Ana SayfaGüncelYerel seçimler için son 5 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimler için son 5 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart seçimlerine yalnızca beş gün kaldı. Günün öne çıkan gelişmelerini ve kimi açıklamaları canlı sayfamızdan aktardık.

 


17:10 | İstanbul’da hafta sonu nüfus müdürlükleri açık olacak

İstanbul Valiliği, il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin seçim nedeniyle hafta sonu 8.30-17.00 saatleri arasında açık olacağını açıkladı.

“Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler genel seçiminde, vatandaşların oylarını kullanmalarıyla ilgili taleplerin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, karşılanabilmesi amacıyla herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için il ve ilçe nüfus müdürlükleri 30-31 Mart’ta 08.30–17.00 saatleri arasında tam gün açık bulunacaktır.”


16:10 | İmamoğlu: İşlerini kolaylaştırmaya geliyorum

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Ataşehir’de katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada “İstanbullular’la birlikte kazanarak, en büyük faydayı, Türkiye’yi yönetenlere vereceğim” dedi ve şöyle devam etti:

“Yüklerini sırtından almaya geliyorum. Onlara bir fırsat daha vereceğiz. Bu millet size, 2023’ün Haziran’ına kadar yetki verdi. Bu yetkiyi doğru kullanın. Ülkenin gerçek meseleleriyle uğraşın. Lafla ne döviz iner, ne de döviz çıkar. Ülkenin ekonomisini düzeltin. Türkiye’nin ulusal ve uluslararası sorunları var, bunlarla uğraşın. Herkes işini gücünü bıraktı İstanbul’a uğraşıyorlar. Projeleri o sunsun. Niye yoruluyorsunuz. İşlerini kolaylaştırmaya geliyorum.”


15:38 | Hürriyet, Binali Yıldırım’ın “İstanbul’dan daha çok vergi almamız gerekir” sözünü kaldırdı

Hürriyet gazetesi, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Adayı Binali Yıldırım’ın gazetenin yazarlarından Ertuğrul Özkök ile yaptığı söyleşide kullandığı “İstanbul’dan daha çok vergi almamız gerekir” ifadelerini internet sitesinden kaldırdı.

Söyleşinin gazetenin bugünkü sayısında yayınlanıp internet sitesine de konulan ilk halinde Yıldırım’ın “Bunları yapabilmek için İstanbul’dan daha çok vergi almamız gerekir. Daha çok vergi alındıkça ülke kalkınacak, İstanbul kalkınacak. Yani hepsi birbiriyle zincirleme reaksiyon gibi” dediği yazılmıştı.

Ancak Hürriyet’in internet sitesindeki metinde bu ifade daha sonra şöyle değiştirildi:

“Şehir ekonomisi büyüdükçe; şehrin gelirleri ve vergileri de artacak, zincirleme ekonomi ekosistemi büyüyecek. Türkiye’deki vergilerin yüzde 49’unu toplayan İstanbul, bu vergilerden yüzde 10’un altında pay alıyor. İstanbul’un toplanan vergiden aldığı gelir payının artması lazım.”

Binali Yıldırım’ın iletişim ofisi de söyleşinin farklı aktarılıldığını savunarak Twitter üzerinden konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Hürriyet Gazetesi’nde 26 Mart 2019 tarihinde yayınlanan söyleşimiz farklı aktarılmıştır. Doğru ifade şu şekildedir: Türkiye’de ödenen vergilerin %49’u İstanbul’da toplanırken; İstanbul bu gelirden %10 pay almaktadır. İstanbul’un vergiden aldığı pay artmalıdır. Kamuoyuna duyurulur.”

Hürriyet, geçtiğimiz hafta HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin kullanmadığı ifadeleri kullanmış gibi servis etmiş, gelen tepkilerin ardından tekzip yerine haberde bir yanlışlık olmadığını savunmuştu.


15:15 | Erdoğan: İftiralar sizi yanıltmasın, siz gözünüzün gördüğüne bakın

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Van’da konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yalanlar, iftiralar karalama kampanyaları sizleri yanıltmasın. Siz gözünüzün gördüğüne bakın” dedi.

Muhalefet partilerini de hedef alan Erdoğan, “Biz yıkmaya değil inşa etmeye talibiz. Sadece yıkmayı vaat ediyorlar yapmayı değil. Bu ülkeye yıkım ekibi değil inşa ekibi lazım” diye konuştu.

Erdoğan, yaptığı konuşmada, “Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir yapmak için sizden destek bekliyoruz” sözlerini kaydetti.


14:20 | ‘Seçimin sonucunu ekonomi belirleyecek’

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin kurucusu ve başkanı Prof. Özer Sencar, 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacak seçmenin gündemindeki en önemli konunun ekonomi olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Sencar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ekonominin bir parçasını da geçim sıkıntısı ve işsizlik olarak seçmenler ifade ediyorlar. Aşağı yukarı yüzde 62-63 oranında seçmen ‘ülkenin en önemli sorunu nedir’ diye sorulduğunda yüzde 60 ile 65 arasında ekonomik faktörleri sayıyor; geçim sıkıntısı ve işsizlik. Yani ben seçmenin adaylara bakarak kararını çok fazla vereceğini düşünmüyorum şu anda.

“Adaylar bu seçimde en az etkili olan faktördür. Çok ekstrem şekilde iyi olan veya olumsuz özellikleri olanları hariç tutarsak normal olarak adayların bu seçimde fazla etkisinin olduğunu düşünmüyorum. (…) Bu seçimin gündeminde çok hakim faktör, ezici faktör ekonomidir.”

Seçimlere 5 gün kala artık kararsız seçmen kitlesinin neredeyse kalmadığını da savunan Sencar’a göre, iktidarın bu seçimin bir ‘beka seçimi’ olduğu söylemi de halkın çoğunluğunda karşılık bulmadı.


13:00 | CNN, CNN Türk hakkında soruşturma başlattı

CHP’nin ABD temsilcisi Yurter Özcan, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin kullanmadığı ifadeleri kullanmış gibi servis etmesi nedeniyle ABD merkezli CNN tarafından CNN Türk hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisini verdi.


11:45 | Tunç Soyer ‘İnsan Haklarının Başkenti Vizyon Belgesi’ni imzaladı

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, İzmir Barosu’nun hazırladığı “İzmir İnsan Haklarının Başkenti Vizyon Belgesi’ni imzaladı.

İmza töreninde konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Bir model kent yaratıp, başka kentlerin de bundan feyiz almasını istiyoruz. İzmir bunu başardığı taktirde başka bir sürü şeyi beraberinde getirecek” dedi ve şöyle devam etti:

“Sokaklarında engellilerin rahat yürüyebildiği, çocukların dilenmediği, istismar edilen çocukların korunmasının desteklendiği, kadınları korku içinde yaşamasın, sığınma evleri olsun, bir şiddet yaşadığında top yekun bir mekanizmayı yanlarında bulsun istiyoruz.

“Bu konuda çalışabilecek, harekete geçebilecek kentin tüm sivil toplum kuruluşlarını, meslek örgütlerini ve yerel yöneticileri bu işe ortak edelim diyerek yola çıktık ve ilk yanıt da bugün Tunç Soyer’den geldi. İzmir İnsan Haklarının Başkenti Vizyon Belgesi’ni imzalamakta gönüllü oldu ve ilk imzamızı bugün atmış olduk.”

Vizyon belgesine buradan ulaşabilirsiniz.


11:25 | HDP, 60 bin sandık kurulu üyesi görevlendirdi

HDP, yerel seçimler için yaklaşık 60 bin resmi sandık kurulu üyesi görevlendirdi.

HDP’nin Hukuk Komisyonu üyesi ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Bunlar aynı zamanda seçim kurulları tarafından resmi olarak görev verilmiş kişilerdir. Bunun yanında aynı sandıklar için bir o kadar müşahit görevlendiriyoruz. Ayrıca 2 bin kadar avukat arkadaşımız da okullarda ve ilçelerde görev yapıyor olacak” dedi.

MA’dan Metin Yoksu’ya konuşan Tiryaki, HDP’nin adayının olmadığı kentlerde de sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerinin olduğunu dile getirdi.

“Yalnız 192 bin sandık kurulacağı göz önünde bulundurulduğunda her sandıkta sandık kurulu üyesi veya müşahit görevlendirmediğimiz anlaşılacaktır. Buralarda da diğer muhalefet partilerinin görev ve sorumluluk alacağını umuyor ve bekliyoruz.”


10:43 | ‘Gülen cemaati’ operasyonu: AKP’li aday da gözaltına alınmış

İstanbul merkezli 37 ilde düzenlenen 22 Mart tarihli operasyonda, 108’i avukat olmak üzere 126 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Operasyonun, darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen cemaati üyelerine dönük olduğu belirtilmişti.

Cumhuriyet’ten Mahmut Oral’ın haberine göre operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan biri de avukat Hamdullah Demir.

Haberde, gözaltına alındıktan sonra emniyete götürülen Demir’in AKP İdil Belediyesi Meclis Üyeliği 4’üncü sıra adayı olduğu bildirildi.


10:35 | Gül’ün ardından bu kez Soylu muhalefeti hedef aldı: Hemen açığa aldırırım

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ardından bu kez İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belediye meclisi üyesi adayları üzerinden muhalefeti hedef aldı.

Soylu, kimi adayların PKK ile iltisaklı olduğunu iddia etti, “Bunların hiçbirisi belediye meclis üyeliği yapamazlar. Biz hepsini açığa alırız” dedi.

Soylu, “Ben İçişleri Bakanı’yım, adamın terörle ilgisini gördüğüm andan itibaren suç duyurusunda bulunurum, dosyasını açtırırım, hemen açığa aldırırım” diye de ekledi.

Önceki gün benzer bir açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de Meclis’te grubu bulunan en büyük üçüncü parti olan HDP için, “(Ankara’da) örtülü bir şekilde, HDP’nin bir şekilde belediye meclisine taşınmasına milletimiz izin vermeyecektir” demişti.


09:35 | Yıldırım için öncelik yatırımcıda: Beklentileri karşılanmalı; İstanbullu’dan daha çok vergi alınabilir

AKP tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Binali Yıldırım, Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök’ün sorularını yanıtladı.

Yıldırım, İstanbul’u yatırımcıların beklentilerinin karşılandığı bir kent haline getirmek istediğini dile getirdi, “Bunları yapabilmek için İstanbul’dan daha çok vergi almamız gerekir” diye de ekledi.

“Küresel şirketlerin dünyadaki değişik yerlerde işlerini yönetecekleri en uygun yer İstanbul’dur(…) Benim iddiam şu. İstanbul’u yatırım yapılacak cazip şehirler arasına sokacağım. Bunu da o insanlara sadece yemek yaparak sağlayamazsın. Yatırımcıların beklentilerini karşılamalısın.

Bunları yapabilmek için İstanbul’dan daha çok vergi almamız gerekir. Daha çok vergi alındıkça ülke kalkınacak, İstanbul kalkınacak. Yani hepsi birbiriyle zincirleme reaksiyon gibi.”

İstanbul’da yaşayan Suriyeli mültecilerin durumuna da değinen Yıldırım, “Bu insanlar bizim misafirimizdir. Ancak kuralları biz koyarız. Bir güvenlik problem oluştururlarsa, İstanbullunun huzurunu herhangi bir yerde, herhangi bir ilçede veya mahallede bozan olursa hemen kulaklarından tutar göndeririz” diye konuştu.


Örnek pusulalar

Fotoğraf: İHA
Fotoğraf: İHA
Previous post
Erzurum'da Seher Polat boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldü
Next post
Cezaevlerindeki ölümlerle ilgili hükümetten ilk açıklama