Ana SayfaGüncelYerel seçimlere bir ay kaldı: Neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere bir ay kaldı: Neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere sadece 30 gün kaldı. Gün boyunca gelen açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz.

 


16:20 | Buldan Cizre’de: Kayyumu Ankara’ya göndereceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yerel seçim çalışmalarının startını Şırnak’ın Cizre ilçesinde verdi.

Cizre’nin Nur mahallesinde açılışı yapılan seçim bürosu önünde konuşan Buldan, “Kürt halkının değerlerine hakaret eden, Cizre halkının iradesini yok sayan kayyumu Ankara’ya göndereceğiz. Onlara 31 Mart tarihinde büyük bir ders vereceğiz” dedi.

“En yüksek oranlar Cizre’de olacak” diyen Buldan, sandıklara sahip çıkma çağrısı da yaptı.

“31 Mart tarihinde Cizre’de o kayyumları buradan Ankara’ya göndereceğinizi biliyoruz. Ancak, bunların oyunlarına da hazırlıklı olmamız lazım. Seçim günü sandıkları korumamız lazım. Oylarımızı sandıklarımıza koruyarak sahip çıkabiliriz. 1 Nisan tarihinde halaylar çekmeye hazırlanıyoruz. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyoruz.”


15:40 | CHP’nin Bodrum adayı Ahmet Aras oldu

Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin Bodrum Belediye Başkan adayı Mustafa Saruhan’ın adaylığının düşürülmesine yapılan itirazı reddetmişti.

Böylelikle Saruhan’ın yerel seçimlerde yarışamayacağı kesinleşmişti.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre CHP’den Belediye Meclis Üyeliği için başvuran Ahmet Aras’ın başkan adayı olarak gösterilmesi kararlaştırıldı.

Bu gelişmeyle CHP’nin yeni adayı belirlenmiş oldu.


15:05 | Erdoğan: Sömürücülere hayat hakkı tanımayacağız

Seçim çalışmaları kapsamında Ardahan’da miting düzenleyen AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tanzim satışlara değinerek CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi.

Tanzim satış noktalarındaki kuyruklar için ‘varlık kuyruğu’ diyen Erdoğan, “Şimdi çıkmış Bay Kemal konuşuyor kuyruklar diyor. Bu kuyruklar senin SSK Genel Müdürü olduğun zaman hastane kapılarında kıvranan insanların kuyrukları değil. Bu kuyruklar varlık kuyruğu” diye konuştu.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fiyatlar tanzim satışlarla yüzde 50 düştü, daha da düşüyor. Bay Kemal rahatsız olsan da olmasan da biz sömürücülere bu ülkede hayat hakkı tanımayacağız. Fiyatlar yerine gelirse sahadan çekiliriz ama böyle devam ederse biz daha da farklı adımlar atacağız.”


14:15 | Temelli Kars’ta: Biz buradayız, burada olmaya devam edeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yerel seçim çalışmaları kapsamında ilk mitingini Kars’ta düzenledi.

Partisinin il binası önünde düzenlenen mitingde konuşan Temelli, Kars’ın halkların ve kültürlerin bahçesi olduğunu söyledi.

Temelli, Kars için yeni bir anlayışa ihtiyaç olduğunu vurgulayarak “Kars HDP’ye yakışır” dedi ve “Kentin sorunlarını birlikte çözeceğiz. İşsizliğe son vereceğiz, yoksulluğa son vereceğiz” diye konuştu.

Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 114 gündür açlık grevi eylemini sürdüren HDP Milletvekili Leyla Güven’i de selamlayan Temelli, “Mutlak tecride son verilmeden hukuk, adalet adına bir adım atılması mümkün değildir” dedi ve ekledi: “Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesini istiyorlar. Bu meşru bir taleptir. Bugün Adalet Bakanlığı, iktidar talepleri karşılanmalıdır.”

Ayrıca Temelli, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitinglerinde dile getirdiği “Bu ülkeyi bölemeyecekler. Kürdistan Kuzey Irak’ta, çok seviyorlarsa oraya gitsinler. Benim ülkemde ‘Kürdistan’ diye bir bölge yok” sözlerine de yanıt verdi:

“Burası benim ülkem. Bu güzel ülke için siyaset yapıyoruz. Kürt halkı gibi erdemimizle siyaset yapıyoruz. Bu güzel ülke için siyaset yapıyoruz, erdemimizle siyaset yapıyoruz kimsenin hakkı değil bize erdem öğretmek. Bu erdem Kürt halkının 100 yıllık mücadelesinin sonucudur. Gitmek istiyorsanız buyurun gidin. Man Adası orada, New York’ta aldığınız dairelerinize gidin ama biz buradayız, burada olmaya devam edeceğiz.”


13:50 | MHP’li adaydan AKP’ye: Sabrımızın sınırı var

MHP’nin Kırşehir Belediye Başkan adayı Onur Köksal, AKP’li belediyeye broşürlerini toplattığı için tepki gösterdi.

Kırşehir Belediyesi’nin broşürlerini devletin resmi araçlarıyla toplattığını söyleyen Köksal, “Bizim de sabrımızın bir sonu var” diye tepki gösterdi.

Duvar’ın haberine göre Facebook üzerinden “Ne oluyor beyler?” başlıklı bir mesaj yayınlayan MHP adayı Köksal, şunları dile getirdi:

“Bizler parti olarak, duruş olarak ve ilke olarak genel başkanımızın talimatıyla Cumhur İttifakı’na bağlıyız. Fakat son günlerde Kırşehir’de yaşadığımız olaylar neler oluyor dedirtiyor bize. Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkıyla yaptırdığımız broşürleri devletin resmi araçlarıyla adamlar gönderip toplattırmak neyin nesidir? Sizler şehrin her tarafına belediyenin gücünü kullanarak resimlerinizi asarken bizlerin resimlerini astırdığımız bina sahiplerini arayarak tehdit edip indirtmek de neyin nesi? Belediye çalışanlarına zorla araçlarınızın arkasını giydireceksiniz demek de neyin nesi? Olmuyor beyler. Bizim de sabrımızın bir sonu var…”


13:45 | HDP’nin Akdeniz Belediyesi’ndeki yeni eş başkan adayı Reşat Aşan

Mersin’de HDP, Akdeniz Belediyesi’ne eş başkan adayı gösterildikten sonra seçim kurulu tarafından adaylığı düşürülen Aleddin Erdoğan’ın yerine gösterilecek yeni adayını açıkladı.

HDP Mersin İl Örgütü, Aleddin Erdoğan’ın yerine Reşat Aşan’ın aday gösterileceğini duyurdu.

Partinin yeni adayı Aşan, Erdoğan’ın adaylığının reddedilmesini kınayarak, “Yurttaşlarımız iradelerinin gasp edilmesine karşı 31 Mart’ta müthiş bir cevap verecektir. Özgür, eşit, demokratik, adil, barış içinde, sömürünün ve ekolojik talanın olmadığı bir toplumda, kendi kaderimiz üzerinde söz sahibi olarak, kendi kimliğimizle, inancımızla yaşamak için ‘kayyım gidecek’ diyoruz” diye konuştu.


12:30 | Kılıçdaroğlu: Asgari ücret farkını belediyelerimiz ödeyecek

Uşak’ta konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, belediye işçilerine seslenerek, CHP belediyelerinde asgari ücretin 2200 lira olduğunu hatırlattı.

“Siz de 2200 lira istiyorsanız CHP’nin adayına oy vereceksiniz” diyen Kılıçdaroğlu, Ocak-Nisan ayları arasındaki farkın da işçilere ödeneceğini söyledi.

“Bütçe görüşmelerinde asgari ücret 2200 lira olmalıdır dedim. Eğer yapmazlarsa bizim belediye başkanlarımız yapacak dedim. Bugün bizim belediyelerimizde asgari ücret net 2200 liradır.

“Uşak belediyesinde çalışan kardeşlerime seslenmek isterim. Sen 2020 lira değil de 2200 lira almak istiyorsan geleceksin CHP’nin adayına oy vereceksin. İyi de sizin beldiyelerde çalışanlar 1 Ocak’tan itibaren aldılar biz neden 1 Nisan’dan itibaren alıyoruz diyebilirsin. 1 Ocak’tan itibaren biriken asgari ücret farkını da belediyelerimiz ödeyecek.”


12:08 | AKP adayı Özhaseki de anketlere güvenmiyor

AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın 31 Mart’taki seçimler için yapılan anketlerde önde gösterilmesi için “Anketlerin çoğunda manipülasyon var” dedi.

Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a konuşan Özhaseki, “O anketlerin çoğunda manipülasyon var. Ben hem tarafsız anketlere, hem de vatandaşa baktığımda umutlanıyorum” diye konuştu.

Kamuoyu araştırma şirketlerinin çoğu Ankara’da Mansur Yavaş’ın anketlerde önde olduğunu öngörürken, iki aday arasındaki fark CHP adayı Yavaş lehine yüzde 3 ila 10 arasında gösteriliyor.

Son olarak AKP Genel Merkezi’nin yaptırdığı ankette de Yavaş’ın oy oranı Özhaseki’nin üç puan önünde çıkmıştı.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da en az 3 kamuoyu araştırma şirketiyle çalıştıklarını ancak sonuçların tutarsız olduğunu belirterek, “Anketlerde ciddi manada manipülasyonlar var” demişti.


11:30 | Tuğluk’un cenazesine yönelik ırkçı saldırının faillerinden biri muhtar adayı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Yardımcısı ve Milletvekili Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik ırkçı saldırıda bulunan gruptakilerden Murat Alp, 31 Mart yerel seçimlerinde aday oldu.

Saldırının gerçekleştiği Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki İncek Mahallesi’nden muhtar adayı olan Alp’in, saldırının ardından gözaltında tutulduğu karakolda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğraf çektirdiği ortaya çıkmıştı.

Fotoğraf için konuşan Soylu, “Mahalle eşrafı karakolda bizimle fotoğraf çekilmek istedi” demişti.

Cenazeye saldıran 19 kişi hakkında dava açılırken, Alp’in de içinde olduğu üç tutuklu sanık ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Hatun Tuğluk’un cenazesi ise Ankara’da defnedildiği mezarlıktan çıkarılarak Dersim’e götürülmüş ve orada defnedilmişti.


09:15 | YSK, DSP Kars adayı Alibeyoğlu’nun adaylığını kabul etti

Kars’ta Naif Alibeyoğlu’nun DSP’den aday olmasına ilişkin HDP’nin yaptığı itiraz Yüksek Seçim Kurulu tarafından da reddedildi.

HDP Kars İl Örgütü’nün, DSP adayı Naif Alibeyoğlu’nun adaylığının düşürülmesi için Kars Merkez İlçe Seçim Kurulu ve Kars İl Seçim Kurulu’na yaptığı itirazlar oy çokluğu ile reddedilmişti.

Kararı değerlendiren avukat Sertaç Çelikkaleli, şunları söyledi:

“2820 sayılı kanunun ‘Siyasi partilerde aday adaylığı ve merkez adaylığı’ başlıklı 40. Maddesi’nin 3. Fıkrasına göre, ‘Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz‘ hükmü mevcuttur. Kanun koyucu bu düzenlemede boşluk bırakmamış, aynı seçim dönemi içerisinde bir siyasi partiden aday veya aday adaylığı başvurusu yaparak herhangi bir yöntemle seçimlere katılım talebinde bulunanlardan, bilahare aday gösterilmeyenlerin (merkez yoklamasına katılanlar dahil) tamamının, başka bir siyasi partiden aday olarak gösterilemeyeceğini açıkça düzenlemiştir.

“Kanun koyucu bu düzenlemeyle seçim güvenliğini, siyaset kurumuna ve siyasetçiye güvenin sarsılmamasını, seçmen iradesinin etkilenmemesini amaçlamıştır. Aynı gün içerisinde ret kararının çıkması ve ayrıca İYİ Parti’den merkezi yoklamaya katılan ardından DP’den aday olan Burhanettin Kocamaz’ın başvurusunun aynı yasal düzenleme çerçevesinde reddedilmesine rağmen bu başvurunun reddedilmemesi düşündürücüdür.”


08:55 | Nerede ve nasıl oy kullanacağım?

31 Mart Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, seçmenlerin sandık başına gitmeden önce ve seçim günü bilmesi gerekenleri derledik.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Amacı 'yangın yokmuş hissi yaratmak': Seçimler öncesi ikinci KOBİ paketi açıklandı
Sonraki Haber
HDP Milletvekili Sürücü'ye 3 yıla kadar hapis istemi