Ana SayfaGüncelCHP’li Sarıbal’dan açlık grevi açıklaması: Hükümet sorumluluğunu yerine getirmeli

CHP’li Sarıbal’dan açlık grevi açıklaması: Hükümet sorumluluğunu yerine getirmeli

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, cezaevlerinde süren açlık grevlerine ilişkin yaşam hakkının kutsal olduğunu ve hükümetin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, partisinin Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenledi.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerini henüz geride bırakamadıklarını belirten Sarıbal, iktidara ‘dur’ denildiğini vurguladı.

“Seçimin en önemli sonucu bu diktatöryal, faşizan, baskıcı, talancı ve tek adam iktidarı yenilmiştir. Bunun karşısında kazanan barış olmuştur. Demokrasi bloğu kazandı. Temel insan haklarından yana toplum yan yana gelmiştir. Demokraside bütünleşmiştir. İktidara dur demiştir.”

31 Mart seçimlerinin birçok mağduru olduğunu dile getiren Sarıbal, bu mağdurlardan birinin ise Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve mazbataları verilemeyen belediye eş başkanları olduğunu söyledi.

YSK kararının tamamen siyasi olduğunu belirten Sarıbal, “Bu karar tamamen gayri hukuki bir karardır” dedi.

Açlık grevleri

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre cezaevlerinde binlerce insanın açlık grevinde olduğunu hatırlatan Sarıbal, söz konusu eylemlere ilişkin ise şunları dile getirdi:

“Yaşam hakkının en kutsal haktır. Bunu kişi ve isim ayırmaksızın cezaevlerinde olan insanların yaşam hakkının güvencesinin de devlete ait olduğunu, o yüzden bütün onların sağlığı ve talepleri ile ilgili kaygılarının olduğunu, devletin ve hükümetin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini düşünüyorum.
“Açlık grevlerine ilişkin zaman zaman açıklamalarımızı yapıyoruz. Cezaevlerindeki açlık grevindeki bütün vatandaşların kim olursa olsun yaşam hakkı kutsaldır. Bu kutsallık üzerinden ilgililerin gerekli hassasiyeti göstermesini istiyoruz.”

Sarıbal ve beraberindekiler, “Çocuklar ölmesin” dediği için tutuklanan öğretmen Ayşe Çelik’i cezaevinde ziyaret ettikten sonra Diyarbakır’dan ayrıldı.

Eylemciler ne istiyor?

Fotoğraf: Equal Times

HDP Milletvekili Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi. 17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Diğer yandan dört ayrı cezaevinde bulunan 15 tutuklu, 136 gündür sürdürdüğü açlık grevi eylemini bugünden itibaren “ölüm orucu”na dönüştürdü.


Temelli: Ölüm orucuna başlayan 15 tutsak var; duymazdan gelmeye vaktimiz yok


Hükümetin çağrılara yanıtı olumsuz

Aylardır süren açlık grevleri karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rusya'da cinsel saldırıya karşı özsavunma uygulayan kadınlar ceza almayacak
Sonraki Haber
İki ilde tutuklu yakınlarına müdahale: 38 kişi gözaltına alındı