Ana SayfaGüncelAçlık grevleri: Leyla Güven 165 gündür eylemde, cezaevlerinde 127’nci gün

Açlık grevleri: Leyla Güven 165 gündür eylemde, cezaevlerinde 127’nci gün

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven bugün tam 165 gündür açlık grevinde. 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de dünyanın birçok yerinde aynı eylemi sürdürüyor.

Leyla Güven, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebi ile 165 gündür açlık grevinde.

DTK Eş Bakanı ve HDP Milletvekili Güven’le aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

HDP üyesi Nasır Yağız’ın Erbil’deki eylemi 152’nci günde. Strasburg’da 14 kişi ve Galler’de İmam Şiş 126, cezaevlerinde 16 Aralık 2018 tarihinde eyleme başlayan tutuklular ise 127 gündür açlık grevinde.

HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın partilerinin Diyarbakır İl Örgütü binasında başlattığı eylem de 3 Mart’tan bu yana devam ediyor.

Cezaevlerindeki ölümler

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemlerinde tutuklular 51 günü geride bırakırken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Ailelere şiddet

Açlık grevi eylemi yapan tutukluların yakınları çeşitli eylemler yaparken, aileler sık sık polis şiddetiyle karşılaşıyor.

Gebze ile Mardin Kızıltepe’de yaşananlar bunun örnekleri. Gebze’de 19 Nisan’daki eylemde sivil giyimli bir polis kadınları tartaklamış, polisin elindeki copla kadınları sırtlarından iteklerken “yürü yürü” diyerek bağırması kameralara yansımıştı.

Kızıltepe’de de Hevlet Öncü, açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek isterken polis tarafından yerde sürüklenerek gözaltına alınmıştı.

Hükümet sessiz

Hem Leyla Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Ancak hükümet eylemler karşısındaki sessizliğini sürdürüyor.

Talep ne?

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Merkez Komitesi üyesi Leyla Halid, açlık grevinin 159’uncu gününde Leyla Güven’i ziyaret etti. (Fotoğraf: HDP)

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.