Ana SayfaGüncelYerel seçimler için son 26 gün: Neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimler için son 26 gün: Neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 31 Mart’ta yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Seçime sayılı günler kala günbegün yapılan açıklamalar ile kimi değerlendirme ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz.

 


14:55 | “Ana gündem ekonomi, beka dahil tüm sorunlar yüzde 5’in altında”

ANAR Araştırma Genel Müdürü İbrahim Uslu, ‘Cumhur İttifakı’nın dile getirdiği ‘beka’ söyleminin AKP tabanında dahi bir karşılığı olmadını söyledi.

Diken’in haberine göre FOX TV’de konuşan Uslu, sahada yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, halkın birinci gündeminin yüzde 76.5 ile ekonomik kriz olduğunu ve ‘beka’ dahil diğer tüm sorunların yüzde 5’in altında kaldığını söyledi.

Ayrıca Uslu, iktidarın ekonomiye ilişkin çözümlerinin halka sadece kısa vadeli bir rahatlama getirdiğini ifade etti.

Ekonomik kriz varken diğer söylemlerin arka planda kaldığını savunan Uslu, şöyle devam etti:

“Yaptığımız saha araştırmalarında geçen yılın bu seneden daha iyi olduğunu söyleyen büyük bir kitle var. Gelecek senenin de bu seneden daha iyi olmayacağını da söylüyorlar. Bu da her sene geriye doğru gittiğimizi gösteriyor.”


14:05 | Temelli’den Erdoğan’a: Seçimden sonra tek başına kalacak

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Ağrı’da düzenlenen halk buluşmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Leyla Güven’in 118 gündür sürdürdüğü açlık grevi eylemine değinerek, “Bu ülkede tecrit sonlanmadan bir hukuk devletinin, adaletin tesis edilmesi mümkün değildir” dedi ve Adalet Bakanı’na çağrı yaptı:

“Bu konu siyaset üstüdür, hukuka dair bir konudur. O yüzden de bir an önce Sayın Öcalan’ın avukatları Ada’ya gitsin, bu tecrit son bulsun. Ailesi ve avukatları kendisiyle düzenli olarak görüşebilsin.”

“31 Mart’ta bütün bu kayyımları süpürüp atacağız” diyen HDP Eş Genel Başkanı Temelli, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisine yönelik sözlerini yanıt verdi ve “Bu ortak vatanımızda, demokratik cumhuriyeti var edene kadar da mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

“Sen bu tekçi anlayışınla tek başına kaldın. Bakın AKP’yi 71 kişi ile kurmuş, şu anda 3 kişiler. Bu seçimden sonra bir kişi kalacak; o da kendisi. Tek diye diye tek başına kalacak. Tekçiliğin sonu bu. Bu ülkenin tarihini, kültürünü, geleneğini, göreneğini bilmiyor. Bu ülkenin haklarını insanlarını tanımıyor. Tanısaydı hiç böyle konuşur muydu? Tanısaydı bir ülkenin Cumhurbaşkanı kendi vatandaşlarını ülkeden kovar mıydı?”


13:50 | Erdoğan: Ne olur bize yardımcı olun; kiranızı veriyoruz, yeter ki bu evler boşalsın

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında İstanbul Sancaktepe’de miting düzenleyen AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesini hatırlatarak “Kartal’da yaşadığımızı yaşamamak için tedbirimizi almamız lazım” dedi ve ekledi:

“Ne olur bize yardımcı olun. Kiranızı veriyoruz, vereceğiz. Yeter ki bu evler boşalsın. Biz de oraları yıkalım ve gönüllük esasına dayalı olarak yeni konutlarımızı yapıp halkımızı taşıyalım.”


13:30 | Buldan: Başkale’de yüzde 90’ın altına inmeyeceğiz

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Van Başkale’de düzenlenen halk buluşmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, burada yaptığı konuşmada “31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimler, Türkiye açısından, hepimiz açısından çok önemli, çok anlamlı” dedi.

“Şırnak, Cizre, Silopi, Hakkari ve Yükseova’daki coşkuyu gördük, herkes seçimlere hazır” diyen Buldan, sözlerini “AKP’den, kayyımlardan kurtulmak için herkes 31 Mart’’ı bekliyor” diye sürdürdü.

Açlık grevlerinin Türkiye’nin en önemli gündemi olduğunu belirten ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in 118 gündür eylemini sürdürdüğünü hatırlatan Buldan, “Biz Leyla Güven’in ve tüm arkadaşlarımızın taleplerini sahipleniyoruz. Olumsuz bir durum yaşanmaması için, arkadaşlarımızın yaşamını kaybetmemesi için tecrit kalkmalıdır. Tecrit kalkmalıdır, Leyla Güven yaşamalıdır, açlık grevleri tecritle birlikte sona ermelidir” diye konuştu.

Buldan son olarak Başkale’de her seçimde HDP’ye en yüksek oy çıktığını vurgulayarak, “Bu seçimde de yüzde 90’ın altına inmeyeceğiz. Büyük bir başarının altına imza atacağız, bu başarı sizin başarınız olacak” dedi.


12:53 | Kılıçdaroğlu Mersin’de: Kocamaz’a kumpas yapıldı

Mersin’de iş insanları ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sürecindeki söylemler üzerinden hükümete yönelik eleştiriler getirdi.

Kılıçdaroğlu, “Siyasetin de bir ahlaki kuralı olmalı. İftira üzerine siyaset olmaz” diye konuştu.

Mersin’de İYİ Parti’nin aday olarak gösterdiği ancak adaylığı düşürülen Burhanettin Kocamaz’ın durumuna da değinen Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Mersin’de çok acı bir olay yaşadık. Bir belediye başkanı vardı. Ona kumpas yapıldı. Seçime girmesi engellendi, siyasetçiler tarafından. Ahlaki mi bu? Bizim rakibimiz bu. Rakip olmak ayrı ahlaklı olmak ayrı. Biz aynı partiye seçime girsin diye 15 milletvekili verdik. Demokrasi herkes için gerekli. Siz bunları bırakıyorsunuz kumpasla iktidar olmaya çalışıyorsunuz. Bu ahlaki diyorsanız gidin oy verin, olmaz diyorsanız sandığa gömeceksiniz.”


12:30 | İmamoğlu’ndan Yıldırım’a canlı yayın daveti

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, isim vermeden AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım’a canlı yayın daveti yaptı.

Geçmiş dönemlerde adayların bir araya geldiğini hatırlatan İmamoğlu, “Biz bugün neden bir araya gelemiyoruz?” diye sordu ve ekledi:

“Açık davet. Bir TV kanalı bizi davet etsin. İBB rakibimizle konuşalım, sohbet edelim. Diyelim ki, ‘En güzel kim yapar, kimin enerjisi daha azdır, kim bu işi seviyor?’ Yok. Konuşulmaz. Kabul edilmez.”


10:50 | HDP’nin Keçiören ilçe binasına saldırı

Ankara’da HDP’nin Keçiören ilçe binası 2 haftada 5 kez saldırıya uğradı.

Parti binasının camları kırılırken, bayraklar da ateşe verildi.

MA’ya konuşan HDP Keçiören İlçe Eş Başkanı Türkan Konukçu, “Sabah geldiğimde camların kırık olduğunu gördüm. Daha sonra buraya ilden ve ilçe halkından çok sayıda kişi geldi. O sırada Türk bayrağı giydirilmiş 7-9 yaşlarındaki çocuklar ilçe binasının önünden gidip gelmeye başladılar. Etraftaki binaların camlarına da Türk bayrağı astılar. Çocukların bile kullanıldığını görüyoruz. Bu nasıl bir zihniyet gerçekten anlamak zor” dedi.

Konukçu, “Bu ülkede eğer Cumhurbaşkanı seni ‘terörist’ olarak nitelendiriyorsa, bazı kişiler de bize saldırmayı bayraklarımızı yakmayı kendilerinde bir hak olarak görüyorlar” diye de ekledi.


10:40 | Özhaseki: Tayyip Bey izin verirse Yavaş’la televizyonda tartışmak isterim

AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mehmet Özhaseki, Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’in sorularını yanıtladı.

Özhaseki, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mansur Yavaş ile bir televizyon programına çıkıp çıkmayacağına ilişkin soruya, “Ben önümüzdeki günlerde şahsen Tayyip Bey izin verirse çıkmak, tartışmak isterim” yanıtını verdi.

“Her zaman isterim, bunda bir sıkıntım yok. Zaten o konuda kendime özgüvenim var. Ancak partimiz karar verirse ki, yaklaşık on yıldır, parti genel merkezi adayların tartışma programlarının kavgaya dönüştüğü, milleti de bunalttığıyla ilgili kanaat sahibi olduğu için o prensip itibariyle duruyor. Ben önümüzdeki günlerde şahsen Tayyip Bey izin verirse çıkmak, tartışmak isterim.”

Ayrıca Yavaş ile aralarında ciddi oy farkı olduğuna yönelik anket sonuçlarını gülerek karşılayan Özhaseki, Yavaş’a “Üçüncü kez aday ama bir projesi bile yok” eleştirisi yönelttiği ve projelerini 11 başlıkta tanıttı:

“Kültür-sanat-turizm projeleri, sosyal projeler, çevre projeleri, çocuk şehri projeleri, yerel kalkınma projeleri, akıllı şehir projeleri, spor projeleri, ulaşım projeleri, kentsel yenileme projeleri, çevre ilçe projeleri.”


10:20 | Ümit Akçay: Seçim sonrası iktidarı yol ayrımı bekliyor

Doç. Dr. Ümit Akçay’a göre Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, birkaç çeyrekte atlatılabilecek bir kötüye gidişattan ziyade köklü değişime uzanan bir dönüm noktası.

Seçim sonunda mevcut iktidarın bir yol ayrımında olduğunu söyleyen iktisatçı Akçay, esas meselenin insanların hayat standartlarının nasıl iyileştirilebileceği olduğunu kaydediyor, ancak iktidarın atacağı olası adımların refah ve mutluluk getirecek sonuçları olmadığını belirtiyor.

  • Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

09:30 | CHP, Urfa ve Adıyaman’da Saadet Partisi’ni destekleyecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Urfa ve Adıyaman’da Saadet Partisi’nin adaylarını destekleyeceklerini açıkladı.

Habertürk TV’de katıldığı bir programda konuşan Kılıçdaroğlu, İYİ Parti’yle yasal ittifak yaptıklarını anımsatarak, “Biz asıl ittifakı sandıkta yapıyoruz. Eğer bir ittifak olacaksa bu ittifakı sandıkta yapacağız” dedi.

CHP lideri, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile ortak mitingler düzenleyeceğini de söyledi.


08:50 | HDP İstanbul’un 13 ilçesinde seçimlere katılacağını duyurdu

HDP, İstanbul’un 13 ilçesinde belediye eş başkan adayları ve belediye meclis üyesi adaylarıyla seçime gireceğini duyurdu.

İstanbul’da göstereceği adayları 6 Mart tarihinde düzenleyeceği etkinlik ile tanıtacak olan HDP’nin seçime katılmayacağı ilçeler şöyle: Adalar, Bakırköy, Şişli, Çatalca, Maltepe, Ataşehir, Avcılar, Beşiktaş, Kadıköy, Sancaktepe, Kartal.

HDP’nin sadece belediye meclis adayı göstereceği ilçeler ise şunlar: Şile, Tuzla, Üsküdar, Pendik, Beyoğlu, Eyüp, Sarıyer, Zeytinburnu, Fatih, Bahçelievler, Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Silivri.

HDP’nin hem belediye eş başkan adayı hem de meclis üyesi adaylarıyla seçime katılacağı ilçeler de şöyle: Beykoz, Çekmeköy, Sultanbeyli, Ümraniye, Bayrampaşa, Esenler, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Arnavutköy, Bağcılar, Başakşehir, Güngören.


08:45 | Urfa Karaköprü: İYİ Parti, Saadet Partisi lehine çekildi

Urfa’da, İYİ Parti Karaköprü İlçe Belediye Başkan adayı Yunus Çoban, Saadet Partisi lehine adaylıktan çekildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Çoban, Saadet Partisi’nin Karaköprü Belediye Başkan adayı Essum Aslan ve Urfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sabahattin Cevheri lehine adaylıktan çekildiğini belirtti.

Previous post
ÖGİ raporu: Şubat ayında 46 gazeteci yargılandı
Next post
Gülten Aşkan'ı öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet