Ana SayfaGüncelYerel seçimlere 18 gün kaldı: Kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimlere 18 gün kaldı: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel seçimlere yalnızca 18 gün kaldı. Seçim yaklaşırken liderler meydanlarda yurttaşlara sesleniyor, vaatlerini dile getiriyor, kimi tartışmalar yaşanıyor. Seçime doğru giderken günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızdan aktarıyoruz. İşte bugünün öne çıkan gelişmeleri…

 


16:50 | Erdoğan: Ezan düşmanlarına sandıkta esaslı bir ders verin

Yerel seçim çalışmalarını Ankara’da sürdüren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pursaklar ilçesindeki mitingde konuştu.

“Pursaklar’dan ezan düşmanlarına sandıkta esaslı bir ders vermesini istiyorum” diyen Erdoğan, bir kez daha ‘beka’ tartışmalarına değindi.

“Taksim’de CHP bayrağıyla kimin paçavrası yan yana? HDP… Bu seçim onun için bir beka seçimidir. Onun için bunlara gereken dersi sandıklarda vermeliyiz.”

Erdoğan ayrıca, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Twitter’daki ‘diktatör’ mesajına da tepki gösterdi.

“Ey Netanyahu sen kendine gel kendine. Sen zalimsin. Sen 7 yaşındaki o Filistinli yavruları katleden zalimsin. Sen kadınları hücrelere mahkum eden bir zalimsin.”


15:40 | İstanbullular: Seçimden beklentimiz çok ama karşılayabilecek var mı?

31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala İstanbul’da seçmenlere sorduk: Bu seçimden beklentileriniz neler, ülkenin gidişatını nasıl görüyorsunuz?


13:50 | Temelli: Krizi aşmanın yolu yerel demokrasidir

Partisinin Diyarbakır Seçim Bildirgesi’nin açıklandığı toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Yerel demokrasi mücadelemiz üç temel ayakta şekillenecek” dedi, Türkiye siyasetinin derin bir kriz içerisinde olduğunu söyledi.

“Yerel demokrasi mücadelemiz üç temel ayakta şekillenecektir. Bugün Türkiye bu üç ayakta da derin kriz içerisindedir. Tüm bu krizleri aşmanın yolu yerellerden başlar. Her şeyden önce Türkiye siyaseti derin bir kriz içerisindedir.

“Türkiye siyaseti tekleştikçe, insanları siyasetten uzaklaştırdıkça, siyaset giderek ciddi bir kriz sarmalına sürüklenmektedir. Bu krizi aşmanın yolu, yerel demokrasidir. Halkın bizzat yönetime katılmasıdır. ‘Üreten biziz, yöneten de biziz’ diyerek herkesi siyasete, bir arada mücadeleye, kentini yönetmeye davet ediyoruz. Siyaseti toplumsallaştırıyoruz.”

Türkiye toplumunun da krizin içinde bulunduğunu belirten Temelli, “Türkiye toplumunun çok ciddi sorunları var. Bu sorunları aşmanın yolu, toplumsal barış ve bir arada ortak iradeyi var etmekten geçer” dedi ve ekledi:

“Toplumsal krizi aşmanın yolu, her şeyden önce toplumsal hizmetleri toplum lehine toplumla birlikte üretmekten geçer. Nasıl üreteceğiz, nasıl var edeceğiz, toplumsal barışı nasıl inşa edeceğimiz bildirgelerimizde, Amed (Diyarbakır) özel bildirgesinde bütün ayrıntılarıyla bulmak mümkün.”


12:35 | ‘Cumhur İttifakı’nın hedefinde Mansur Yavaş var: ‘Adaylıktan çekilmeli’

‘Cumhur İttifakı’nın bileşenleri MHP ve AKP’nin hedefinde CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş var.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP lideri Devlet Bahçeli, hakkında ‘sahte senet’ iddiaları ortaya atılan Yavaş’la ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Kişinin, ‘ben soruşturma sonucu alınıncaya kadar, siyasi olarak CHP’nin temsilinde hem şahsıma hem partime bir zarar vermemek, hem de mahalli idareler seçimlerini gölgeye düşürmemek için adaylıktan çekiliyorum’ demesi en ahlaki yoldur.”

Partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise “AK Parti’nin Mansur Yavaş diye bir meselesi yok” dedi ancak Yavaş’ın adaylığını doğru bulmadıklarını söyledi.

“Bizim meselemiz, saygıdeğer Ankara seçmeni karşısına böyle bir adayla çıkılmasıdır. Meseleye bu açıdan bakıyoruz. Bu adayı nasıl sindirebildikleridir. Biz Mansur Yavaş’ın vekili olmadığı halde alacak iddiasıyla ortaya koyduğu senedin sahte çıktığını ve yargıda kesinleştiğini ifade ettik. Sahte senetle alacak takibi yaptığı yargıda kesinleşti.

“CHP adayının konuyu saptırmaya çalıştığı açıktır. Bana iftira atıldı diyor. İftira, tezgah gibi birtakım siyasi manipülasyonlar bizim siyasi yapımızın kapısından içeri giremez, tam tersine bunlarla mücadele eden bir kadroyuz.”

Anketlerde ‘Cumhur İttifakı’ adayı Mehmet Özhaseki’nin önünde gösterilen Mansur Yavaş ise hakkındaki “sahte senet” iddialarını yalanlıyor ve bu iddialar için ‘komplo’ değerlendirmesi yapıyor.

Özhaseki ve Çelik hakkında suç duyurusunda da bulunacağını açıklayan Yavaş, sahte senedi veren iş insanının hapis cezası aldığını da sözlerine ekliyor:

“Rakibimizin can simidi gibi sarıldığı bu şahıs ‘resmi evrakta sahtecilik’ ve ‘şantaj’ suçlarından hapis cezası almış bir suçludur.”


12:25 | Kılıçdaroğlu: Belediye başkanı biraz halk adamı olmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kırklareli’de STK, sendika temsilcileri ve muhtarlarla buluşmasında yerel seçimlere ilişkin konuştu.

“Siyasette yeni bir alan sayfa açmamız lazım” diyen CHP lideri, “Belediye başkanı biraz halk adamı olmalı” ifadesini kullandı.

CHP liderinin konuşmasında başkan adaylarına seslenişi şöyle:,

“Belediye başkanı arkadaşlarımdan şunu bekliyorum, seçildiğiniz andan itibaren hiçbir ayrım yapmayacaksınız. Herkese hizmet götürülecek eşit. Ama bir mahalle yoksulsa oraya pozitif ayrımcılık yapılacak. Harcanan her kuruşun hesabını millete yani size verecek.

“Belediye başkanı olduğunuzda hiçbir işçinin, memurun işine son vermeyeceksiniz. Herkesi kucaklayacaksınız. Esnafı ziyaret edeceksiniz.

“Belediye başkanı seçilip sırça köşkte oturmayacak belediye başkanı. Belediye başkanı ayda bir kasaba bakkala uğramalı. Belediye başkanı biraz halk adamı olmalı. Zor bir şey değil. Ben şahsen öyle yaşıyorum. Halktan kopmadık saray merakımız yok.”


12:05 | Polis HDP seçim aracına el koydu

Mardin Mazıdağı’nda polis “suç yok” demesine rağmen HDP’nin seçim aracına el koydu.

Olay, HDP Mardin milletvekilleri Mithat Sancar, Pero Dündar, Tuma Çelik ve Ebru Günay ile Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ’ın da aralarında bulunduğu HDP’li grubun dün kırsal mahallelerde ziyaretlerde bulunmak için Mazıdağı’na geçtiği sırada yaşandı.

Burada, kent girişinde bulunan polis noktasından kimi HDP’lilere kimlik kontrolü yapılmak istendi, heyetin itirazı üzerine bu kez araçlar aranmak istedi.

Buna da tepki gösterilince, polisler önce konvoyun arasında “bombalı araç karışmış olabileceği” iddiasında bulundu, ardından aracın aranmasına engel olununca seçim anons aracına el konuldu.

Gerekçe olarak, “yasak yayın bulundurduğu” ve “örgüt propagandası içeren şarkılar çaldığı” gösterildi. Polisler, yapılan itirazlar sonucunda ise, araçla ilgili “ihbar olduğunu” iddia etti.

Yaşanan tartışmanın ardından HDP’li Ebru Günay, polislerden savcılık kararı ile araca el konulmasına dair gerekçelerini de içeren tutanak istedi.

Polis amirinin yanıtı ise, “Ben bu araca yazılı önceden ne alabilirim. Yani araçla ilgili hiçbir suç yokken. Şu an suça karıştığı iddiası var yani” oldu.


12:00 | İzmir’de CHP’ye bir saldırı daha

İzmir’de CHP seçim ofisine bir saldırı daha gerçekleştirildi.

Gerçek Gündem’in haberine göre Menemen ilçesi Ulukent mahallesindeki CHP seçim ofisine saldırı olduğunu bildiren ‘Millet İttifakı’ Menemen Belediye Başkan Adayı Serdar Aksoy, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Burası Menemen Ulucak, Ulukent… Burası Millet İttifakı’nın ve CHP’nin seçim bürosu. Buraya bir saldırı söz konusu… Millet İttifakı’na saldırılar devam ediyor. Menemen’de saldırlar devam ediyor. Biz siyaseti demokratik bir şekilde yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir arkadaşımız provokasyona cevap vermeyecek.”

Geçtiğimiz günlerde CHP’nin Bayraklı ilçesindeki seçim ofisine silahlı saldırı düzenlenmiş, iki partili yaralanmıştı.


09:40 | CHP’nin açıkladığı son anket: İstanbul’da İmamoğlu önde gidiyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adayı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’ın önünde olduğunu söyledi.

Cumhuriyet’ten Onur Şahin’in haberine göre Altay, İkitelli Sinoplular Derneği’nde düzenlenen toplantıda, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin kendisine ulaşan son anketin sonuçlarını paylaştı.

“İstanbul’u aldık” diyen Altay, şunları söyledi:

“Tayyip Erdoğan’ın yüzünün bu kadar asık olduğunu hiç görmedim. Bir haller var. Bir sıkıntı var. Millet 31 Mart’ta düğümü çözecek. Bugün bana gelen bir bilgiyi söyleyeyim. Şu anda, İstanbul’da size net, somut anket sonucunu söyleyeyim. Sayın Ekrem İmamoğlu, sayın Binali Yıldırım’ın 4 puan önünde. Çok net söylüyorum. Daha 19 gün var. Rehavete kapılmayacağız.”

Previous post
Açlık grevleri: Tutukluya ‘müdahale’ tehdidi, Güven'den eylemdeki vekillere mesaj
Next post
Brezilya'da okula saldırı: Altı kişi yaşamını yitirdi