Ana SayfaKitapYüzde 99 için feminizm

Yüzde 99 için feminizm

HABER MERKEZİ – Kapitalizmin ve patriyarkal toplumsal ilişkilerin karşısına enternasyonal kadın grevleriyle dikilme çağrısı yapan güncel bir manifesto “%99 İçin Feminizm”. Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya ve Nancy Fraser’e göre yeni feminist dalga grevi yeniden icat ediyor ve iflas eden liberal feminizmi aşma vakti geldi. Kapitalizmin ırkçı ve sömürgeci şiddetten doğduğunu belirten yazarlar, “%99 için feminizm, ırkçılık ve sömürgecilik karşıtıdır” diyor ve bu feminizmin eko-sosyalist olduğunu vurguluyorlar.

Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya ve Nancy Fraser’in “% 99 İçin Feminizm: Bir Manifesto” kitabı Sel Yayıncılık etiketi ile raflarda.

Sel’in “Kadın Kitaplığı”ndan çıkan kitabı Türkçeye Utku Özmakas çevirdi.

“% 99 İçin Feminizm: Bir Manifesto”, farklı akımları, eğilim ve yaklaşımları içinde barındıran, bazı konularda ayrışan ve birleşen feminizm anlayışlarına yeni bir bakış açısı getiriyor.

İlhamını kısa süre önce dünyanın çeşitli ülkelerinde patlak veren feminist grev dalgalarından alan üç yazar, “Toplumsal cinsiyet şiddeti farklı biçimler alsa da kapitalist toplumsal ilişkilerin sonucudur ve dolayısıyla bugün feminizm her zamankinden daha fazla antikapitalist bir karaktere bürünmelidir” diyor.

Arruzza, Bhattacharya ve Fraser’in manifestosu tüketiciliği pompalayarak kendine yeni bir pazar yaratan ticari feminizmle de liberal feminizmle de arasına mesafe koyuyor.

Yazarlar cinselliği ve cinsel kimlikleri düzenleyen değil, özgürleştiren; ırkçılık ve sömürgecilik karşıtı; enternasyonalist, eko-sosyalist bir feminizm manifestosu öneriyor. Ayrıca, bir mücadele aracı olan grevi bürokratlaşmış sendikaların elinden alarak yeniden icat ediyor ve antikapitalist bütün radikal hareketlerle ittifak kurmayı hedefleyen bir feminizmi öngörüyorlar.

Kitapta kürtajdan bakıma, sağlıktan barınmaya, şiddetten cinselliğe kadar pek çok sorun ele alınıyor.

Eşzamanlı olarak on dört dilde yayımlanan manifesto, kapitalizmin kâr hırsının temelde kadınların sömürüsü üzerine inşa edildiğini vurguluyor.

“% 99 için feminizm” öneren yazarlar, “Dünyanın üstünde bir hayalet dolaşıyor: Feminizmin hayaleti” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İyinin ve kötünün ötesinde – Alain Badiou
Sonraki Haber
Yeni Zelanda’da yaşamını yitirenlerin sayısı 50’ye yükseldi