Ana SayfaGüncelYerel seçimlere doğru: 29 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere doğru: 29 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 31 Mart’ta yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Seçime sayılı günler kala günbegün yapılan açıklamalar ile kimi değerlendirme ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz.

 


17:20 | Erdoğan’dan İmamoğlu’na: Trabzon’u istismar ediyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize’nin ardından Trabzon’da da miting düzenledi.

Burada yaptığı konuşmada CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’nu hedef alan Erdoğan, “Şimdi bir Trabzonlu arkadaşımız oradan (İstanbul) aday olmuş, Trabzon’u istismar etmek istiyor. Sen Trabzon’u istismar edemezsin. Benim Trabzonlu hemşehrilerim sana prim vermez” dedi.


16:40 | Temelli: Kayyumların suç dosyaları elimizde

Ardahan’ın Göle ilçesinde halk buluşmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Yerellerden başlayarak iktidara geliyoruz” dedi.

Kayyumların ‘suç dosyları’nın ellerinde olduğunu belirten Temelli, şunları söyledi:

“Çıkın halka açıklayın neden kayyım atadınız. Şimdi yine meydanlarda diyorlar ki biz o belediyelere kayyım atayarak oradaki yolsuzlukları, suçları önledik. Ellerinde bir tane belge yok. Bir tane suça dair, yolsuzluğa dair belge yok. Ama onlar kayyım atadıktan sonra o kayyımlarla ilgili olarak bizim elimizde onların işlediği suçlara ilişkin onlarca dosya var. Tam 2 yıl 4 ay boyunca her gün suça bulaşmışlar, her gün yolsuzluk yapmışlar. bunların hesabını 31 Mart’tan sonra soracağız.”

Hayat pahalılığına da değinen Temelli, kimsenin geçinemediğini vurgulayarak “Aşa ve işe ihtiyacımız var. Ama savaştan beslenen bu iktidar halka zulmetmeye ve haklarını gasp etmeye devam ediyor. Buna da hep birlikte 31 Mart’ta son vereceğiz” diye konuştu.


15:40 | CHP’nin yeni Balçova adayı Fatma Çalkaya oldu

CHP, Balçoca Belediye Başkanlığı için Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığının Yüksek Seçim Kurulu tarafından düşürülmesinin ardından yeni başkan adayını belirledi.

CHP’nin yeni Balçova adayı Mehmet Ali Çalkaya’nın eşi Fatma Çalkaya oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yaptığı yazılı açıklama yeni adaylarını duyurdu.


15:15 | Buldan: Yalanlarını 31 Mart’ta yüzlerine çarpacağız

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Silopi Belediyesi Eş Başkan adayları Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk için açılan seçim bürosu açılışına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada sokağa çıkma yasakları dönemini hatırlatan Buldan, “2015 tarihinden sonra bu şehirde evlerin yıkıldığı, canların kaybedildiği, büyük acıların olduğu günleri geçirdik ama hiçbir zaman diz çökmedik, boyun eğmedik. Silopi diz çökmedi” dedi.

Silopi Belediyesi’ne kayyum atanmasına da değinen Buldan, “Bu kayyumlar sizlerin değeri olan kimliğinizin, dilinizin yaşatıldığı bu kentte kurumlarınızı kapattılar, işçinizi işten çıkardılar. Belediyeleri karakol olarak kullandılar” diye konuştu.

Ayrıca Buldan, hükümet yetkilileri tarafından partilerinin hedef olarak gösterilmesine tepki göstererek, “Bugün HDP’ye hakaret ederek iktidarlarını ayakta tutmaya çalışıyorlar” dedi ve ekledi:

“Ama bugün o yalanlarını 31 Mart tarihinde seçim sandıklarında onların yüzlerine çarpacağız, onlara göstereceğiz.”


14:40 | Erdoğan: Enflasyonu düşüreceğiz

Seçim çalışmaları kapsamında Rize’de düzenlediği mitingde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonun yüzde 10’un altına düşeceğini savundu.

“Enflasyon tekrar 6’lara 7’lere kadar düşecek. Bize 20-19 enflasyon yakışmaz. Enflasyonun hararetini daha da düşüreceğiz. Milletimizi piyasa simsarlarının eline bırakmamak için tanzim satış uygulaması başlattık.”


13:55 | Kerestecioğlu: Yerel yönetimleri güçlendirmeyi amaçlıyoruz

Ankara’da basın çalışanlarıyla bir araya gelen HDP’nin Çankaya Belediyesi Başkan adayı Filiz Kerestecioğlu, “Bazı yerlerde aday çıkarmıyor olmamız alanı boş bıraktığımız anlamına gelmiyor. Bu yüzden ilçelerde aday göstererek ve en önemlisi meclis üyeliklerini hedefleyerek yerel yönetimleri güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

AKP’nin açıklanan bin 297 adayından sadece 24’ünün kadın, CHP’nin 904 adayından 48’inin kadın, HDP’nin ise aday çıkardığı 251 yerin tamamında eş başkanlık sistemine göre kadınları aday gösterdiğini vurgulayan Kerestecioğlu, kendisinin de Çankaya’dan aday olmasının nedenin, belediye meclislerinde kadınların etkin olabileceği ve başka bir belediyecilik anlayışının mümkün olabileceğini gösterebilmek olduğunu söyledi.


13:00 | Alper Taş’ın ilk seçim şarkısı yayınlandı

CHP’nin Beyoğlu Belediye Başkan adayı Alper Taş’ın ilk seçim şarkısı yayınlandı.

“Tüm Beyoğlu Şimdi Alper Taş Diyor” isimli şarkının sözlerini şair İbrahim Karaca yazdı.

Sanatçı Mehmet Gümüş’ün bestesini yaptığı şarkıyı seslendiren sanatçılar ise şöyle: Onur Akın, Mehmet Gümüş, Hüseyin Turan, Ali Altay, Nilüfer Sarıtaş, Sevinç Eratalay, Nurdan İpek.

https://twitter.com/alpertasbeyoglu/status/1101528000846356481


11:50 | AREA: Ankara’da Yavaş, Özhaseki’nin 5 puan önünde

AREA araştırma şirketinin yaptığı ankete göre CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, AKP’nin adayı Mehmet Özhaseki’nin 5 puan önünde.

Yeniçağ’dan Ahmet Takan’ın yazısında sonuçları paylaşılan ankete göre Yavaş, Ankara’da oyların yüzde 43.4’ünü, Özhaseki ise yüzde 38.6’sını alıyor.

8-24 Şubat tarihleri arasında yapılan anketin Ankara seçmeninin yüzde 86.7’sine karşılık geldiği belirtildi. Araştırmanın yüzde 95 güven aralığına sahip olduğu kaydedildi.


10:10 | Şırnak’ta ‘AKP binasına yakın’ diye HDP bürosuna izin verilmedi

Şırnak Valiliği, HDP’nin kent merkezindeki Gaffar Okan Caddesi üzerinde açmak istediği seçim bürosuna “AKP il binasına çok yakın” gerekçesiyle izin vermedi.

Valiliğin Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü tarafından HDP’lilere tebliğ edilen ret kararında, “… seçim bürosu yerinin yapılan detaylı değerlendirme neticesinde; AK Parti il binasına çok yakın olması ve taraflar arasında çıkması muhtemel güvenlik sorunları da göz önüne alındığında söz konusu yerin seçim bürosu olarak açılması uygun görülmemiştir” denildi.

MA’nın haberine göre karara tepki gösteren HDP Şırnak İl Eş Başkanı Zeki İrmez, seçim çalışmalarında ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

İrmez, açmak istedikleri büroya dair ret gerekçesinin de hukuki olmadığını ifade etti.


09:25 | CHP’nin yeni Bodrum adayı Ahmet Aras

CHP, Bodrum Belediye Başkanlığı için Mustafa Saruhan’ın adaylığının seçim kurulunca düşürülmesinin ardından yeni başkan adayı, emekli yarbay Ahmet Aras oldu.

Aras’ın, istifasının ardından Bodrum İlçe Seçim Kurulu’na adaylık başvurusunun yapılacağı belirtildi.

CHP’nin yeni adayı Ahmet Aras, Saruhan’ın listesinde birinci sıra meclis üyesi adayıydı.


09:00 | CHP’li Torun: Bursa ve Antalya’yı alıyoruz

CHP’nin Yerel Yönetim Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Sürpriz anket sonuçları geliyor” dedi ve büyükşehirler başta olmak üzere birçok kentte önde olduklarını gördüklerini söyledi.

Artı Gerçek’ten Derya Okatan’a konuşan Torun, Antalya, Adana, Mersin, Bursa, İstanbul ve Ankara’daki son durum için “oldukça iyi” yorumunda bulundu.

“CHP Bursa, Antalya’yı alabilecek mi?” sorusuna ise Torun, şu yanıtı verdi:

“Şu anda alıyoruz. Tabii Türkiye burası, olağanüstü bir durum, bir olumsuzluk olmazsa şu anda anket sonuçlarına göre buraları alıyoruz görülüyor.”

Mersin’deki son durum için “şu anda başa baş” diyen CHP’li Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii adayın çekilmesiyle birlikte. Yoksa ondan önce oldukça öndeydik. Şimdi adayın çekilmesiyle birlikte ne olacak, çok kestiremiyoruz. Önümüzdeki günlerde göreceğiz.”


31 Mart seçimleri: Nerede ve nasıl oy kullanacağım?




Önceki Haber
Cezayir’de Buteflika karşıtı protestolar: Bir eylemci yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Sovyetler Birliği'nin ilk Kürt kadın dengbeji: Susika Simo