Ana SayfaGüncel300’e yakın sivil toplum örgütünden hükümete çağrı

300’e yakın sivil toplum örgütünden hükümete çağrı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da bir araya gelen 287 sivil toplum örgütü, 150 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven öncülüğünde devam eden eylemlere ilişkin iktidara çağrı yaptı.

HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevi eylemi devam ediyor.

Güven’in eylemi 150’nci gününde, yani 5 ayı geride bıraktı.

Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

Eylemcilerin talebi ortak: PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.

Eylemler sürerken Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu’nca yapılan açıklamada hükümete çağrı yapıldı.

17 ilden 287 sivil toplum örgütünün imzasıyla yapılan açıklama Sur’da, Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Şirin Gürbüz tarafından yapıldı. Açıklamanın Kürtçesini de Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Şerefhan Aydın okudu.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

Bu ölümleri hatırlatan Gürbüz, “Özellikle siyasal iktidarın sorunu görmezden gelmesi kaygılarımızı daha da artırmaktadır. Sürecin bu şekilde devam etmesi sonucunda daha fazla can kaybının yaşanması kaçınılmazdır” dedi ve şu çağrıyı yaptı:

“Demokrasi, emek ve meslek örgütleri olarak toplumsal barış için herkesi insani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz. Bu bağlamda toplumsal barış ve yaşam hakkı için çok geç olmadan siyasal iktidarı, evrensel hukuk değerleri içerisinde sorunu çözmeye davet ediyoruz.”

Açıklama ardından ise Eğitim Sen 1 Nolu Şubesi’nde akşama kadar sürecek olan Yaşam Nöbeti’ne geçildi.

[Açıklamanın tamamı ve ortak açıklamada imzası olan sivil toplum kuruluşlarının tamamına BURADAN bakabilirsiniz]

Açlık grevleri ve ölümler

Leyla Güven’in 8 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyor.

Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, Zehra Sağlam 24 Mart’ta Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, Medya Çınar 25 Mart’ta Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Yonca Akici 1 Nisan’da Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, Siraç Yüksek 2 Nisan’da Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.