Ana SayfaPolitikaBatman’da bir ilk: Seçilen iki kadın muhtardan ‘kadınlar birleşirse başarır’ mesajı

Batman’da bir ilk: Seçilen iki kadın muhtardan ‘kadınlar birleşirse başarır’ mesajı

HABER MERKEZİ – Batman’da ilk kez iki kadın muhtar seçildi. Kazananın kadın mücadelesi olduğunu vurgulayan Emine Doksal ve Fatma Türkan, kadınların birleşirlerse her şeyi başarabileceğine işaret ediyor.

Batman’da 31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre aday olan 25 kadın muhtardan ikisi seçildi.

Diktepe köyünün yeni muhtarı Emine Doksal ve merkez Sağlık mahallesinin muhtarı Fatma Türkan kentin ilk kadın muhtarları olarak göreve başlamaya hazırlanıyor.

Tüm azaları kadın olan ve 470 seçmenden 303 oy alarak kazanan 26 yaşındaki Doksal, köylerinin tarihinde bir ilk yaşandığını ifade ederek şunları söyledi:

“Amacımız kadının gücünü sadece Batman’a değil her yere göstermekti. Kadınlar sürekli cinayet ve taciz haberleri ile gündeme geliyor. Oysaki kadının güçlü olduğunu gösterdiğimiz durumda bu yaşananlara da son verebiliriz dedik. Yeter ki kadınlar birlik olsun, kadınlar birlik olursa her şeyi başarabilirler. İşte köyümüzde bunu gösterdik.”

‘Kadınlar birlik olursa kazanamayacakları şey yok’

MA’dan Metin Yoksu’ya konuşan Doksal, bir işi yaparken kadın veya erkek diye ayrım yapılmasının yanlış olduğunu kaydederek “Artık buna son vermek amacıyla biz köyümüzde bir örnek teşkil etmek istedik ve başardık” diyerek kadınların gücüne vurgu yaptı.

“Kürtçe’de bir söz vardır. ‘Şêr şêr e çi jine çi mêr e (aslan aslandır ister dişi olsun ister erkek)’ yani kadınlar isterse erkeklerden iyi şeyler yapar. Yeter ki kadınlar bunu yapmak istesin. Kadınlar birlik olursa kazanamayacakları şey yoktur. Şimdi seçildik önümüzde başta ulaşım olmak üzere köyümüzün sorunları ile ilgilenmek var.”

‘Artık yerimde oturmayı düşünmüyorum’

49 yaşındaki Fatma Türkan da Batman merkezdeki ilk kadın muhtar oldu.

Yedi erkek rakibini 100 oy ile geride bırakarak en fazla oyu alan Türkan, seçime girme kararını şöyle anlatıyor:

“Mahalleliye çok vaatte bulunmadım ama mahalle sakinleri muhtar olmamı istedi. Özellikle ‘sen muhtar olursan bizim için çok güzel olur’ dediler. Ben de muhtar adayı olmayı kabul ettim. Ama sadece çocuklara park yaptırma sözü verdiğimi söylemek istiyorum.”

Özellikle kadınlardan destek gördüğünü anlatan Türkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Artık çok yerimde oturmayı düşünmüyorum. Mahalle için elimden önceden ne geldiyse yeniden onları yapacağım. Mahallede oturan ve sorunlarını bilen birisi olarak bunların düzeltilmesi için elimden geleni yapacağım.”