Ana SayfaGüncelYerel seçimlere 20 gün kaldı: Kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimlere 20 gün kaldı: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel seçimlere yalnızca 20 gün kaldı. Seçim yaklaşırken liderler meydanlarda yurttaşlara sesleniyor, vaatlerini dile getiriyor, kimi tartışmalar yaşanıyor. Seçime doğru giderken günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızdan aktarıyoruz. İşte bugünün öne çıkan gelişmeleri…

 


19:11 | HDP Artuklu Belediyesi Eş Başkan Adayı Turgay hakkında 15 yıl hapis istemi

Diyarbakır merkezli 9 Ekim 2018 tarihli operasyonda gözaltına alınan ve ardından serbest bırakılan HDP’nin Artuklu Belediyesi Eş Başkan Adayı Prof. Dr. Nurettin Turgay hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Turgay’ın Demokratik İslam Kongresi’nde (DİK) yürüttüğü faaliyetleri suç olarak değerlendirdiği iddianame, 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

İddianamede, Turgay’ın Afrin’e operasyonu eleştiren açıklamalarının yanı sıra Turgay hakkında Dicle Üniversitesi’nde görev yaptığı dönemde PKK ve Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu iddiasıyla yapılan dört ayrı ihbara da yer verildi.

Prof. Dr. Nurettin Turgay hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


16:35 | Erdoğan’a Mardin’den ‘Kürdistan’ yanıtı: Topraklarımızı terk etmiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde düzenlenen mitingde konuştu.

Mitinge HDP ile ittifak halindeki Kürt partileri de katıldı.

Konuşmalarda AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Defolun gidin” sözlerine yanıtlar öne çıktı.

“Sen kimi kovuyorsun?” diyen Temelli, şöyle devam etti: “Bu ülkede Kürtler, Süryaniler var. Sen kimi nereye gönderiyorsun?”

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş da Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunarak, “Bize ‘Irak Kürdistan’ına gidin’ diyor. Evet, orası da Kürdistan, burası da Kürdistan. Biz bu topraklarımızı terk etmiyoruz” dedi.

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çitfyürek de yaptığı konuşmada, “Bir gün ‘Kürdistan var’ diyorlar, bir gün ‘Kürdistan yok’ diyorlar. Bakın bu alana, Kürdistan burada” dedi. Çitfyürek, 31 Mart’ta ittifaklarının kazanacağını vurguladı.

Azadi Hareketi adına konuşan Ayetullah Aşitî de yaptığı konuşmada, Kürt halkına birlik çağrısı yaptı.


15:10 | Erdoğan Şırnak’ta konuştu: Başka devlet arayan istediği yere gidebilir

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Şırnak mitinginde konuştu.

“Tek bayrak, tek millet tek dil ve tek vatan” söylemini burada da tekrarlayan Erdoğan, isim vermeden HDP’lilere işaret ederek, “Kendine başka devlet arayan istediği yere gidebilir” ifadesini kullandı.

Erdoğan, 31 Mart seçimlerinin kendileri için “beka” ve “kritik” bir seçim olduğunu da yineledi.

Sokağa çıkma yasağı sonrası yıkılan mahallerde yapımı bitmesine rağmen halen teslim edilmeyen TOKİ konutlarının bazılarına insanların yerleştiğini savunan Erdoğan, Şırnak’a 17 yıl içerinde 10,5 katrilyon yatırım yaptıklarını dile getirdi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Erdoğan, yıllar önce yapımı biten bazı yol ve kurum binalarını da “müjde” olarak sundu.

Ayrıca Erdoğan, geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlandığı duyurusu yapılan ancak hizmete sunulmayan doğalgazla ilgili de şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl Şırnak’a doğalgazı verdik mi? Başladık mı kullanmaya? Düğmeye basınca daireler ısınıyor mu? Eskiden bodrumdan kömürleri alıyorduk dimi? O ne kirlilikti. Bunlar kalktı.”


14:52 | Van’da 95 sandık ‘güvenlik’ gerekçesiyle taşınacak

YSK, “güvenlik” gerekçesiyle Van’ın 7 ilçesinde toplam 95 seçim sandığının başka bölgelere taşınmasına karar verdi.

Karar nedeniyle kimi seçmenlerin oy kullanmak için gitmesi gereken mesafe 40 ila 55 kilometreyi bulacak.


14:22 | Erdem Gül: Adalar’da her mahallenin kendi meclisi olacak

Yeni Yaşam Gazetesi’nden Ahmet Tulgar’a konuşan CHP’nin İstanbul Adalar Belediye Başkan Adayı Erdem Gül, vaatlerini sıraladı.

“Adalarımıza yepyeni bir soluk, katılımcı, demokrat, sosyal ve çağdaş bir belediyecilik anlayışı getirmek için yola çıktım” diyen Gül’ün vaatleri şöyle:

  • Sorunlar en yüksek katılımla, ortak kararla çözülecek.
  • Yıllardır dokunulamayan yapıların, bunların sahibi olan vakıflarla ya da çeşitli desteklerle Adalar kültür mirasına uygun olarak değerlendirilmesi için meselenin takipçisi olunacak.
  • Adalar’da mahalle meclisleri hayata geçirilecek. Her mahallenin meclisi olacak.
  • Her mahalle kendi meclisinde alınan kararları dolaysız bir şekilde Belediye Başkanı’na sunabilecek. Bunlara Kadın, Çocuk, Esnaf meclisleri eklenecek.
  • Adalar kendi kazanacak, kendi kaynağını yaratacak. İnsanın emeğinin, üretiminin hakça karşılığını alması için kooperatifçilik belediye olarak özendirilecek.
  • Başlatılacak ulusal ve uluslararası festivaller Adalar’ın kültür ve sanat alanına dönüşmesini sağlayacak.

14:03 | AKP’den Yavaş’a ‘sahte evrakla icra takibi’ suçlaması, Yavaş’tan yanıt

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adayı Mansur Yavaş’ın avukatlık yaptığı dönemde sahte senetle icra takibi yaptırdığına yönelik Sabah gazetesinde yer alan iddiayı gündeme taşıdı.

Çelik, “Bununla ilgili yargı süreci 2016’da tamamlandı ve hüküm giydi. Neden tek bir açıklama yapılmıyor bu konuda? Hakkında bu şekilde iddialar olan bir kişiyi Ankaralıların önüne aday çıkarma tutumunuz devam edecek midir?” diye sordu ve hem Yavaş’a hem de CHP yönetimine yanıt verme çağrısında bulundu.

Çelik’in sözlerinin canlı yayınlanmasından kısa süre sonra Twitter üzerinden bir açıklama yapan Yavaş ise şunları söyledi:

“Biz projelerimizle ve Ankara için yapacaklarımızla buradayız. İnanıyoruz ki bize yönelik iftiralara ve provokasyonlara en güzel cevabı Ankaralı hemşehrilerimiz sandıkta verecektir. Yarın her şeyi açıklayacağım.”


12:15 | CHP’nin Kadıköy adayı Odabaşı’dan Taş’a: Beyoğlu’nu kazan da Kadıköy’ü kurtar

CHP’nin Kadıköy adayı Şerdil Dara Odabaşı, AKP’nin Beyoğlu’ndaki eğlence hayatını bitirmesini eleştirerek CHP’nin Beyoğlu adayı Alper Taş’a “Beyoğlu’nu kazan da Kadıköy’ü kurtar” dedi.

Demokrat Haber’den Mehmet Göcekli’nin haberine göre, Şeril Dara Odabaşı dayanışma yemeğinde Alper Taş’a şöyle seslendi:

“Alper abiden bir şey rica ediyorum. Beyoğlu’nda seçimi kazan da Kadıköy’ü kurtar. AKP belediyesi İstanbul’un vitrini Beyoğlu’nda eğlence, kültür, sanat hayatını bitirdiği için herkes Kadıköy’e geliyor, Moda’da, Yeldeğirmeni’nde Kadıköylü seçmenler aşırı yoğunluktan şikayetçi.”

Alper Taş da Odabaşı’na, “Biz de Beyoğlu’nda aynı şeyi anlatıyoruz. Bakın insanlar artık Kadıköy’e kaçıyor. Esnafımız dertli. Beyoğlu’nu yeniden İstanbul’un eğlence, kültür ve sanat merkezi yapmalıyız” diye karşılık verdi.


12:10 | Yerel seçimlerde kullanılacak oy pusulaları tanıtıldı

Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala oy pusulalarının şekli belli oldu.

YSK tarafından örnek oy pusulaları basına tanıtıldı.


10:00 | TRT Şubat’ta ‘Cumhur İttifakı’na çalıştı

Yerel seçimlere doğru giderken TRT’nin Şubat ayında AKP ile MHP’ye yani “Cumhur İttifakı”na muhalefetten 10 kat fazla yer ayırdığı tespit edildi.

Buna göre TRT, AKP-MHP ittifakına ay boyunca 53 saat yer ayırırken, muhalefette CHP-İYİ Parti ittifakı yalnızca 6 saat sesini duyurabildi.

TRT, ‘Cumhur İttifakı’ hakkında sadece lehine 53 saat 30 dakika 38 saniye, ‘Millet İttifakı’na ise 6 saat 42 dakika 57 saniyesi lehte, 7 saat 8 dakika 8 saniyesi aleyhte olmak üzere sadece 13 saat 51 dakika 5 saniye yer verdi.

Şubat ayı verilerine bakıldığında TRT’nin HDP’ye yönelik ambargosunun da sürdüğü görüldü. HDP yalnızca aleyhte haberlerle yaklaşık 7 dakika TRT ekranlarında görüldü.


09:50 | “Silvan’a atanan kayyum taşınmazları devredip borcu arttırdı”

Silvan Belediyesi’ne kayyum atanan Kaymakam Adem Çelik, 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala, belediyenin taşınmazlarını devretmeye ve yüklü miktarda kredi kullanmaya başladı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Lezgin Akdeniz’in haberine göre eşbaşkanlarla birlikte görevden alınan DBP’nin belediye meclis üyeleri yerine Diyarbakır Valiliği ve Silvan Kaymakamlığı’ndan atanan üyeler, 4 Mart’ta toplantı yaptı.

Atanmış üyeler, kayyum Adem Çelik’in başkanlığında, bankalardan bir milyon TL kredi çekilmesi, Kale Mahallesi’nde bulunan kütüphane ve aile destek merkezi olarak kullanılan Silvan Belediyesi’ne ait ek hizmet binasının ve Ortaçeşme mevkiinde bulunan ve kapatılan MEYA Kadın Merkezi olan tesisi 25 yıl süreyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bedelsiz verilmesine oy birliğiyle karar verdi.