alamadıkları öğrenildi.


20:40 | HDP Kars’ta öne geçti

Resmi olmayan sonuçlara göre Kars’ta, HDP eşbaşkan adayları Ayhan Bilgen ve Hatice Orhankazi, AKP-MHP’den oluşan ‘Cumhur İttifakı’nın adayı Çetin Nazik’in önüne geçti.

Kentte sandıkların yüzde 49’u açılırken, oy oranları şöyle:

HDP: % 27.74

Cumhur İttifakı: % 27.23

CHP: % 22.91


20:25 | Artvin’i CHP kazandı

Resmi olmayan sonuçlara göre Artvin Belediye Başkanlığı’nı CHP’nin adayı Demirhan Elçin kazandı.

AA’nın verilerine göre sandıkların yüzde 98’i açılırken, Elçin oyların 51,34’ünü aldı.

İlçelerde ise dokuz ilçenin yedisi CHP’de.


20:15 | Alper Taş: Beyoğlu’nda burun farkıyla kazanmayı bekliyoruz

CHP’nin Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş, şimdiye dek açıklanan oy oranlarına ilişkin açıklama yaptı.

“Kazanacağımıza inanıyoruz” diyen Taş’ın BBC Türkçe’ye yaptığı açıklama şöyle:

“Sonuçlar gelmeye başladı, çok az bir kısmı bize geldi. Gelen bilgiler beklediğimiz gibi, kafa kafaya, eşit bir yarış var. Bazen biz, bazen onlar öne geçiyor. Ama iyiyiz, bir önceki seçimlere göre bizim açımızdan oldukça iyi bir tablo var. Kazanmak üzereyiz, kazanacağımıza inanıyoruz, öyle bir duygu içerisindeyiz. Ama daha net bir şey söylemek için erken. Böyle bir yarış bekliyorduk, sonuçta benim yarışa girerken söylediğim ‘burun farkıyla’ kazanacağımızdı. Burun farkıyla kazanmayı bekliyoruz.”


20:00 | Beyoğlu, Üsküdar, Sarıyer, Esenyurt… İstanbul’daki kritik ilçelerde son durum

İstanbul’da seçim yarışı ‘Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu arasında devam ediyor. Şimdilik Yıldırım % 50,67 ile önde görünüyor.

Kentin ilçelerinde de yarış kimi yerlerde ‘sırt sırta’ sürüyor. 39 ilçeli İstanbul’da kritik semtlerden bazılarında son verileri derledik:

Beyoğlu
-AKP: %50
-CHP: %44
Üsküdar
-AKP: %49,64
-CHP: 43,66
Sarıyer
-CHP: 53,94
-AKP: 42,70
Adalar
-CHP: 42,83
-AKP: 30,32
Ataşehir
-CHP: 48,90
-AKP: 48,27
Avcılar
-CHP: 52,32
-AKP: 45,36
Esenyurt
-CHP: 50,84
-AKP:47,04
Şişli
-CHP: 47,67
-DSP: 29,22
Büyükçekmece
-CHP: 49,41
-AKP: 48,70


19:40 | Ankara’da oy farkı 1 puana düştü, ilçelerde son durum

Grafik: Hürriyet

Yerel seçimlerde Ankara’da AKP ile CHP’nin adaylarının oy oranları birbirine çok yakın.

Kentte sandıkların yaklaşık yüzde 36’sı açıldı. Verilere göre AKP’nin adayı Mehmet Özhaseki yüzde 49,03 oy oranıyla önde.

CHP’nin adayı Mansur Yavaş ise Özhaseki’nin yalnızca bir puan gerisinde ve yüzde 48,02 oy oranına sahip.

Kentteki ilçelerin 19’unda AKP önde. Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut ve Ayaş’ta ise CHP’nin adayları seçimi öne götürüyor.

Polatlı ve Gölbaşı’nda ise MHP adayları sandıkta birinci sırada.


19:37 | Diyarbakır’ın 13 ilçesinde HDP önde

Diyarbakır’da seçim yarışını HDP önde götürüyor. Partinin eş başkan adayları %58,13 ile AKP’nin önünde yer alıyor. AKP adayının oy oranı ise %32,23.

Kentte 13 ilçede HDP önde; 3 ilçede AKP, 1 ilçede ise Saadet Partisi önde görünüyor.

Grafik: Hürriyet

19:36 | İstanbul’da CHP 13 ilçede önde

Yerel seçimlerde İstanbul’da AKP ile CHP arasında yarış başa baş sürüyor.

Kentte sandıkların yüzde 48’i açıldı. Buna göre, AKP adayı Binali Yıldırım yüzde 51,1 ile önde. Ekrem İmamoğlu’nun oy oranı ise yüzde 46,3.

CHP 39 ilçenin 13’ünde önde.

Grafik: Hürriyet

19:25 | Seçimleri takip eden İtalyan gözlemci: Kaygılıyız

Yerel seçimleri takip etmek için İtalyan’dan Urfa’ya gelen İtalyan heyet, kentin Ceylanpınar ilçesinde gözlemlerde bulundu.

6 kişiden oluşan heyet üyeleri, gözlemleri sırasında sık sık polisin baskı ve engellemesi ile karşılaştı.

Çalışmaları sırasında defalarca polis tarafından durdurulan heyet üyeleri okullara yaklaştırılmadı.

Seçimleri takip etmek amacıyla Türkiye’ye geldiklerini söyleyen heyet üyelerinden Roberta Fornaboli, sık sık durdurulduklarını, kimi gözlemcilere karşı güç kullanıldığını belirterek, “demokrasinin saldırı altında olması nedeniyle Türkiye’deki durumdan kaygılandıklarını” dile getirdi.


18:50 | YSK’den yayın yasağını delen kanallar için suç duyurusu

Yüksek Seçim Kurulu, yayın yasağını delen televizyon kanalları hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

YSK ayrıca söz konusu kanallar için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) ihbarda bulundu.

Ardından bir açıklama daha yapan YSK, Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne ilişkin yayın yasağının saat 19.15 itibarıyla kalkacağını duyurdu.


18:20 | Esenyurt’ta bir okulda yangın çıktı, oy sayımına ara verildi

Esenyurt’ta bulunan Kıraç Limak Türkerler İlkokulu’nun bodrum katında henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

DHA’da yer alan habere göre okulu duman kaplaması nedeniyle polisler hariç içeridekiler dışarıya çıkarıldı.

İtfaiye gelerek yangına müdahale etti.

İtfaiyenin duman tahliyesinin ardından oy sayımına devam edileceği öğrenildi.


17:50 | İmamoğlu: Kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ortak basın toplantısı düzenledi.

Maslak’ta kurulan CHP Seçim Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaftancıoğlu, seçime katılımın yüksek olduğunu söyledi, 120 kişinin Seçim Koordinasyon Merkezi’nde seçim sonuçlarını takip ettiğini dile getirdi.

İmamoğlu ise kamuoyunu seçim sonuçlarına dair bilgilendirmeye devam edeceklerini bildirdi.

CHP’li aday ayrıca saldırı sonucu hayatını kaybeden Saadet Partililerin ailelerine başsağlığı diledi.


17:10 | CHP adayı Fatih Bucak gözaltına alındı

Urfa’da, CHP’nin Siverek Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Bucak, AKP’nin ilçe belediye meclis üyesi adayı Nusret Kaya’yı darp etmekten gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı, Kaya’nın darp sonucu ağır yaralanıp hastaneye kaldırıldığı iddiasını paylaştı.

Olay üzerine Urfa İl Emniyet Müdürü’nün de ilçeye gittiği aktarıldı.


17:00 |  Oy verme işlemleri sona erdi

Oy verme işlemleri Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla sona erdi.


16:35 | İçişleri Bakanlığı: Şu ana dek yaşanan olaylarda dört kişi yaşamını yitirdi

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre saat 15.00 itibari ile ülke genelinde 310 “olay” medyana geldi.

Açıklamada seçim öncesi iki, seçim günü de iki olmak üzere dört kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

“Saat 15.00 itibarıyla Bakanlığımıza illerimizden 310 seçim olayı bilgisi ulaşmıştır. Bu olayların 62’si 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a Muhalefet, 51’i oy pusulaların fotoğraflarını çekme, 35’i tehdit ve hakaret, 62’si kasten yaralama ve darp, 15’i oy verme düzenini bozma, 11’i seçim evrak ve malzemeleri üzerindeki suçlar, 20’si izinsiz silah taşıma ve 54’ü diğer suçlar olmak üzere toplam 310 olay meydana gelmiştir.

“Aldığımız tüm önlemlere rağmen 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamında şu ana kadar 2 vatandaşımız seçim öncesi, 2 vatandaşımız seçim günü saat 15.00 itibarıyla olmak üzere toplamda 4 vatandaşımız yaşanan olaylar sonucunda hayatını kaybetmiştir. 2014 Mahalli İdare Genel Seçimlerinde 5 kişi seçim öncesi, 12 kişi seçim günü olmak üzere toplam 17 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.”


16:30 | Van’da HDP’nin sandık görevlisi gözaltına alındı

Van’ın Saray ilçesine bağlı Koçbaşı Mahallesi’nde oy kullanımı sırasında HDP’nin sandık görevlisi Nevzat Fidan ve AKP’nin sandık görevlileri Emirhan Özgür ve Serdar Özgür arasında tartışma çıktı.

MA’nın haberine göre AKP’lilerin saldırısına uğrayan Fidan, askerler tarafından gözaltına alınarak Karahisar Jandarma Karakolu’na götürüldü.


16:02 | Urfa’da seçim kavgaları: 25 yaralı

Urfa’nın Haliliye, Eyyübiye, Karaköprü, Harran, Birecik ve Akçakale ilçelerinde muhtarlık seçimlerinde adaylar ile yakınları arasında kavga çıktı.

Çok sayıda kişinin karıştığı, silah, taş ve sopaların kullanıldığı kavgalarda 25 kişi yaralandı.

Yaralılar, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırılırken, birçok kişi gözaltına aldı.


16:00 | 32 ilde oy verme işlemleri sona erdi

Yerel seçimlerde saat 07:00’de başlayan oy verme süreci 32 ilde sona erdi.

Oy verme işlemelerinin sona erdiği kentler şöyle:

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

Sandıklar diğer illerde ise 17:00’ye kadar açık olacak.


15:50 | Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin önü polis barikatları ile kapatıldı

Diyarbakır’da büyükşehir belediyesinin bulunduğu caddenin polis barikatları ile kapatıldığı aktarıldı.

dokuz8Haber’den Bekir Güneş’in aktardığı görüntüler şöyle:


15:10 | İnce: Koltuk insan yaşamından daha değerli değildir

CHP’li Muharrem İnce, Malatya Pütürge’de iki Saadet Partili sandık görevlisinin oy verme işlemleri esnasında öldürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Seçim ve seçim sonucunda elde edilen koltuk insan yaşamından daha değerli değildir” dedi.

İnce, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ‘herkesi sakin olmaya’ da davet etti.


14:46 | İstanbul’da gözaltına alınan HDP’liler oylarını kullandı

İstanbul’da dün gözaltına alınan HDP’nin belediye meclis üyesi adayları ve sandık müşahitlerinin de aralarında bulunduğu 73 kişi Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bekletiliyor.

Gözaltında tutulan HDP’liler sabahın erken saatlerinde oy kullanacakları okula götürülerek, oy kullanmaları sağlandı.

Oy verme işlemi ardından ise gözaltındakilerin ifade işlemlerine başlandı.


14:35 | Giresun’da 250’yi aşkın tutukluya oy kullandırılmadı

Giresun E Tipi Kapalı Cezaevi’nde listede yer almalarına rağmen 350 tutukludan yalnızca 80’ine oy kullandırıldığı bildirildi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevi müdürünün itirazda bulunan tutuklulara “Benim sözüm geçer, gidin kime şikayet edersiniz edin” dediğini belirtti.


14:20 | Diyarbakır’da Avrupa’dan gelen heyete polis engeli

Diyarbakır’ın Hani ilçesinde HDP’nin daveti üzerine seçimleri takip etmek üzere bölgeye gelen Avrupalı heyetler polislerce engellendi.

MA’nın haberine göre Hani ilçesine İtalya’dan gelen heyette yer alan Sonia Helene Rosset ve Noemi Colombo gözaltına alındı.

Gözaltına alınan heyet üyeleri İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada 3 saat bekletilen heyet üyeleri, daha sonra serbest bırakıldı.

Hani Kaymakamlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, gözaltı haberinin gerçeği yansıtmadığı öne sürüldü.


14:15 | HDP’den ‘hala oy vermeyenlere’ çağrı


14:10 | İstanbul Kadıköy’de sandık başında bir kişi bıçaklandı

Kadıköy Nihat Işık İlköğretim Okulu koridorlarında, iki muhtar adayının yakınlarından oluşan yaklaşık 15 kişinin kavga ettiği bildirildi.

Polis tarafından dışarı çıkarılan grupların kavgası okul önünde de devam etti.

DHA’nın haberine göre kavgada bir kişi göğsünden bıçaklandı.

Hastaneye kaldırılan kişinin yakınları ise etrafa silahla ateş açtı. Silahlı bir kişiyi gözaltına alan polis, kaçan diğer kişileri yakalamak için çalışma başlattı.


14:08 | HDP’li seçmenin oy pusulası muhtar adayı tarafından yırtıldı

Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Kocasırt Mahallesi’nde, oyunu kullanmak üzere Kocasırt İkokulu’nda kurulan 1031 no’lu sandığa giden Hikmet Özel ile muhtar adayı Nadir Bingöl arasında tartışma yaşandı.

Bu sırada muhtar adayı, HDP’den yana tercihte bulunan Özel’in oy pusulasını yırttı.

Oy pusulasının yırtılması üzerine sandık kurulu başkanı da Hikmet Özel’in oyunu geçersiz saydı.

Bunun üzerine durum tutanak altına alındı. Oy kullanamayan Özel, İlçe Seçim Kurulu’na şikayette bulundu.


14:06 | Oyunu kullanan Erdoğan’dan Malatya’da Saadet Partililer’in öldürülmesine ilişkin açıklama

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile beraber İstanbul Üsküdar’daki Kısıklı’da bulunan Saffet Çebi Ortaokulu’nda oyunu kullandı.

Erdoğan oy kullanma işleminin ardından yaptığı açıklamada Malatya Pütürge’de iki Saadet Partili sandık görevlisinin oy verme işlemleri esnasında öldürülmesine ilişkin konuştu. Erdoğan’ın açıklaması şöyle:

“Malatya Pütürge’deki olay bizleri üzdü. Böyle bir durumun olmaması gerekirdi. Ne yazık ki burada iki vatandaşımızın ölümü beni ciddi manada üzmüştür. Bu konuda şu anda Adalet ve İçişleri bakanlıklarımız gerekli araştırma ve soruşturmaları yapıyorlar. Bu iki arkadaşımıza rahmet diliyor, ailelerine sabırlar diliyorum. Bu durumun partiler arası bir sorgulama ya da yargılamaya götürülmesini doğru bulmuyorum.

“Temennim odur ki bunun dışında seçimler bittiği ana kadar herhangi bir durumun olmamasıdır. Aldığım bilgilere göre şu ana kadar iyi gidiyor.

“Seçimlerden başarılı bir biçimde çıkıp demokrasinin temel taşı olan yerel seçimlerin inanıyorum ki merkezi sisteme de büyük bir güç katacaktır. Temennim odur ki yüksek bir katılım ile sandıkları kapatmış olalım.”


13:38 | Bismil Kaymakamlığı’ndan ‘tek yere oy vereceksiniz’ açıklaması

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Köprü (Kürtçe ismi Koperî) mahallesinde dün gece köye giden karakol komutanın köy seçmenlerini açık oy kullanmaya zorladığı ve köylülerin yerine oy kullanmak istediği iddiasına ilişkin Bismil Kaymakamlığı’ndan açıklama geldi.

Açıklamada “söz konusu iddiaların asılsız olduğu ve gerçeği yansıtmadığı” ileri sürülürken,” seçimlerin Kaymakamlıkça alınan tedbirler neticesinde, ilçenin her noktasında huzur ve güven içerisinde devam ettiği” kaydedildi.


12:40 | Kılıçdaroğlu oyunu Çukurambar’da kullandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Çukurambar’daki Arjantin İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra kısa bir açıklama yapan CHP lideri, güzel bir havada seçimin geçtiğini söyleyerek, “Olumsuz hiçbir olay olmadan inşallah vatandaşlarımız tercihlerini yapacaklardır” dedi.


12:35 | Bahçeli oyunu Ankara’da kullandı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oyunu Ankara’daki Anıttepe Ortaokulu’nda kullandı.

Seçim sonuçlarının hayırlı olmasını temenni eden Bahçeli, basın mensuplarının “İlk kez MHP dışında bir partiye mi oy vermiş oldunuz?” sorusunu da “Cumhur İttifakı’nın adayına oy verdim” diye yanıtladı.


12:30 | Saadet Partisi: Malatya Pütürge’de iki partilimiz katledildi

Malatya’nın Pütürge ilçesinde oy verme işlemi sırasında iki kişi vurularak öldürüldü.

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, olaya ilişkin yaptığı açıklamada “Malatya Pütürge’de AK Parti adayının yeğeninin saldırısı sonucu biri sandık görevlisi diğeri müşahit iki partilimiz vefat etmiştir” dedi.


12:25 | CHP’nin Ankara adayı Yavaş oyunu kullandı: Geçirdiğim en düzeysiz seçimdi

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Ankara’da oyunu kullandı.

Yavaş, basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, “Seçmenin iradesi en büyük iradedir, onun dışında konuşulan her şey boştur. İstemediğimiz bir şekilde seçim geçirdik; proje konuşmak yerine… Üçüncü kez adayım, bu seferkinin en düzeysiz seçim olduğunu söyleyebilirim. Buna cevabı Ankaralı seçmenin vicdanı verecektir” dedi.


12:15 | Temelli: Yarından itibaren önemli değişiklikler yaşayacağız

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul Yeşilköy’deki Halil Vedat Fıratlı İlkokulu’nda kurulan 1417 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Temelli, oyunu kullandıktan sonra şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye halklarına, emekçilere, kadınlara, gençlere, herkese; bu ülkede mağdur olmuş herkese hayırlı olsun. Rüzgar erken geldi. Bir demokrasi rüzgarı, bir barış rüzgarı esiyor. İnanıyoruz ki Türkiye’de bu seçimler her şeyden önce siyasetin dilini üslubunu değiştirecek. Siyasetin dilini ayrımcılıktan nefret söyleminden kurtaracak ve Türkiye’de yeni yaşama, bu yeni yaşamı umut edenlere değişim rüzgarı estirecek.

Bir ay boyunca bu umutla Türkiye’nin her yerinde tüm arkadaşlarımla birlikte, eşbaşkanımızla birlikte, MYK’mız, vekillerimiz, PM üyelerimiz, il ilçe teşkilatlarımızla birlikte bu umudun peşinde koştuk. Bu umudu hiç yalnız bırakmadık. İnanıyoruz ki yarından itibaren Türkiye’de demokrasi adına, barış adına önemli değişiklikler yaşayacağız. Bugün burada vatandaşlık vazifemizi yaptık. Herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Temelli, oy kullandıktan sonra seçim sonuçlarını HDP Genel Merkezi’nde takip etmek üzere Ankara’ya geçti.


12:10 | Ahmet Türk oyunu kullandı: İpoteğin kaldırılmasına saatler kaldı

HDP Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Figen Altındağ ve Ahmet Türk, yerel seçimler için oylarını kullandı.

Türk, Artuklu ilçesinde bulunan Kasımiye Ortaokulu’nda; Altındağ ise Ömerli ilçesinde bulunan Mehmet Kavak Lisesi’nde oy verdi.

Valilik tarafından hazırlanan listede isimleri yer almayan gazetecilerin oy verme işlemini takip etmelerine izin verilmedi. Eşbaşkanların yanında bulunanların da fotoğraf çekmeleri engellenmek istendi. Yaşanan tartışma eşbaşkanların araya girmesi sonrası büyümezken, Türk ve Altındağ oylarını kullanarak okullardan ayrıldı.

Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türk, seçimlerin barış, kardeşliğin tesisine ve Türkiye halklarının geleceği ve özgürlüğüne vesile olmasını umduğunu belirtti.

Halkın kayyumlara bugün itibari ile cevap vereceğini kaydeden Türk, “Halkımız bugünü bekliyordu. Arkadaşlarımız, halkımız yoğun bir çalışma süreci geçirdi. Çok kalmadı. Saatler kaldı. Halkımızın iradesine ipotek koyuldu. İpoteğin kaldırılması konusunda halkımız gereken cevabı verecektir bugün” diye konuştu.


12:00 | AKP’nin Ankara adayı Özhaseki sandık başındaydı

AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Mehmet Özhaseki, oyunu kullandı.

Özhaseki, kullandığı oyun ardından, “Keşke bazı üzüldüğümüz şeyler olmasaydı. En önemlisinin kimsenin burnunun kanamaması olduğunu düşünüyorum. Çıkacak sonuca herkesin saygılı olması gerekir” diye konuştu.


11:52 | Diyarbakır ve Mardin’de muhtar adayları arasında kavga

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde muhtarlığa aday olan iki kişi ve yakınları arasında kavga çıktığı bildirildi.

DHA’nın haberine göre sopaların ve bıçakların kullanıldığı kavgada biri ağır olmak üzere iki kişi yaralandı.

Mardin’in merkez Artuklu ilçesine bağlı Dara Mahallesi’nde de muhtar adayları arasında çıkan kavgada üç kişi yaralandı.


11:51 | İYİ Parti lideri Akşener oyunu kullandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Üsküdar’da bulunan Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’ndeki 2132 no’lu sandıkta oyunu kullandı.

Akşener, “Uzun süreli ve hareketli bir seçim dönemi geçirdik. Arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Bu seçimin Türkiye’ye hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Türkiye ve Üsküdar iyi olacak” dedi.


11:50 | AKP’nin İstanbul adayı Yıldırım oyunu kullandı

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Tuzla bulunan Emlak Konut Cemil Meriç İlkokulu’ndaki 1049 no’lu sandıkta oyunu kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra çıkışta basın mensuplarına konuşan Yıldırım, “Bugün İstanbul’da ve Türkiye’nin 80 vilayetinde yerel seçimler yapılıyor. Seçime oldukça yoğun bir ilgi olduğunu görüyoruz. Seçimler demokrasinin bayramıdır. Bugün gelecek 5 yıl için yerel yöneticilerimizi seçeceğiz” dedi.


11:30 | Diyarbakır’da HDP’li aday ile gazeteciye polis şiddeti

Diyarbakır’da HDP’nin Bağlar Belediyesi Eş Başkan Adayı Zübeyde Zümrüt’ün Bağcılar Mahallesi’nde bulunan Ali Kuşçu İlkokulu’nda oy kullanmasını takip eden Jinnews muhabiri Gülistan Azak, çekim yaptığı esnada polis tarafından engellenerek darp edildi.

Jinnews’ün haberine göre polis, Azak’a yönelik olarak “Çekim yapamazsın. Kime hizmet ettiğin belli değil, defol buradan teröristsiniz” sözlerini sarf etti.

Duruma tepki gösteren Zümrüt de yine polis şiddetine maruz kaldı.

Salona gelen polis amirinin şiddet uygulayan polisten özür dilemesini istemesi üzerine polis, “Söylediklerimden dolayı özür dilerim ama yaptıklarımdan dolayı özür dilemem” dedi.

Yaşanan bu olayların ardından oyunu kullanan Zümrüt ve beraberindekiler okuldan ayrıldı.


11:20 | AKP adayı Zeybekci oyunu Bornova’da kullandı

AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Bornova Şehit Polis Mehmet Çevik Ortaokulu’ndaki 2327 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Zeybekci, seçim mesajının sorulması üzerine, “İzmir kazansın; oyunuzu sadece ve sadece İzmir’e, kendinize ve geleceğinize verin” dedi.


11:13 | Demirtaş: Sandığa gidiyoruz, değil mi?

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden seçim mesajı gönderdi.

Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Merhabalar, nasılsınız? Sandığa gidiyoruz, değil mi? Oyunuzu mutlaka kullanın ve sayım bitene kadar da sandığa sahip çıkın lütfen. Güzel sonuçları akşam hep birlikte, keyifle izleyelim” diye yazdı.


11:12 | Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu oy kullandı, ‘beka’ mesajı verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, oyunu Antalya’nın Alanya ilçesindeki Ayşe Cengiz Urfalıoğlu İlkokulu’ndaki 2406 no’lu sandıkta kullandı.

Oy kullanma işlemi sonrası kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu, ‘beka’ mesajı vererek şunları söyledi:

“Bu seçim şehirlerimiz için önemli, şehirlerimizi ehli insanlara emanet etmek için önemli. Bu seçim de ülkemizin bekası, istikrarı ve geleceği için önemli. Dolayısıyla tüm vatandaşlarımızın bu bilinçle oy verdiğini düşünüyorum. Ülkenin istikrarının, bekasının ne demek olduğunu sadece Türkiye vatandaşı olarak değil Dışişleri Bakanı olarak da önemini çok iyi biliyorum ve tüm çalışmalarımda bunun ne kadar iyi olduğunu biliyorum. Ülke ne kadar güçlü olursa dış politikada o kadar etkili olduğumuzu biliyoruz. İnşallah bu seçimler ülkemizin güçlenmesine vesile olacaktır.”


11:10 | CHP’nin İstanbul adayı İmamoğlu oyunu kullandı

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü’ndeki Haldun Taner İlkokulu’ndaki 1382 no’lu sandıkta oyunu kullandı.

İmamoğlu, basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, “Hayırlı olsun. İstanbulumuz için çok güzel bir netice olacağını umut ediyorum. Tüm şehirlerimizin ve İstanbul’un 5 yıl boyunca güzel bir yönetimle buluşmasını umut ediyorum. Demokrasinin egemen olduğu, herkesin kucaklandığı, mutlu ve huzurlu olduğu şehirler dileğinde bulunuyorum. Yoğun bir katılım olsun, bir kişinin bile burnu kanamasın. Sağlıklık bir seçim günü yaşayalım” ifadesini kullandı.


11:00 | Buldan oyunu kullandı, “Kayyımların gidişini izlemeye Diyarbakır’a gidiyorum” dedi

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Bakırköy’de bulunan Murat Kölük İlköğretim Okulu’nda 1329 no’lu sandıkta oyunu kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra kısa bir açıklamada bulunan Buldan, doğrudan Diyarbakır’a geçeceğini belirterek, “Kayyımların gidişini Diyarbakır’dan izlemek bana büyük bir zevk verecek” dedi.

“Her gün miting meydanlarında HDP’ye söylenen yalanları iftiraları ve bize karşı yapılan farklı bir algıyı yıkmak açısından halkımıza çok şey söyledik. Biz bugün görevimizi yaptık. Ben inanıyorum ki halkımızda bugün sandık başında görevini yapacak. Şimdi oyumu kullandım. Direkt Diyarbakır’a geçeceğim. Çünkü kayyımların gidişini Diyarbakır’dan izlemek bana büyük bir zevk verecek.”


10:52 | HDP’nin Van eş başkan adayları oylarını kullandı: ‘Gelecek hepimizin’

HDP’nin Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı oylarını kullandı.

Avcı oyunu, Edremit ilçesindeki Hilmi Irak İlköğretim Okulu 1230 no’lu sandıkta, Özgökçe Ertan ise İpekyolu ilçesine bağlı Kazım Karabekir Anadolu Lisesi 2118 no’lu sandıkta kullandı.

Özgökçe Ertan oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu seçim adaletin, demokrasinin tesis edildiği, seçme hakkının elinden alınmadığı, bu halkın iradesine saygı gösterildiği bir seçim olsun. Halkın iradesine el konulmaması için maksimum bir iradeyi göstereceğiz ama bu haksız ve hukuksuz uygulamanın bir daha asla yaşanmaması temennisinde bulunuyoruz. Halkımızın beklentisi de budur. Demokrasinin, adaletin, özgürlüğün, eşitliğin olduğu daha güzel günlerin geleceğine inanıyorum. Gelecek hepimizin olacak.”


10:40 | Dersim’de mükerrer oy girişimi

Dersim Hozat’ta mükerrer oy kullanma girişimi kayıt altına alındı.

soL Haber’in aktardığına göre ilgili tutanaktaki görevli memur, “Kendi görevli olduğu sandık başka okul olmasına rağmen üniformasıyla geliyor ve kendi seçmen kağıdının olduğu sandıkta oy kullanmaya çalışıyor. Görevli olmasına rağmen görev yerini terk edip bunu yapıyor. Bu kendisine görevli kağıdı ile (142 belgesi) tekrar oy kullanma şansı tanıyor” bilgisini verdi.

Tutanakta, mükerrer oy girişiminin iki asker tarafından yapıldığı belirtildi.


10:30 | HDP’nin Diyarbakır adayı Hülya Alökmen oyunu kullandı

HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Hülya Alökmen Uyanık da oyunu Kayapınar ilçesindeki Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki 1263 no’lu sandıkta kullandı.

MA’nın haberine göre oy kullandıktan sonra açıklama yapan Alökmen, “Umarım kentimiz için hayırlısı olur. Umudumuz ve dileğimiz bu seçimlerin Türkiye’nin demokratikleşmesine katkı sağlamasıdır. İki aydır bu umutla çalıştık. Gerek yerel yönetimlerin güçlenmesi gerekse de ülkenin demokratikleşmesi için seçimler önemlidir” ifadelerini kullandı.


10:25 | EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan oyunu kullandı

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, oyunu Ankara’nın Etismesgut ilçesindeki Ruhiye Hilmi Atlıoğlu İlkokulu’nda bulunan 1457 no’lu sandıkta kullandı.

Oy kullanma işleminin ardından açıklama yapan Gürkan, “Demokratik bir ortamda gerçekleşmeyen bu seçimin, demokratik kazanımların ilerlemesine vesile olmasını diliyorum” dedi.


10:20 | CHP’nin İzmir adayı Soyer oyunu kullandı: Fragman bitti, film başlıyor

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, oyunu Sığacık 80. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu’nda kullandı.

Sputnik’in haberine göre oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Soyer, seçim çalışmalarının güzel ve tatlı bir telaş olduğunu belirtti.

“Fragman bitti, film başlıyor. Bundan sonrası daha çok daha yoğun olacak. Her seçim bir demokrasi sınavıdır. Bugün de herkesin bu sınavdan başarıyla geçeceğine inanıyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.”


10:18 | Oyunu kullanan Cem Yılmaz: Kazanacağız

Sineme sanatçısı ve komedyen Cem Yılmaz, oyunu İstanbul Beşiktaş’taki Lütfi Banat İlkokulu’nda kullandı.

Yılmaz, oyunu kullandıktan sonra mikrofonlara esprili bir şekilde, “Kazanacağız” dedi.

Oy verdikten sonra gazetecilerin yönelttiği “İçeride uzun süre kaldınız” söylemine ilişkin ise Yılmaz, “İçeride kararsızları düşündüm” diye yanıt verdi.

DHA’nın haberine göre Yılmaz, “Hayırlı olsun, yeni bir seçimde görüşmek dileğiyle” diyerek okuldan ayrıldı.


10:05 | Denizli’de depremzedeler oylarını çadırlarda kullanıyor

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde deprem nedeniyle binaların hasar gördüğü Oğuz ve Çubukçular mahallelerinde yaşayan yurttaşlar, oylarını çadırlarda kullanmaya başladı.

DHA’nın aktardığına göre Oğuz Mahallesi’nde 208, Çubukçular Mahallesi’nde ise 50 seçmen çadırlarda kurulan birer sandığa saat 08.00’den itibaren giderek oy kullanıyor.

20 Mart’ta Denizli’nin Acıpayam ilçesi merkezli 5.5 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, ardından da birçok artçı sarsıntı kaydedilmişti.


10:00 | Halfeti: ‘Polisler belgesiz oy kullanıyor, bir okulda oy verme işlemi durduruldu’

Mersin, Adana, Antalya ve Konya gibi kentlerden Urfa’nın Halfeti ilçesine kaydırılan 3 bin 187 taşımalı seçmen oy kullanmaya başladı.

Mezopotamya Ajansı’nın objektifine yansıyan görüntülere göre, Halfeti Anadolu Lisesi’ndeki 1094 no’lu sandıkta Mersin’den getirilen çok sayıda çevik kuvvet polisinin oy kullandığı görüldü.

Normal şartlarda kamu çalışanları kendi sandığı dışında oy kullanacaksa kendisine verilen “142” numaralı resmi belgeyle oy kullanabileceği ifade edilirken, söz konu polislerin hiçbirinde bu belgenin olmadığı belirtildi.

Öte yandan ilçenin kırsal mahallesi olan Hilallı’daki ilköğretim okulunda oy verme işlemi durduruldu.

Oy verme işleminin durdurulmasının nedeninin 1049 ile 1050 no’lu sandıklarda açık oy kullanılması olduğu bildirildi.

Açık oy kullanılmasına itiraz eden HDP sandık görevlileri ile polis ve AKP sandık görevlileri arasında tartışma yaşandığı, tartışmanın sürdüğü öğrenildi.


09:45 | HDP’nin Diyarbakır adayı Mızraklı oyunu kullandı

HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Adnan Selçuk Mızraklı, Cemil Özgür İlkokulu’ndaki 1152 no’lu sandıkta oyunu kullandı.

Oy kullanmadan önce kısa bir açıklama yapan Mızraklı, “Hem bütün Türkiye halklarına hayırlı olsun hem de aydınlık yarınlara umut olsun diyorum. Hukukun gölgesinde, demokrasi ve adaleti tekrar perçinleyecek ve üretecek bir seçim atmosferi olması herkesin yararınadır. Bunu belirterek demokrasiye ve adalete vurgu yapıyorum” dedi.


09:15 | HDP’nin Kars adayı Bilgen oyunu kullandı

HDP’nin Kars Belediye Eş Başkan Adayı Ayhan Bilgen, Haydar Aliyev Okulu 1146’ncı sandıkta oyunu kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra kısa bir açıklama yapan Bilgen, “Sandıktan çıkan iradeye saygı duymak demokrasinin olmazsa olmazıdır. Önemli bir kampanya yürüttük. Bu seçimin huzur ve güven içerisinde geçmesini diliyoruz. Asla şımarmayacağız ve seçimin kazanının Kars olduğunu unutmadan seçimin sonucunu değerlendireceğiz. Sonuç ne olursa olsun kentimiz için birlikte çalışmaya herkesi davet ediyoruz” dedi.


09:12 | Açlık grevindeki HDP Milletvekili Dağ, oy kullandı: “Barışa vesile olsun”

3 Mart’tan bu yana partisinin Diyarbakır il binasında açlık grevinde olan HDP Milletvekili Dersim Dağ, oyunu kullandı.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinin Medya Mahallesi’nde bulunan Mevlana İlkokulu’nda oy kullanan HDP’li vekil, “Barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum” dedi.

Dağ, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde.


09:10 | CHP’den sandık güvenliği çağrısı

Yerel seçimler için oy verme işlemleri başlarken, CHP’den sandık güvenliğine dair çağrı geldi.

Gün boyunca yaşanabilecek sorunlar için parti iletişim bilgileri paylaşıldı.


08:30 | Seçim öncesi Ağrı’da AKP’liler yardım kolileri dağıttı

AKP, Ağrı’da dün akşam saatlerinde ‘seçim çalışmaları’ kapsamında Cezaevi, Fatih ve Bulut mahallelerinde polis eşliğinde yardım kolileri dağıttı.

Dağıtılan kolilerin üzerinde AKP’nin Ağrı Belediye Başkan Adayı Savcı Sayan’ın fotoğrafları yer aldı.

Yurttaşların duruma tepki gösterdiği belirtilirken, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir söz konusu olayı şu sözlerle duyurdu:


08:25 | Bismil’de komutandan oy dayatması iddiası

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Köprü (Kürtçe ismi Koperî) mahallesinde dün gece köye giden karakol komutanın köy seçmenlerini açık oy kullanmaya zorladığı ve köylülerin yerine oy kullanmak istediği iddia edildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen Köprü köyü sakini olan sandık görevlisi, karakol komutanın kendilerine “Tek yere oy vereceksiniz. Gerekirse ben kullanırım. Yok efendim, ben 4-5 aydır buradayım. Siz hep buradasınız” dediğini söyledi.


08:00 | Tüm kentlerde oy verme işlemi başladı

Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde oy verme süreci 32 ilde saat 07:00’de, diğer illerde ise saat 08:00 itibarıyla başladı.

Sandıklar çoğu ilde 17:00’ye kadar açık olacak.


Oy verme saatleri

Yerel seçimlerde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri şöyle:

  • 07.00 – 16.00 arası Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.
  • 08.00 – 17.00 arası ise yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer şehirler.

Seçmen sayısı

Türkiye’de mevcut seçmen sayısı 56 milyon 911 bin 967.

Bu seçimde ilk defa oy kullanacakların sayısı ise 1 milyon 156 bin.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Slovakya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı: Zuzana Çaputova
Sonraki Haber
2019 yerel seçimleri: Kritik illerde adayların oy oranlarında son durum