Ana SayfaGüncelAnkara ‘rahatsız’: Japonya’da Kürtçe seçmeli derslerin kaldırılması için girişim başlatılmış

Ankara ‘rahatsız’: Japonya’da Kürtçe seçmeli derslerin kaldırılması için girişim başlatılmış

HABER MERKEZİ – Japonya’daki Tokyo Üniversitesi’nde 1 Nisan’dan itibaren verilmeye başlanan Kürtçe derslere karşı Ankara’nın girişimlerde bulunduğu iddia edildi. Haberi gündeme getiren Yeni Yaşam, Dışişleri Bakanlığı’nın derslere son verilmesi için Japonya hükümetine baskı yaptığını bildirirken, Kürtçe dersleri veren Vakkas Çolak söz konusu girişim karşısında tepkili ve şaşkın.

Japonya’nın Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi’nde 1 Nisan’dan itibaren Kürtçe dersler verilmeye başlandığı haberi sonrası Türkiye’den Dışişleri Bakanlığı düzeyinde derslerin engellenmesi için girişimlerde bulunulduğu iddia edildi.

Geçtiğimiz hafta Yeni Yaşam’dan Neğşirvan Güner imzalı haberde Japonya’da, son yıllarda Kürtçeye yoğun ilgi olduğu, ülkedeki üniversitelerde Kürtçenin seçmeli ders olarak verilmeye başlandığı bildirilmişti.

Tokyo Yabancı Araştırmaları Üniversitesi Kürt Dili Öğretim Görevlisi Vakkas Çolak konuyla ilgili Güner’in sorularını yanıtlamış, Japonların Kürtçeye olan ilgisini anlatmıştı.

Yeni Yaşam, bu haber sonrası Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın dersleri engellemek için girişimlerde bulunduğu bilgisini paylaştı.

Gazetenin haberinde yine Çolak’ın anlatımlarına yer verildi.

Gazeteye konuşan Çolak, Ankara’nın engelleme girişimlerini Japonya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından duyduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Tabi bu konu anayasa ile güvence altına alındığından ve Japonya’daki eğitim özgürlüğünden dolayı, kimsenin müdahale etmeye hakkı yok. Japon hükümetinin de buna müdahale etmeye hakkı yok. Çünkü eğitim özgürlüğü söz konusu. Dolayısıyla böyle bir girişimin olması aynı zamanda Japonya devletinin iç işlerine müdahale edilmesi anlamına gelmektedir.

“Muhtemelen de Japonya Dışişleri Bakanlığı Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na gerekli açıklamayı resmi düzeyde yapmıştır diye düşünüyorum.”

Üniversite yönetiminin kendilerine çok büyük desteği olduğunu ve uzun vadeli planları olduğunu söyleyen Çolak, derslerin uzun süreceğini sözlerine ekledi.

Dersler 1 Nisan’da başladı

Yaklaşık 40 öğrencinin katılımıyla 1 Nisan’da başlayan Kürtçe dersleri, Japonya tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Öğretim Üyesi Çolak tarafından haftada 4 saat verilen derslere çoğunluğu Japon olan öğrenciler katılıyor.

Üniversitenin en fazla rağbet gören seçmeli dersleri arasına giren Kürtçe derslerine, Japonların yanı sıra değişim programıyla üniversiteye gelen Çin ve Tayvanlı öğrenciler de ilgi gösteriyor.


Konuyla ilgili Neğşirvan Güner’in röportajının tamamı: Japonya’daki üniversitelerde Kürtçe artık seçmeli ders

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bolu'da işçileri taşıyan midibüs otomobil ile çarpıştı: 12 kişi yaralandı
Sonraki Haber
İzmir'de bir kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü