Ana SayfaGüncel1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı

1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı

HABER MERKEZİ – 1 Mayıs 1977 katliamında yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Anmada konuşan 78’liler Girişimi üyesi Yunus Bircan, “12 Eylül’e giden yolda kuşağımızın fedakâr insanlarının yaşam haklarını ellerinden alanların peşlerini bırakmayacağız” dedi.

78’liler Girişimi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü, “Kanlı 1 Mayıs” olarak tarihe geçen 1 Mayıs 1977 tarihinde öldürülen işçi ve emekçileri Kazancı Yokuşu’nda andı.

“1 Mayıs 1977’de kaybettiklerimizi unutmadık, unutmayacağız” pankartlarının açıldığı anma saygı duruşuyla başladı.

Ardından ortak basın açıklamasını okuyan 78’liler Girişimi üyesi Yunus Bircan, 42 yıl önce Taksim Meydanı’nda sekizi kadın 34 kişinin bir saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Savcıların itiraf ettiği, yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçlerin, gençliğimizin katillerinin, 12 Eylül’e giden yolda kuşağımızın fedakâr insanlarının yaşam haklarını ellerinden alanların peşlerini bırakmayacağız” dedi.

Bircan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hükümet yetkilileri, anayasa referandumundan önce 1 Mayıs 1977, Maraş ve Çorum katliamlarını araştırmak için Meclis bünyesinde bir ‘Adalet Komisyonu’ kurulduğunu kamuoyuna açıkladılar. Oysa ne 1 Mayıs katliamının, ne de diğer katliamların suçlularının açığa çıkarılması ve yargılanması noktasında hiç bir adım atılmadı.

“1 Mayıs 1977 katliamının yapıldığı Taksim Meydanı, bir kamusal alandır. Bir özgürlük meydanıdır. Kamusal alanımızı, özgürlük meydanımızı yasaklıyorlar. İtiraz edenlere zulmediyorlar. 1 Mayıs’ta, işçi sınıfının ‘Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nü bu alanda kutlamamızı istemiyorlar. Bu meydanda yıllarca milyonlar, özgürlük şarkıları, direniş marşları söylediler. Bu meydan emeğin, özgürlüğün ve direnişin simgesidir.”

“Ülke bütçesinin önemli kısmının, silahlanmaya, savaşa ve lüks tüketime ayrıldığı, derin ekonomik, sosyal ve siyasal krizle 1 Mayıs’a giriyoruz” diyen Bircan, sözlerini şu çağrıyla sonlandırdı:

“Hayatın her alanında direniş bayrağını yükseltmek, tecrit politikalarını etkisizleştirmek, krizin faturasını egemen muktedirlerin önüne koymak, silahlanma ve savaşa karşı barış, demokrasi ve özgürlük bayrağını yükseltmek için ileri.”

Açıklamanın ardından karanfil bırakan kitle, daha sonra 1 Mayıs işçi marşını okuyarak alandan ayrıldı.


1 Mayıs: Taksim’deki kutlamalara valilikten ret

1 Mayıs: İstanbul’da kutlamaların adresi Bakırköy