Ana SayfaGüncelBerkay Ustabaş’a 1 yıl tutuklu kaldığı davada 5 ay hapis cezası 

Berkay Ustabaş’a 1 yıl tutuklu kaldığı davada 5 ay hapis cezası 

HABER MERKEZİ – Gezi direnişinde öldürülen Berkin Elvan’ın cenaze törenine katıldığı gerekçesiyle 1 yılı aşkın süre tutuklu kalan Berkay Ustabaş’ın yargılandığı davanın karar duruşmasından beş ay hapis cezası çıktı. Mahkeme, bu hapis cezasını da erteledi.

Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş’ın tutuksuz yargılandığı davanın karar duruşması bugün yapıldı.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle yargılanan Ustabaş’ın karar duruşması, Silivri Cezaevi yerleşkesinde bulunan adliye salonunda gerçekleşti.

Mahkeme Ustabaş’ın 6 ay hapisle cezalandırılmasına, “geçmişi, yargılama sürecindeki tutum ve davranışları gözetilerek 1/6 indirim yapılmasına”, dolayısıyla toplamda 5 ay hapis cezasına hükmetti.

Yargılama sürecinde bir yıl tutuklu kalan Ustabaş’ın tutuklu kaldığı süre, cezasına mahsup edildi.

Ancak mahkeme, Ustabaş’ın cezasının da bir yıl ertelenmesine hükmetti. Yani Ustabaş tutuklu kalmış olmasaydı, bu ceza nedeniyle hapse girmeyecekti.

Kararın ardından Twitter üzerinden açıklama yapan Ustabaş, “1 yıl tutuklu kaldığım davada 5 ay hapis kararı verdiler. F Tipi, işkence, sürgün ve yasaklar ardından tutuklu kaldığım sürenin yarısından az bir ‘ceza’ kararı: Bu mudur adalet?” dedi.

Ne olmuştu?

Berkay Ustabaş, 11 Mart 2014 tarihinde Berkin Elvan’ın Feriköy Mezarlığı’nda yapılan cenaze törenine katılan milyonlarca insandan biriydi.

İstanbul’da bulunan evi 27 Aralık 2017 tarihinde basılan ancak o sırada evde bulunmaması sebebiyle gözaltına alınmayan, daha sonra ifade vermeye giden Ustabaş, 5 Ocak 2018 tarihinde tutuklanmıştı.

23 Ocak 2018 tarihinde ise ilk olarak gönderildiği Silivri Cezaevi’nden kendi talebi olmamasına rağmen kilometrelerce uzaklıktaki Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmişti. 1 yılı aşkın tutukluluk süreci boyunca sayısız hak ihlaline maruz bırakılmıştı.

Ustabaş, 1 yıl 10 günlük tutukluluğunun ardından 15 Ocak 2019 tarihinde yapılan 5’inci duruşmasında “adli kontrol” şartı ve yurtdışı yasağıyla tahliye edilmişti.