Ana SayfaGüncelYerel seçimler için son 17 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimler için son 17 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel seçimlere yalnızca 17 gün kaldı. Seçim yaklaşırken liderler meydanlarda yurttaşlara sesleniyor, vaatlerini dile getiriyor, kimi tartışmalar yaşanıyor. Seçime doğru giderken günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızdan aktarıyoruz. Bugün HDP’nin Iğdır’daki seçim şenlikleri yasaklandı, Urfa’daki Kürtçe afişleri toplatıldı. Çatalca’da konuşan CHP’nin İstanbul adayı İmamoğlu “Talimatı halktan alacağım” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Sağlık çalışanlarına ek gösterge konusu seçimden sonra” dedi. İşte günün öne çıkan gelişmeleri.

 


18:00 | İmamoğlu: Talimatı halktan alacağım

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Çatalca’daki mitingde konuştu.

“Hizmetlerde ayrımcılık yapılmayacak. Partizanlığı bu şehrin hafızasından söküp atacağız. Benim arkamda, bütün partilere mensup insanlar var. Herkesin ailesini, çocuğunu, yaşam koşullarını düşünüyorum. Her partiye mensup insanların oyuna talibim. Aramızda kalsın, verecekler de.

“Hayatı ucuzlatıp, eğitime katkıda bulunacağız. Sofra destek paketimiz olacak. Bir haneye giren para, yoksulluk sınırının altındaysa katkıda bulunacağız.

“Yüzde 20’lere tırmanmış işsizlik var. İşsizliği azaltana kadar sosyal yardımları devam ettireceğiz. Bu süreçte de onlara iş ve istihdam sağlayacağız.

“‘Kimin parasını, kime harcıyorsun?’ diye soruyorlar. Ey Çatalca halkı, bütçeyi yoksullar için kullanmama izin veriyor musunuz? Ben, halktan talimat alıp, sıkıntılarınızı çözeceğim. Yeni, tertemiz, pırıl pırıl, güler yüzlü, samimi, içten…”


15:55 | Temelli’den hükümete ‘açlık grevi’ mesajı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde yaptığı konuşmada iktidara seslendi.

Devam eden açlık grevlerine değinen Temelli, 127 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven ile diğer açlık grevcilerinin durumuna işaret ederek, “Ne istiyorlar? Hukuk ve adalet. Adalet Bakanlığı, ısrarla taleplere karşı kör, sağırı oynuyor. Siz eğer bu talepleri duymazlıktan geliyorsanız tecridi yaymak niyetindesiniz” dedi.

Konuşmasının devamında “Bu ülkenin bir beka sorunu yok, bir iktidar sorunu var” diyen Temelli, “Ondan da 31 Mart’ta hep birlikte kurtulacağız” diye ekledi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “terörist” söylemini de hatırlatan Temelli, şöyle devam etti:

“Bizi tümüyle ‘terörist’ ilan etmiş. Biz ‘terörist’ değiliz, HDP’yiz. Manavlar, hal esnafı, çiftçiler, herkes ‘terörist’ oldu.

“Bir enkaz var. Kayyum enkazı var, kayyumun olmadığı yerlerde AKP’li belediyelerin enkazı var. Süpürgeleriniz hazır mı? Hazır olmayanlar hazırlasın. 31 Mart’ta bu kayyumları ve kötülükleri faşizmin çöplüğüne süpüreceğiz.

“Bugün artık demokrasiye, barışa oy verme zamanıdır, bugün demokrasi güçlerini AKP-MHP karşısında iktidara taşıma zamanıdır.

“Sandıklara gittiğimizde HDP logosu varsa HDP’ye basacağız. Eğer HDP aday çıkarmamışsa orada demokrasi güçlerine güç katacağız. Yerellerde iktidara gelmek herkesin beklentisi olan değişimin başlangıcıdır.”


14:15 | ORC, İstanbul’un 39 ilçesindeki anket sonuçlarını açıkladı

Kamuoyu araştırma şirketi ORC’nin açıkladığı ankete göre ‘Cumhur İttifakı’ İstanbul’un 24’ün ilçesinde seçimleri önde götürürken, ‘Millet İttifakı’ için bu sayı 14. Verilere göre DSP’nin adayı Mustafa Sarıgül ise Şişli’de ilk sırada.

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


14:00 | HDP Kars projelerini açıkladı

Fotoğraf: MA

HDP’nin Kars Belediyesi Eş Başkan adayları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen kente ilişkin projelerini açıkladı.

Alaca ve Bilgen’in açıkladığı projelerden bazıları özetle şu şekilde:

  • Yol sorunu ivedilikle çözülecek. Ana arterlerin tamamı asfaltlanacak ve ara yolların tamamı kilit parke taşıyla döşenecek. Kaldırımlar, yayaların rahatlıkla yürüyebileceği şekilde düzenlenecek ve çamurdan kurtarılacak.
  • Su kesintisine çözüm bulanacak ve aynı zamanda her eve içilebilir hijyenik su sağlanacak.
  • Hayvan Pazarı yeni yerine taşınacak. Eski terminal yeni Hayvan Pazarı ile et ve süt ürünlerinin işlenmesini sağlayacak entegre tesis inşa edilecek.
  • Çarpık kentleşme ve imar sorunu hakkaniyetle çözülecek. Gönüllülük esaslı, kültürel, tarihi, yerel ve özgün dokuyu koruyacak kentsel dönüşüm çalışmaları yapılacak.
  • Kars Çayı Islah Projesi hayata geçirilerek.
  • Kars, engelli dostu bir kent haline getirilecek. Belediyede işaret dili bilen personel çalıştıracak, belediyeye ait bütün kurumlarda engelli rampaları ve asansörü yapılacak.
  • Kentin tarihi dokusuna uygun Şehir Tiyatrosu binası inşa edilecek.
  • Yoksullukla Mücadele Dernekleri, Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisleri, her mahalleye öğrencilerin ücretsiz faydalanacağı ödev merkezleri kurulacak.
  • Çöp sorununu çözmek için yeraltı çöp konteyner sistemine geçilecek ve her sokağa geri dönüşüm kutuları konulacak.
  • Kars’ta sahipsiz hayvanlar için barınak yapılacak.
  • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü, çalışan kadınlar için idari izin ve tüm kadınlar için ücretsiz ulaşım günü olacak.

13:00 | Erdoğan: Hemşirelerin 3600 ek gösterge konusunu seçimden sonra ele alacağız

Ankara’da şehir hastanesi açılışında konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sağlık çalışanlarımıza yönelik zaman zaman duyduğumuz saldırıların asla affedilir, hafife alınır bir tarafı yoktur” dedi.

3600 ek gösterge konusuna da değinen Erdoğan, “Hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge konusunu çözeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Konuyu seçimden sonra ele alacağız” diye konuştu.


11:10 | Urfa’da HDP’nin Kürtçe afişleri toplatıldı

Urfa’da, HDP’nin bilboardlara astığı Kürtçe seçim afişleri, skandal bir çeviri sonucu verilen mahkeme kararı ile toplatıldı.

MA’nın haberine göre Urfa 2. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebi üzerine “Savaşa Karşı Barış” anlamına gelen “Li Dijî Şer Aşitî” afişinin “Savaştan Sonra Barış Bizimdir” şeklinde tercüme ederek, kent genelinde asılı olan afişlere el konulması kararı verdi.

Hakimliğin kararı ardından afişler, gece saatlerinde polis tarafından söküldü.


11:00 | Kılıçdaroğlu’ndan dört maddelik ‘stratejik dönüşüm’ talebi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya’da sivil toplum kuruluşu, sendika, iş dünyası temsilcileri ve muhtarlar ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, “Türkiye çok önemli bir stratejik dönüşüm yapmak zorundadır” dedi.

“Türkiye’nin 4 ayaklı ciddi bir stratejik dönüşüme acil ihtiyacı olduğunu” söyleyen Kılıçdaroğlu, bunları şöyle sıraladı:

“Güçlü demokrasiye, can-mal güvenliğine ihtiyacımız var. Adalet yargı bağımsızlığı olması lazım. Üreten Türkiye. Güçlü bir sosyal devlet. Sürdürülebilirlik.”


10:25 | CHP’nin seçim afişlerini yırtan yedi kişiye para cezası

İstanbul Şişli’de büyükşehir belediyesi adayı Ekrem İmamoğlu ile Şişli adayı Muammer Keskin’in Abdi İpekçi Caddesi’nde bulunan afişler dün saat 03.30 sıralarında yırtıldı.

DHA’nın haberine göre bölgedeki güvenlik kameralarını inceleyen polis, yedi kişiyi gözaltına aldı.

Emniyette ifadeleri alınan şüphelilerden E.A., çalıştığı şirket yetkilisinin kendisine bir AVM çevresinde bulunan reklam panolarında kendilerinin hazırladığı afişleri sökmesi talimatını verdiğini, adresi yanlış anlayarak farklı afişleri söktüğünü söyledi.

Yedi kişiye ‘Seçim Kanunu’na muhalefet’ suçundan para cezası kesildi.


09:10 | Iğdır Valiliği’nden HDP’nin seçim şenliklerine yasak

HDP Iğdır İl Örgütü’nün yerel seçimler kapsamında mahallelerde düzenlediği şenlikler valilik tarafından yasaklandı.

Iğdır Valiliği’nin her gün bir mahallede yapılan şenlikleri “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu’nun (Açık yerlerde, güneşin batmasına müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamaz” hükmüne dayandırarak yasakladığı belirtildi.

Açıklamada, “Akşam saatlerinde vatandaşlarımızın ikamet ettiği mahalle aralarında seçim propagandası kapsamında hoparlörlü, halaylı, eğlenceli etkinlikler düzenlediği, vatandaşlarımızın bu durumdan rahatsız olduğu intikal eden şikayetlerden anlaşılmış olup konunun müşahede edilmesi gereği duyulmuştur” denildi.


08:52 | İstanbul’da seçmen neye göre oy verecek?

31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala mikrofonu İstanbul’daki seçmene uzatıyoruz.

“Bu seçimden beklentileriniz neler, ülkenin gidişatını nasıl görüyorsunuz?” diye sorduğumuz seçmenlerin yanıtını dün paylaşmıştık.

Bugün de İstanbulluların “Bu seçimde neye göre oy vereceksiniz?” sorusuna verdiği cevapları paylaşıyoruz.

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

Previous post
İstinaf Afrin paylaşımından 2,5 yıllık hapis cezasını bozdu, beraate hükmetti
Next post
Keyfi infazdan gözaltında ölümlere: ABD raporunda Türkiye’ye insan hakları eleştirileri