Ana SayfaCezaevleriCezaevlerinde beşinci ölüm: Şakran’da da bir tutuklu yaşamına son verdi

Cezaevlerinde beşinci ölüm: Şakran’da da bir tutuklu yaşamına son verdi

HABER MERKEZİ – Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Yonca Akici’nin ‘tecridi protesto etmek’ için yaşamını sonlandırdığı bildirildi.

Cezaevlerinde bir tutuklu daha yaşamına son verdi.

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde 4 yıldır tutuklu bulunan Yonca Akici’nin 29 Mart tarihinde PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için yaşamına son verme girişiminde bulunduğu bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre 1 Mart’tan bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Akici, ağır yaralı olarak kaldırıldığı Çiğli Devlet Hastanesi’nde bugün öğleden sonra yaşamını yitirdi.

Cezaevi yönetiminin Akici’nin yaşamını yitirdiğini bildirmesi üzerine ailesi hastaneye giderek, savcının gelişini beklemeye başladı.

Akici’nin amcası Sabahattin Akici, cezaevi savcısıyla yaptıkları görüşmede yeğeninin haftalık telefon görüşmesinde Patnos Cezaevi’nde tutuklu bulunan babası Gıyasettin Akici’yla konuştuktan sonra yaşamına son verdiği bilgisini verdiğini söyledi.

Yapılacak otopsi işlemlerinin ardından Yonca Akici’nin cenazesi defnedilmek üzere Ağrı’ya gönderildi.

Açlık grevleri ve ölümler

Leyla Güven’in 8 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyor.

Açlık grevinde 145 günü geride bırakan Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, cezaevlerinde dört siyasi tutuklu yaşamına son vermişti:

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, Zehra Sağlam 24 Mart’ta Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de ve Medya Çınar 25 Mart’ta Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde.

Yonca Akici’nin yaşamına son vermesiyle birlikte cezaevlerindeki ölümlerin sayısı beşe yükselmiş oldu.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler ise engelleniyordu.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.