Ana SayfaGüncelAçlık grevleri: Güven’in eylemi 169’uncu gününde, Nobel Ödüllü 50 isimden çağrı

Açlık grevleri: Güven’in eylemi 169’uncu gününde, Nobel Ödüllü 50 isimden çağrı

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven 169 gündür açlık grevinde. 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de dünyanın birçok yerinde aynı eylemi sürdürüyor. Birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşarken, dün akşam saatlerinde iki açlık grevcisi hastaneye kaldırıldı. Öte yandan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bir bildiri yayınlayan Nobel Ödüllü 50 isim, Türkiye hükümetine tecridin sona erdirilmesi çağrısı yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Bakanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebi ile 169 gündür açlık grevinde.

Güven’le aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

HDP üyesi Nasır Yağız’ın Erbil’deki eylemi 156’ncı günde. Strasburg’da 14 kişi ve Galler’de İmam Şiş 130, cezaevlerinde 16 Aralık 2018 tarihinde eyleme başlayan tutuklular ise 131 gündür açlık grevinde.

HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın partilerinin Diyarbakır İl Örgütü binasında başlattığı eylem de 3 Mart’tan bu yana devam ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

İki açlık grevcisi hastaneye kaldırıldı

Öyle ki dün akşam saatlerinde iki açlık grevcisi hastaneye kaldırıldı.

Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 7 Ocak’ta açlık grevine başlayan ve tahliye edilmesi ardından eylemini Batman’daki evinde sürdüren Sedat Akın’ın, göğüs sıkışması şikayetiyle Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı bildirildi.

Tedaviyi reddeden Akın, sağlık kontrollerinin ardından tekrar evine götürüldü. Akın, bugün açlık grevi eyleminde 109’uncu gününe girdi.

Hastaneye kaldırılan bir diğer açlık grevcisi ise Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Nizamettin Yılmaz.

1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Yılmaz, fenalaşması üzerinde kaldırıldığı Mardin Devlet Hastanesi’nde tedaviyi reddetti ve yeniden cezaevine götürüldü. Yılmaz’ın ayrıca, açlık grevine başladığı günden bu yana 10 kilo kaybettiği belirtildi.

Nobel Ödüllü 50 isimden “tecridin sona erdirilmesi” çağrısı

Adolfo Pérez Esquivel (Nobel Barış Ödülü 1980) ile Betty Williams, (Nobel Barış Ödülü 1976)

Öte yandan çeşitli ülkelerden fizik, kimya, ekonomi, tıp, edebiyat gibi alanlarda Nobel Ödülü alan çok sayıda isim, açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bir bildiri yayınladı.

HDP tarafından aktarılan 18 Nisan tarihli bildiride, tecridin sona erdirilmesi çağrısı yapıldı.

Aralarında Adolfo Pérez Esquivel, Betty Williams, Desmond Tutu, F. W. De Klerk, Jody Williams, José Ramos-Horta, Leymah Roberta Gbowee, Mairead Corrigan Maguire, Oscar Arias ve Shirin Ebadi gibi Nobel Barış Ödülü sahiplerinin de bulunduğu imzacıların bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

“Biz, aşağıda imzası bulunan dünya çapında çeşitli bilim dallarından Nobel Ödülü sahipleri olarak, Türkiye hükümetini ve uluslararası toplumu, Abdullah Öcalan’a ve Türkiye’deki tüm siyasi tutsaklara uygulanan tecridi sonlandırmak için bu kritik zamanda derhal harekete geçmeye çağırıyoruz.

“Bunu yaparken, yaşamı tehlike altında olan Kürt parlamenteri Leyla Güven ve Diyarbakır’da bulunan diğer Kürt milletvekilleri de dahil olmak üzere şu anda aynı talebi destekleyen yüzlerce açlık grevcisi ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Abdullah Öcalan’a ve Türkiye’deki tüm siyasi tutsaklara uygulanan tecridin sonlandırılması için ilk olarak 18 Nisan 2019’da yayınlanan Uluslararası Çağrı’ya da desteğimizi ekliyoruz.”

Nobel Ödüllü imzacıların listesine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Cezaevlerindeki ölümler

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemlerinde tutuklular 55 günü geride bırakırken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Talep ne?

Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
1 Mayıs: Diyarbakır’da kutlamaların adresi İstasyon Meydanı
Next post
Urla'da askeri eğitim sırasında patlama: Bir asker yaşamını yitirdi