Ana SayfaGüncelYerel seçimlere son 24 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimlere son 24 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 31 Mart’taki yerel seçimlere sayılı günler kala bugün YSK Muş, Ağrı ve Bitlis’te kimi ilçelerdeki sandıkları taşıma kararı aldı. Basına yansıyan anketlerden AKAM’ınkine göre İstanbul’da Ekrem İmamoğlu yüzde 50,1 ile Binali Yıldırım’ın 1.5 puan önünde. Erdoğan ile Akşener arasındaki “terörist” polemiği ise günün öne çıkan bir başka gelişmesiydi. Seçimlere kısa bir süre kala yapılan bazı açıklamaları ve kimi gelişmeleri bugün de canlı sayfamızdan aktardık.

 


16:42 | Bitlis’te de 27 sandık taşınacak

Muş ve Ağrı’nın ardından Bitlis ve ilçelerinde de 27 sandık başka bölgeye taşındı.

YSK, Bitlis merkez ile Ahlat, Güroymak, Hizan ve Tatvan ilçelerinde 27 sandığı “seçim güvenliği” gerekçesiyle başka yere taşıdı.

YSK’nin verdiği karar doğrultusunda, Bitlis merkezde 9, Ahlat’ta 3,  Güroymak’ta 1,  Hizan’da 9 ve Tatvan’da ise 5 seçim bölgesinde sandıklar başka yerlere taşınacak.


15:35 | Erdoğan ile Akşener arasında ‘terörist’ polemiği

Kolaj: Diken

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’de partisinin mitinginde yaptığı konuşmada, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in bir mitinginde kendisini “HDP’ye oy verenleri terörist ilan etmekle suçladığını” söyledi.

Erdoğan, Akşener’e “Sen ne terbiyeden muafsın ya?” sözleriyle tepki gösterdi:

“Ben güya HDP’ye oy veren Kürtleri terörist ilan ediyormuşum. Meral Hanım da dün Denizli’de utanmadan, sıkılmadan benim kardeşlerime terörist dediğimi iddia ediyor. Utan utan, sen ne terbiyeden muafsın ya? Avukatlarımı da görevlendirdim. Benim işim yöneticilerle, halkımla değil.”

Akşener ise Erdoğan’ın bu sözlerine Aydın’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla ortak düzenlediği mitingden yanıt verdi.

“Çoluğu ile çocuğu ile 30 milyondan fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına terörist dediği sözleri hatırlattığımız için bize çok kızmış. ‘Türkiye’de Kürdistan Bölgesi var mıdır, Meral Hanım cevap versin’ dedi. Böyle bir şey yoktur. Beri gel efendi.

“Bana ‘bu kadın’ dedi ama ben o ana ‘bu adam’ demeyeceğim. Sayın Erdoğan’a kulak asmayın. O bir çukur kazıyor bizi o çukura düşürmek istiyor. Şehrinize kim hizmet veriyorsa ona oy vereceksiniz. Ama İstanbul gidiyor, Ankara gitmiş, Aydın gidiyor da, asabiyet ondan.”


15:15 | AKAM anketi: İstanbul’da İmamoğlu, yüzde 50,1 ile 1.5 puan önde

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (AKAM) araştırmasına göre İstanbul’da kararsızlar da dağıtıldığında Ekrem İmamoğlu yüzde 50,1 ile 1.5 puan Binali Yıldırım’ın önünde. Ankara’da da Mansur Yavaş önde.

Diken’den Minez Bayülgen’e konuşan araştırma merkezinin başkanı Kemal Özkiraz’ın henüz yayınlanmayan ankete dair aktardığı veriler özetle şöyle:

İstanbul (kararsızlar dağıtılınca)

  • (Millet İttifakı) Ekrem İmamoğlu: Yüzde 50,1
  • (Cumhur İttifakı) Binali Yıldırım: Yüzde 48,5
  • Diğer: Yüzde 1,4

Ankara

  • (Millet İttifakı) Mansur Yavaş: Yüzde 51,60
  • (Cumhur İttifakı) Mehmet Özhaseki: Yüzde 45,60.

Antalya (kararsızlar dağıtılınca)

  • (Millet İttifakı) Muhittin Böcek: Yüzde 54,3
  • (Cumhur İttifakı) Menderes Türel: Yüzde 44,4

14:55 | CHP Uludere İlçe Örgütü: Baskılar nedeniyle kapalıyız

Şırnak’ta CHP Uludere İlçe Örgütü tarafından bir süre önce açılan seçim bürosu kapatıldı.

MA’nın aktardığına göre söz konusu büronun camına üzerinde, “İlçede partimize yönelik yapılan baskılar nedeniyle geçici olarak kapalıyız” yazılı döviz asıldı.

31 Mart yerel seçimlerinde yüzlerce asker, polis ve korucunun kaydırıldığı ortaya çıkan merkezlerden biri de Şırnak’ın Uludere ilçesiydi.


14:50 | Ağrı ve Muş’ta 100’ü aşkın sandık ‘güvenlik’ gerekçesiyle taşınacak

YSK, Ağrı ve Muş’ta “seçim güvenliği” gerekçesiyle toplam 115 seçim sandığının başka bölgelere taşınmasına karar verdi.

Haberin tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


12:32 | HDP’nin seçim aracına saldırı

İstanbul’un Esenler İlçesi Dörtyol mevkiinde HDP’nin seçim aracına kimliği belirsiz kişi veya kişilerce saldırıda bulunuldu.

Dün gece park halindeki 2 aracın tekerlekleri kesici bir aletle patlatıldı.

MA’nın haberine göre saldırıya ilişkin İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne şikayette bulunan HDP’nin Belediye Eş Başkan Adayı Celal Alphan’a, “mobese kameraları bozuk” denilerek bir şey yapılamayacağı söylendi.


11:00 | İmamoğlu: HDP’lilerin ciddi bir teveccühünü yaşıyorum

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmaları kapsamında gittiği Kasımpaşa’da Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’ye açıklamalarda bulundu.

HDP’nin İstanbul’da aday çıkarmadığını hatırlatan Selvi’ye İmamoğlu’nun yanıtı şöyle oldu:

“HDP’li vatandaşların ciddi bir teveccühünü yaşıyorum. Sokakta ve nerede karşılaşırsak karşılaşalım bize karşı bir ilgileri var. 2014’te de HDP’ye oy veren vatandaşlarımızın neredeyse yüzde 70’ine yakın oyunu almıştım. Bu seçimde de yüksek oranda oyunu alacağımı görüyorum.”


08:55 | ANAR Genel Müdürü Uslu: AKP Ankara’yı açık ara farkla kaybeder

Birgün’den Sebahat Karakoyun’un sorularını yanıtlayan ANAR Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu, AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimlerinde açık ara kaybedeceğini savundu.

“AKP yüzde 44 ile Ankara’yı kazanmıştı. Bu seçimde yüzde 44’le açık ara kaybeder. 50+1 zorunluluğu, ekonomik kriz atmosferinde AK Parti’yi en çok zorlayan faktör haline geldi. Çok sayıda seçim çevresinde iki aday yarışıyor. İki adayın yarıştığı her yerde yüzde 50 zorunlu. Oysa AKP çok domine ettiği, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Erzurum gibi yerler hariç pek çok yerde yüzde 50’den düşük oylarla seçimi rahat kazanıyordu.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anketler için sarf ettiği “manipülasyon var, güvenmiyorum” sözlerini de değerlendiren Uslu, şöyle konuştu:

“Bu seçimde seçmen ittifak nedeniyle partisinden olmayan adaylara da oy verecek. Partinizden aday yok, motivasyonunuz yarım, bir de seçimin kaybedileceği beklentisi varsa o zaman sandığa gitmek seçmene ağır gelebilir. Bu psikolojiyi yönetmek için araştırmaları itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar.”

Uslu ayrıca, “HDP’nin önceki seçimde kazandığı belediyeleri yeniden kazanmasını bekliyorum. O bölgedeki sondaj çalışmalarımızda HDP’nin gücünü büyük ölçüde koruduğunu gözlemliyoruz” diye konuştu.