Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri: Leyla Güven 164, cezaevleri 126 gündür eylemde

Açlık grevleri: Leyla Güven 164, cezaevleri 126 gündür eylemde

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven’in eylemi 164’üncü gününde devam ederken, 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de dünyanın birçok yerinde açlık grevinde. Diğer yandan açlık grevindeki tutuklu yakınlarının Gebze Cezaevi önünde polis şiddetine maruz kalmaları tepki çekerken, polisler hakkında soruşturma başlatıldı.

Leyla Güven 164 gündür açlık grevinde.

DTK Eş Bakanı ve HDP Milletvekili Güven’in talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

Aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

HDP üyesi Nasır Yağız’ın Erbil’deki eylemi 151’inci günde. Strasburg’da 14 kişi ve Galler’de İmam Şiş 125, cezaevlerinde 16 Aralık 2018 tarihinde başlayan tutuklular ise 126 gündür eylemde.

HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın partilerinin Diyarbakır İl Örgütü binasında başlattığı eylem de 3 Mart’tan bu yana devam ediyor.

Tuncel ve Irmak’tan mesaj

Diğer yandan eski milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Selma Irmak da 95 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini sürdürüyor.

Tuncel ve Irmak, tutuklu bulundukları Kandıra F Tipi Cezaevi’nden birer mesaj paylaştı.

Sebahat Tuncel: “Leyla Güven’in öncülük ettiği ve birçok kadın yoldaşın da dâhil olduğu bu direniş sürecinin de başarıya ulaşacağına inanıyorum. Bugün İmralı’da uygulanan ‘özel hukuk’, tecrit ve izolasyon politikası Sayın Öcalan şahsında tüm Türkiye halklarına uygulanmaktadır. Tecridin kırılması sadece Kürtler için değil, tüm Türkiye halkları için önemli ve yeni bir sürecin başlangıcı olacaktır.”

Selma Irmak: “Tüm dünya, dost-düşman iyi biliyor ki Sayın Abdullah Öcalan, bir kişi değildir; bir halktır, demokratik ulusun halklarıdır; hakikati arayan, adalete, barışa, insan haklarına, özgürlüklere inanan herkestir. 20 yıldır bir sistem halinde yürütülen İmralı mutlak tecrit sistemi, tüm toplumun bugünü ve geleceği üzerinde yürütülen bir cendereye alma, diz çöktürme, teslim alma sistemidir. Ama sonuç alınamamıştır, alınamayacaktır.”


Yazarlardan siyasetçilere onlarca isimden açlık grevleri çağrısı: Acilen adım atılmalı


Cezaevlerindeki ölümler

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemlerinde de tutuklular 50 günü geride bırakırken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

HDP: Bu zorbalığın resmidir

Öte yandan ise Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki açlık grevi eylemi yapan tutukluların yakınları 9 Nisan’dan bu yana cezaevi önünde eylemde.

Nöbet eylemindeki tutuklu yakınları, açlık grevcilerinin durumuna dikkat çekmek için yaptıkları bu eylemde hemen hemen her gün polis şiddetine maruz kaldı.

Dünkü eylemde ise beş kadının cezaevi önünden uzaklaşıyor olmalarına rağmen sivil giyimli bir polis tarafından tartaklanması tepki çekti.

Polisin elindeki jopla kadınları sırtlarından iteklemesi ve sürekli “yürü” diyerek bağırması kameralara yansıdı.

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran görüntülere bir tepki de HDP’den geldi. Söz konusu polisin müdahalesini ‘zorbalığın resmi’ olarak tanımlayan HDP, Twitter üzerinden polis şiddetinin görüntülerini paylaştı:

Polis şiddetine yönelik tepkiler üzerine açıklama yapan Kocaeli Valiliği, kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Valilik açıklamasında, “Müdahale sırasında yetki ve maksadını aşan güvenlik görevlileri hakkında gerekli inceleme ve soruşturma işlemi başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Kocaeli Valiliği’nin yaptığı yazılı açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz.


Gebze’den sonra Kızıltepe: Barış Anneleri’ne de polis şiddeti


Talep ne?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Karınca, Mezopotamya Ajansı
Previous post
Macron’dan Kürtlere “aktif destek” güvencesi, Ankara'dan tepki
Next post
Gerçek bir öyküden uyarlanan bir mini dizi: “When They See Us”