Ana SayfaÇalışma Yaşamı2019’un ilk üç ayında 392 işçi yaşamını yitirdi: CHP Meclis Araştırması istedi

2019’un ilk üç ayında 392 işçi yaşamını yitirdi: CHP Meclis Araştırması istedi

HABER MERKEZİ – 2019 yılının ilk üç ayında iş cinayetlerinde 392 işçinin yaşamını yitirmesiyle ilgili CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis Araştırması açılması talebinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis Başkanlığı’na iş cinayetlerinin araştırılması için Meclis Araştırması talebinde bulundu.

İş cinayetlerinin büyük bir bölümünün ölümlü olduğunun belirtildiği önergede, Ocak ayında 159, Şubat ayında 125 ve Mart ayında en az 108 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk üç ayında en az 392 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Önergede, Mart ayında hayatını kaybeden 108 emekçiden 85’inin ücretli (işçi ve memur), 23’ünün kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) olduğu, hayatını kaybedenlerden dördünün kadın, 104’ünün ise erkek işçi olduğu belirtildi.

Beş çocuk, 11 mülteci yaşamını yitirdi

Kadın işçi cinayetlerinin tarım ve sağlık iş kollarında gerçekleştiğinin görüldüğünün belirtildiği önergede, dördü tarımda ve biri de inşaatta olmak üzere beş çocuğun da iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

Önergede, iş cinayetlerinde 11 mültecinin de yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi.

Önergede, iş cinayetlerinde ölümlerin en çok inşaat, tarım, taşımacılık, belediye/genel işler, ticaret/büro, madencilik, kimya ve enerji iş kollarında olduğu, tarımda ölen işçilerin yüzde 32’sinin ise ücretli çalışanlar olduğu belirtildi.

Önergenin devamında, yasal düzenlemelerin hayata geçirilebilmesi için etkili ve sürekli önlemlerin ivedilikle alınarak; benzer ölümlerinin yaşanmasının önüne geçilmesi, yaşanan ölümlerde ihmali ve sorumluluğu bulunanların belirlenerek haklarında gerekli yasal işlemlerin başlatılması istendi.

Previous post
Ankara'da 1 Mayıs'ın adresi: Tandoğan Meydanı
Next post
CHP ve HDP'nin ardından AKP de Rabia Naz'ın şüpheli ölümünü Meclis'e taşıdı