Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri: Leyla Güven 170, cezaevleri 132 gündür eylemde

Açlık grevleri: Leyla Güven 170, cezaevleri 132 gündür eylemde

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven 170 gündür açlık grevinde. 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de dünyanın birçok yerinde aynı eylemi sürdürüyor. Birçok açlık grevcisinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda ancak hükümet eylemler karşısındaki sessizliğini koruyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Bakanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebi ile 170 gündür açlık grevinde.

Güven’le aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

HDP üyesi Nasır Yağız’ın Erbil’deki eylemi 157’nci günde. Strasburg’da 14 kişi ve Galler’de İmam Şiş 131, cezaevlerinde 16 Aralık 2018 tarihinde eyleme başlayan tutuklular ise 132 gündür açlık grevinde.

Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı ve eski milletvekili Sebahat Tuncel ile HDP’li eski vekil Selma Irmak da tutuklu bulundukları Kandıra Cezaevi’nde açlık grevi eyleminde 101’inci güne girdi.

HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın partilerinin Diyarbakır İl Örgütü binasında başlattığı eylem de 3 Mart’tan bu yana devam ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

“Artık saniyeler bile önemli”

Öyle ki Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 132 gündür açlık grevinde olan Yasin Güngör’ün 43 kiloya düşmüş durumda olduğu bildirildi.

Güngör’ün kardeşi Zeki Güngör, en son iki hafta önce ağabeyinin görüşüne gittiğini belirterek, “Ben görüştüğümde eyleminin 112’nci günündeydi. Yasin’i gördüğümde bir önceki görüşümdekinden çok değişmişti. Yaklaşık 43 kiloya kadar düşmüştü. Ciddi bir kilo kaybı var” dedi ve ekledi:

“Yasin bu kadar hızlı kilo vermesinin nedenini greve başladıkları ilk 45 günde gerekli vitaminlerin verilmemesinden kaynaklandığını söyledi. Eğer ilk başta ihtiyaçları karşılansaydı bu kadar kilo kaybı olmazdı. Eğer 5-6 kilo daha verirse bu artık kas erimesine dönüşecek. Bunun sonucunda da neler olacağını hepimiz az çok kestirebiliyoruz.”

Diğer yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevleri Komisyonu üyesi ve Urfa şube yöneticisi Avukat Mustafa Vefa, Urfa 1 No’lu ve 2 No’lu T Tipi cezaevleri ile Siverek T Tipi Cezaevi’nde 112 gündür açlık grevinde olan 14 tutuklunun “ölüm sınırı”na geldiğini söyledi ve tutukluların hafıza kaybı, böbrek yetmezliği, aşırı kilo kaybı yaşadıklarını belirterek “Artık saniyeler bile önemli” dedi.

Ayrıca süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan tutukluların yakınları, Adalet Bakanlığı’na açlık grevcilerinin durumlarına dikkat çeken bir mektup gönderdi.

#LeylayaElVer

Öte yandan 170 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven için Twitter’da “#LeylayaElVer” etiketi ile başlatılan kampanya kısa sürede ülke gündeminin en üst sırasına oturdu.

“#LeylayaElVer” etiketi ile yapılan binlerce paylaşımdan bazıları şöyle:

  • HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan (@PervinBuldan): Adalet ve barış gelsin diye #LeylayaElVer
  • HDP (@HDPgenelmerkezi): İçeride evlatları, dışarıda anneleri direniyor. Artık kaybedecek zaman yok! Açlık grevi direnişine, #LeylayaElVer
  • Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan (@sabihatemizkan): Şarkı söylemek için, Dans etmek için, Huzur için, Yaşamak için, Yaşatmak için #LeylayaElVer
  • HDK (@HDK_KONGRE): Açlık grevindeki insanlar, Türkiye’deki yönetim mekanizmalarını işgal eden iktidar sahiplerinin üstlenmediği riski üstlenmiştir. Adalet için, her birimizin yaşamı tecrit altına alınmasın diye, #LeylayaElVer!
  • HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli (@SezaiTemelli): #LeylayaElVer

Cezaevlerindeki ölümler

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemlerinde tutuklular 56 günü geride bırakırken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Talep ne?

Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Karınca, Mezopotamya Ajansı