Ana SayfaGüncelYerel seçimler için son 15 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimler için son 15 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel seçimlere yalnızca 15 gün kaldı. Seçim yaklaşırken liderler meydanlarda yurttaşlara sesleniyor, vaatlerini dile getiriyor, kimi tartışmalar yaşanıyor. Seçime doğru giderken bugünün öne çıkan gelişmelerini aktardık.

 


17:15 | HDP seçim lokaline silahlı saldırı düzenlendi, saldırgan serbest bırakıldı

Siirt’te, HDP’nin kent merkezinde bulunan seçim lokaline kimliği belirsiz kişi veya kişilerce saldırı düzenlendi.

MA’nın haberine göre Güres Caddesi üzerinde bulunan HDP seçim lokaline gece saatlerinde düzenlenen saldırıda 6 el silahla ateş edildi.

Silahlı saldırıda bulunan kişinin Sedat Kızılkan olduğu belirlendi.

Gözaltına alınan Kızılkan, Siirt Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifade işlemlerinin ardından Siirt Adliyesi’ne sevk edildi.

Kızılkan, adliyedeki ifade işlemlerinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


14:40 | Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na: Senin o Avustralyalı senatörden ne farkın var?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Zelanda’da 49 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan cami saldırılarına ilişkin konuştu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı.

Tekirdağ’daki seçim mitinginde konuşan Erdoğan, Yeni Zelanda’daki cami saldırılarının nedeninin “Müslümanların ülkeye göçü” olduğunu söyleyen Avustralyalı bağımsız senatör Fraser Anning’i anımsatarak, Kılıçdaroğlu’na şöyle seslendi:

“Terbiyesize bak ‘İslam dünyasından kaynaklanan terör’ diyor. Yahu senin o Avustralyalı senatörden ne farkın var?

“Şu hale bak ya, ne günlere kaldık? Terörün kaynağının İslam dünyası olduğunu söyleyecek kadar izanını kaybetmiş, kendini kaybetmiş olan birisi, halkının yüzde 99’u Müslüman olan bu ülkede siyaset yapıyor. Bay Kemal, sen terörün kaynağının İslam dünyası olduğunu söylemeye ne yetkilisin, ne ehilsin. Sen önce kendini gözden geçir, kendini.”

Yeni Zelanda’daki katliamın ardından açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, saldırılara ilişkin “Bizi derinden yaralayan bir olay. Bunu yapanları lanetliyoruz. Sadece bu olayı Müslümanların lanetlemesi gerekmiyor. İnsan sevgisi, inancı olan herkesin böyle bir olayı lanetlemesi lazım. Batılı dostlarımıza da seslenmek isteriz. Müslüman üzerinden ve inanç üzerinden siyaset yapmanın ne kadar kötü sonuçlar doğuracağını Yeni Zelanda örneği göstermiştir” demişti.

Kılıçdaroğlu ayrıca şu ifadeleri de kullanmıştı:

“IŞİD, El-Kaide dediğimiz terör örgütleri kendi Müslümanlık anlayışlarını zorla dayatmaya çalışıyorlar. Eğer onların dediklerini yapmazsanız; katliniz vacip oluyor. Siz bu yetkiyi, hangi inanç verdi? Ve İslam dünyasında yaşanan dram, İslam dünyasından kaynaklanan terör bütün dünyada farklı yorumlara yol açtı. Ve İslam dünyasının da oturup düşünmesi gerekiyor.”


13:10 | Buldan: Kars’a ilk defa bir kadın eli değecek

Kars’ta düzenlenen halk buluşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 31 Mart seçimlerindeki hedeflerine ilişkin “Bizden gasp edilenleri geri alacağız. Ayrıca bizim olmayan belediyeleri de bizim yapacağız. Batıda AKP ve MHP’ye kaybettireceğiz. İstanbul’da, Ankara’da, Adana’da, Mersin’de AKP ve MHP’ye kaybettireceğiz. Bizim olmayan belediyeleri; Kars’ı, Muş’u, Bitlis’i de alacağız” dedi.

“Kars’a ilk defa bir kadın eli değecek” diyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sevgili kadınlar, artık sorunlarınızı direkt Şevin Alaca ile paylaşacağınız bir yönetim olacak. Çünkü biz biliyoruz ki AKP’nin, MHP’nin kadın anlayışı kadını sadece bir oy deposu olarak görmektir. Ancak biz kadınların kendi sorunlarını doğrudan kadın belediye eşbaşkanınıza aktarabileceğiniz bir yönetim olsun istedik. İşte bunun için bu iki güzel insanı aday gösterdik.”

HDP’nin Kars Belediye Eş Başkan Adayları şöyle: Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca.

Buldan önce konuşan isimlerden Şevin Alaca, Kars’ın kaderini değiştirmek istediklerini söyleyerek, halka sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

Ayhan Bilgen ise “7 Haziran’da başarıyı elde ederken belediyeyi kazanacağımızı ve Berfo Ana’ya armağan edeceğimizi söylemiştik. Bu seçimde Kars’la birlikte 5’i bir arada istiyoruz. Hırsızlık yapmadan, insanları ayırmadan katılımcı, şeffaf bir yönetim nasıl inşa edilir bunu bu şehirde göstereceğiz” diye konuştu.


13:00 | ‘Cumhur İttifakı’ adayı Özhaseki mal varlığını açıkladı

AKP ve MHP’den oluşan ‘Cumhur İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, mal varlığını açıkladı.

AKP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında mal varlığını açıklayan Özhaseki’nin 1 milyon 700 bin lira değerinde taşınmazı, hisse satışından 159 bin 500 lirası ve 4 şirkette hissesi bulunuyor.

  • Haseki Tekstil A.Ş.’de yüzde 49 hisse
  • Hasekioğlu Ev Tekstili’nde yüzde 49 hisse
  • ENTAR Enerji ve Tarım Sanayi Ticaret A.Ş.- ENTAR1’de yüzde 99 hisse
  • Beşler Tekstilde yüzde 6.6 hisse

Anne ve babasından işyeri ile arsa mirası olan Özhaseki’nin toplam borcu ise 293 bin 272 dolar.

Özhaseki’nin rakibi olan CHP adayı Mansur Yavaş ise mal varlığını daha önce açıklamıştı.


12:00 | Temelli: AKP’ye oy veren Kürtlerden HDP’ye geçiş yüzde 6 düzeyinde

Fotoğraf: Evrensel

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçimlere az bir süre kalırken sahadaki gözlemlerini “Bu bir seçim meselesinden öte demokrasi meselesi. Demokrasi olmadan sorunların çözülemeyeceğine olan inancın yükseldiğini söyleyebilirim” diye özetliyor.

Evrensel gazetesinden Birkan Bulut’un sorularını yanıtlayan Temelli, son kamuoyu yoklamalarına göre özellikle AKP’ye oy veren Kürtlerin yaklaşık yüzde 6’sının HDP’ye yöneldiğini de söylüyor.

“24 Haziran seçimlerinde AKP yüzde 49’dan yüzde 42’ye gerilemiş, 7 puan kaybetmişti. Şimdi ise yüzde 38’in altına inmiş gözüküyor. Diğer taraftan dolaştığım yerlerde çok daha dramatik düşüşler görüyoruz. AKP’ye oy veren Kürtlerden HDP’ye geçiş yüzde 6 düzeyinde.

“Dolayısıyla biz umutluyuz ve birçok belediye kazanacağımızı düşünüyoruz. Diğer illerde ise hem belediye meclislerinde temsil edileceğiz hem de belediyelerin el değiştirmesine vesile olacağız. Bu önemli bir demokratik atılım getirecek ve önemli bir değişimin başlangıcı olacak.”


11:50 | Yavaş: Adaylığım kesinleşince savcıyı değiştirdiler, dosyayı tekrar açtılar

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, AKP ve MHP’den oluşan ‘Cumhur İttifakı’ tarafından kendisine yöneltilen ‘sahte senet’ suçlamalarına yanıt verdi.

Yavaş, “Adaylık kesinleşince Adalet Bakanı geri gönderiyor, ‘Tekrar soruşturma açın’ diye. Hemen savcıyı da değiştiriyorlar. Bu sefer de görevi kötüye kullanmadan dava açıyorlar” dedi.

Sputnik’in haberine göre Mansur Yavaş bir kez daha suçlamaları yapanlar hakkında suç duyurusunda buylunacağını da söyledi.

Karaşarlar Derneği’nin düzenlediği etkinlikte konuşan Yavaş, “Bu iftiraları geçen dönemlerde de yaşadık” dedi ve ekledi:

“Birilerinin bu ülkede adaleti, hakkı, hukuku savunması lazım. İnşallah o görev de bize düştü. Sizin desteğinizle en az 10 puan farkla bu seçimi alacağız.”


11:15 | Demirtaş’tan Batmanlılara mesaj

HDP’nin önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden, partisi tarafından Batman Belediyesi Eş Başkan adayı gösterilen Songül Korkmaz ve Mehmet Demir’e destek için bir not kaleme aldı.

Demirtaş’ın Batman halkına selam göndererek başladığı notu şöyle:

“Batman halkımıza özlemlerimi, selam ve sevgilerimi yolluyorum. Kayyum politikalarına karşı tüm halkımızı 31 Mart’ta HDP’yi ve adaylarımız Mehmet Demir ve Songül Korkmaz arkadaşlarımızı desteklemeye çağırıyorum. Sizlere güvenim sonsuzdur, mutlaka kazanacağız. Serkeftin.”


10:05 | İmamoğlu: HDP’li seçmenle ortak bir dil yakalamışsak ne mutlu bana

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Artı TV’de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HDP ile resmi bir ittifak yapılmasa bile örtülü bir işbirliği olup olamadığı ya da sandıkta bir işbirliği yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine İmamoğlu, “Bizim HDP ile bir işbirliğimiz yok. Ama biz HDP’li seçmenle ortak bir dil yakalamışsak ne mutlu bana. (HDP’nin aday çıkarmaması) Bu bizim işbirliğimiz değil HDP’nin kurumsal bir refleksi” diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu, projelerini anlatırken ‘bir İstanbul ittifakı kurmak istiyorum’ da dedi:

“Ben istiyorum ki bütün partilerin seçmeninden oy alayım. İddia ediyorum bu şehri birleştirmek kutuplaştırmaktan daha kolay. Ben özgür irademle sürece talip oluyorum. Derdimiz bir kişiyi mutlu etmek değil. Mesela öyle bir park yapacaksınız ki o parkta herkes mutlu olacak. Çünkü hepimizin şehre gelişindeki nedeni eşitlenme… O bakımdan bizim yaratmak istediğimiz bir süreç bu.”


08:40 | ‘Partizan’ bayrakları hakkında toplatma kararı

Dersim’de, Devrimci Güç Birliği bileşenlerinden Partizan’ın yerel seçimler kapsamında kentte astığı “Partizan” yazılı bayrak ve afişleri hakkında, “Şiddet içeren amaçları meşru gösterdiği” gerekçesiyle toplatılma kararı verildi.

Karar, Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alındı.

Devrimci Güç Birliği’nin diğer bileşenleri ise şöyle: HDP, EMEP ve ESP.

Previous post
İstanbul ve Diyarbakır'da Newroz kutlamalarına izin çıktı
Next post
Gözaltına alınan şarkıcı Ferat Üngür serbest