Ana SayfaGüncelBugün Ezidilerin ‘Çarşema Sor’ bayramı

Bugün Ezidilerin ‘Çarşema Sor’ bayramı

HABER MERKEZİ – Ezidiler “Çarşema Sor” bayramını, yani ‘dünyanın mayalandığı günü’ kutluyor. Çarşema Sor’un kutlandığı bugün yazılı açıklama yapan HDP, “Bu yılki Çarşema Sor Bayramı’nın, IŞİD’in elinde halen esir tutulan kadınlar ve çocukların özgürleşmesi, insanlık düşmanı Selefist barbarların yenilmesine vesile olmasını diliyoruz” dedi.

Ezidilerin kutsal bayramları “Çarşema Sor” bugün.

Mezopotamya coğrafyasında, Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanan bu bayram, dünyanın mayalandığı gün, dolasıyla doğanın canlanışı, yeni bir yılda güzel günlerin habercisi, kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin sağlandığı gündür.

Yaşamın kaynağı ve rengi olarak görüldüğü için “Çarşema Sor”da yumurtalar kırmızıya boyanır ve tokuşturulur.

HDP: Ezidi halkının Çarşema Sor Bayramı kutlu olsun

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, Ezidi halkının Çarşema Sor Bayramı’na ilişkin kutlama mesajı yayımladı.

“Çarşema Sor, Kızıl Çarşamba Bayramı, diğer adıyla Çarşema Serê Nîsanê, Ezidi halkının kültürel-toplumsal hafızasında, ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul edilir ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanır. Ezidi cemaatinin yaradılış mitolojisine göre Çarşema Sor, hem evrenin hem de dünyamızın maya tuttuğu gündür. Evrenin maya tutmasıyla oluşan kutsal toprağın bereketle buluştuğu gün olarak da kabul edilir. Çarşema Sor, her yıl tekrarlanan bu kutsal doğumla beraber yeryüzünde mutlak iyinin egemen olduğu, Tanrı’nın bütün kötülükleri bitirip yerine güzelliği inşa ettiği güne tekabül etmektedir.

Ezidiler yüce kudretin bir lütfu olarak yenilenen tabiatı insanlık ve beşer için de bir yeniden doğum olarak kabul eder ve bugün münasebetiyle şerden uzak durur, mevcut kırılmaların ve kavgaların bitmesi için “bahar barışı” yaparlar. Bu sebepten dolayı Nisan ayı Ezidilerin toplumsal hafızasında bütün ayların gelini olarak kabul edilir ve ilahi takdirin imtihanı olan mevsimlerin en ihtişamlısı olarak betimlenir. Çarşema Sor, iyiliğin, sevginin ve güzelliğin gücünün mutlak zaferi; karanlığın, kötülüğün ve şerrin mağlubiyeti olan bir gündür. Dolayısıyla toplumsal hayatı, ortak, kardeşçe ve barış içinde yaşamı simgelemesi dolayısıyla ayrıca önem taşır.

Bu karakterinden dolayı, bu yılki Çarşema Sor Bayramı’nın, IŞİD’in elinde halen esir tutulan kadınlar ve çocukların özgürleşmesi, insanlık düşmanı Selefist barbarların yenilmesine vesile olmasını diliyoruz. Yıllardır vahşetten uzaklaşmak için ana vatanından uzaklaştırılarak göç yollarına düşürülen, çadır kentlerde insanlık dışı koşullarda yaşayan binlerce Ezidi’nin topraklarına geri dönmesini ve huzur içinde yaşamasını diliyoruz.

Tüm insanlık ailesini Ezidilere dayatılan fermanlar silsilesine karşı durmaya ve bu 73’üncü kıyıma karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Çarşema Sor Bayramı’nı kutlarken Ortadoğu coğrafyasının Ezidi halkı başta olmak üzere tüm halkların özgür, eşit ve barış içerisinde yaşayacağı günlere kavuşmasını umut ediyor, kadim Ezidi halkının bayramını kutluyoruz.”