Ana SayfaÇalışma YaşamıAçlık sınırındaki bir aylık artış 90 liranın üzerinde

Açlık sınırındaki bir aylık artış 90 liranın üzerinde

HABER MERKEZİ – TÜRK-İŞ’in verilerine göre Nisan ayında açlık sınırı 90 liradan fazla artarak 2 bin 107 liraya ulaşırken, yoksulluk sınırındaki artış ise 200 liranın üzerine oldu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 2019 Nisan ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” verilerini açıkladı.

Verilere göre Nisan ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı* 2 bin 107 TL (Türk Lirası), yoksulluk sınırı** ise 6 bin 863 TL oldu.

Mart ayında açlık sınırı 2 bin 14 TL iken yoksulluk sınırı 6 bin 561 TL olarak kayıtlara geçmişti.

Neler oluyor?

Sanayi üretiminde düşüş, dolar kurlarındaki hızlı artış ve giderek yükselen işsizliğe ekonomik daralma ederken enflasyon yüzde 20’lere yakın seyretmeye devam ediyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki neredeyse her grupta fiyat yükselişleri devam ederken, en çarpıcı artış gıdada yaşanıyor.

Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılının Mart ayına ilişkin verilerine göre gıdadaki artış son bir yılda yüzde 30’a yakın.

Pek çok iktisatçı bu durumu ‘tarımın iflası’ olarak yorumluyor. Konuyu değerlendiren isimlerden iktisatçı Ümit Akçay, “Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor” diyor.

Diğer yandan gıdadaki fiyat artışları soğan ve patates gibi temel gıda ürünlerinin ithalatının önünün açılmasına ve tanzim satışlara rağmen yaşanıyor.


*Açlık sınırı nedir?

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı.

**Yoksulluk sınırı nedir?

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı.