Ana SayfaGüncelYerel seçimlere 9 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere 9 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart seçimlerine sadece 9 gün kaldı. Günbegün yaşanan gelişmeleri, yapılan açıklamaları aktarıyoruz. Bugünün öne çıkanlarını sayfamızda bulabilirsiniz.

 

 


17:37 | Erdoğan’dan Akşener’e: Bunlar senin iyi günlerin

Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Konya’da düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Golan Tepeleri’ndeki İsrail egemenliğini tanıma zamanının geldiği” söylemine değinerek şu yanıtı verdi:

“Trump kalktı bir ifade kullandı. Golan Tepeleri’nin İsrail’e ait olduğuna dair açıklama yaptı. Sayın Trump tarih bilinci çok önemli. Bu tarih bilincini yenilemeniz lazım. Golan Tepeleri ile ilgili BM’nin kararları var. Buralarda İsrail’in zerre kadar hakkı olmadığının hükmü var. Bu sabah da söyledim, sonuna kadar Golan Tepeleri’nin de takipçisi olacağız.”

Konuşmasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da hedef alan Erdoğan, Akşener’e yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda senin iyi günlerin. Sen Tayyip Erdoğan’a söylemediği sözleri söylemiş gibi göstermek suretiyle zannettin ki fatura keseceksin. Asıl fatura sana kesilecek. Bu yurt konseyi hikayen. Öbür tarafta Cumhurbaşkanı’na attığın iftira. Ben halkıma nasıl terörist derim ya! Gereken hesabı vereceksin. Senin dirsek temasında olduğun Bay Kemal milletvekilliğine güveniyor. Onunla ilgili çalışmaları avukatlarımla yaptırtıyorum.”


15:30 | EHP’nin İstanbul adayı: Ekonomik krizi tersine çevirmek mümkün

Emekçi Hareket Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Adayı Özge Akman, ekonomik gidişata dair düzenlediği basın toplantısında, “İktidar yerel seçimler nedeniyle krizin gündeme gelmemesi için elinden geleni yapıyor. Tüm olanaklarını, ülkenin kamu kaynaklarını buna seferber ederek ekonomik krizin konuşulmaması için uğraşıyor” dedi.

“Enflasyon yüzde 19,67 ama daha kötüsü gıda enflasyonu yüzde 29,25 seviyelerinde” diyen Akman, emek verenlerin kendi ürettikleri değere sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

“Biz bunu yerel seçimlerle çözeceğimizi iddia etmiyoruz. Ama bazı şeylerin burada gündeme geleceğini tekrar tekrar söylemek istiyoruz. Biz belediyelerin de tıpkı halk ekmek gibi toplumun temel ihtiyaçlarını üretmek için yatırım yapabileceğini söylüyoruz.”

Son olarak ‘ekonomik krizi tersine çevirmenin mümkün olduğunu’ da söyleyen Akman, “1 Nisan’dan sonra ekonomik kriz ortadan kalkmayacak. Gerçekler yine önümüze gelecek. Herkesi hareket etmeye ve yan yana durmaya çağırıyoruz. Hep birlikte 1 Nisan’dan sonra güzel günler görmek dileğiyle” diye konuştu.


15:00 | İmamoğlu’ndan “24 saat ulaşım” sözü

Fatih’te özel bir üniversitede öğrencilerle bir araya gelen CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, kentte “24 saat ulaşım” sözü verdi.

İmamoğlu, konuya ilişkin soruya, “Yaklaşımımız net. 24 saat ulaşımı sağlayacağız. Gece çalışan insanlar ve gençler tarafından isteniyor. İstanbul gibi yaşayan bir kentin ölü saatlerini değerlendirilmesi açısından 24 saat ulaşım çok değerli. Tabii bu her hat için aynı yoğunlukta elbette olmayacak. Bir verimlilik hesabı yapılıp, ona göre oluşturulacak” yanıtı verdi.

Konuşmasının devamında toplumun her kesiminden oy istediğini söyleyen İmamoğlu’nun açıklaması şöyle:

“Ben herkesin oyunu istiyorum kardeşim. Herkesten de oy alacağım göreceksiniz. Benim çağrım karşılık bulacak göreceksiniz. Ben CHP’nin, İYİ Parti’nin, AK Parti’nin oyunu en fazla istiyorum. Cumhuriyet Halk Partililer alınmasın, vallahi billahi AK Partililer’in başımızın üzerinde yeri var. Biz, ayırt etmeyeceğiz. İnsanları ayrıştıranlar, benim yol arkadaşım olamaz. Ben HDP’linin de oyunu istiyorum. Yan komşum ya, üstümde oturuyor, yan binamda oturuyor. Milyonlarca insanı karalıyorsunuz, ondan sonra insan geliyor ve bana gözyaşıyla anlatıyor” şeklinde konuştu.


14:42 | HDP’nin standını kaldıran polis beş kişiyi gözaltına aldı

HDP’nin seçim çalışmaları kapsamında İstanbul Kadıköy’de kurduğu standa gelen polis, hiçbir gerekçe göstermeden standın kaldırılmasını istedi.

HDP’lilerin duruma tepki göstermesi üzerine standa müdahalede bulunan polis, beş partiliyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan HDP’lilerin Kadıköy Emniyeti’nde tutulduğu öğrenildi.


14:20 | Buldan: 31 Mart’ta bu devran dönecek

Partisinin Diyarbakır Çınar’da düzenlediği mitinge katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, burada yaptığı konuşmada, ilçede Kürt partileri ile yaptıkları ittifaka değindi.

“Kürdistani partilerle yaptığımız ittifaklardan biri Çınar’da gerçekleşti. Bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bundan büyük bir onur duyuyoruz. Hani diyorlardı ya ‘Kürtler bir araya gelmez, birlik ve beraberliklerini sağlayamaz’. Bizler ittifak yaptık. Çınar bunun en güzel örneğidir.”

Buldan, “31 Mart’ta Çınar’dan büyük bir başarı çıkacağına inanıyoruz” diye de ekledi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü mitingindeki sözlerini de hatırlatan Buldan, “Dün Tayyip Bey aynen şunu söylemiş: ’31 Mart’ta bu devranı değiştirelim’. Doğru söylemiş, bu devran değişecek Tayyip Bey. 31 Mart’ta senin devranın bitecek, senin devranın değişecek. Bazen bilmeyerek de olsa doğru şeyler söylüyor, doğru laflar ediyor” diye konuştu.


10:45 | GENAR Araştırma: Sandığa gitme oranı 7-8 puan düşebilir

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, yaklaşan yerel seçimlere dair değerlendirmelerde bulundu.

Özel bir televizyon yayında konuşan Aktaş, sandığa gitme oranının 7-8 puan düşebileceğini söyledi.

AKP’nin bugüne dek aldığı oy oranına da değinen Aktaş, “AK Parti’de 38’den 50’ye kadar bir esneklik var. AK Parti oyları muhalefetin saiki ile değişmiyor” diye konuştu ve yerel seçimlerdeki belirsizliklere dikkat çekti:

“Kendisinin yüzde 40’a yakın bir oyu sabit duruyor. Ekonomi şaha kalktığı zaman 50’ye kadar çıkıyor, 40’a kadar düşüyor. Yerelde refleksler daha farklı. Orada hem parti, hem aday, hem rakibin durumu, bazen de iktidara mesaj vermek isteyen insanlar bunu yerel seçimde yaparlar. O kadar çok değişken var ki…”


09:30 | Kılıçdaroğlu: 31 Mart’ın ardından erken seçimi gündeme getirmeyeceğiz

BBC Türkçe’nin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirleri muhalefetin kazanması durumunda erken seçimleri gündeme getirmeyeceklerini söyledi.

“Erken seçim gündeme gelmez, bu bir yerel seçim, muhtar seçimi, belediye meclis üyeliği seçimi, belediye başkanlığı seçimi. Yerel yönetim seçimleriyle, milletvekilliği, cumhurbaşkanlığı seçimi arasında ciddi nüans farkları da vardır. Dolayısıyla bunu bir erken seçim gerekçesi yapmak doğru değil.

“Şunun için doğru değil, bizim belediye başkanlarımız seçildikten sonra, vaatlerini gerçekleştirmek için çaba harcamak zorundalar. Siz o vaatleri gerçekleştirir, verdiğiniz sözleri yerine getirirseniz, bir sonraki seçimde daha iyi başarılar sağlamış olursunuz. Aksi halde ‘yerel seçimde başarılı oldum, hemen milletvekili seçimine girelim’, bu siyasi fırsatçılıktır ve doğru değildir.”


08:50 | Batman’da kayyum zırhlı araçları seçim öncesi emniyete hibe etti

Batman Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Ertuğ Şevket Aksoy, kendi döneminde aldığı zırhlı araçları 31 Mart yerel seçimleri öncesi emniyete hibe etti.

  • Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Örnek pusulalar