Ana SayfaManşetCHP’li Tanrıkulu’ndan ‘KHK’li seçilmişler’ tepkisi: YSK, bakanlık yerine kayyum atıyor

CHP’li Tanrıkulu’ndan ‘KHK’li seçilmişler’ tepkisi: YSK, bakanlık yerine kayyum atıyor

HABER MERKEZİ – AKP’nin İstanbul’da seçimi kaybettiğini ve ‘hukuksuz bir biçimde süreci uzatmaya çalıştığını’ söyleyen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Seçmen iradesine saygı göstermiyorlar” dedi. YSK’nin KHK’li seçilmişlere mazbata vermeme kararını da ‘hukuksuzluk’ olarak değerlendiren Tanrıkulu, “YSK, İçişleri Bakanlığı’nın yerine geçip kayyum gibi belediye başkanı atıyor” şeklinde konuştu.


Haber:  Pelin Özkaptan


Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçimlerin ardından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmemesine karar vermesi ve AKP’nin İstanbul’daki seçimlere itirazları ile uzayan seçim süreci gündemin en çok tartışılan konularından.

YSK’nin ‘mazbata’ kararı ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı birçok belediye, söz konusu ilçelerde ikinci olan partiye yani Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) geçti.

Bazı ilçelerinde yeniden sayımlar gerçekleşen İstanbul’da ise AKP’nin ‘İstanbul’da seçimler yenilensin’ başvurusu üzerine gözler YSK’nin vereceği karar çevrilmiş durumda.

Tartışmalı seçim sürecini Gazete Karınca’ya değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul’daki seçim sürecinin uzatılmasının ‘AKP’nin seçim sonuçlarını lehine çıkarma ve muhalefeti yıldırma politikası’ olduğunu söyledi.

“Erdoğan ‘İstanbul’dan geldik Türkiye’de iktidarız. İstanbul’dan gidersek Türkiye’deki iktidardan da gideriz’ demişti. Yani bunu görüyorlar ve seçmenin bu iradesine de saygı göstermiyorlar. Çünkü İstanbul hem siyasi açıdan çok önemli hem de kendileri için bir rant kaynağı aynı zamanda.”

‘Seçimlerin yenilenmesi gündemimizde değil’

Tanrıkulu, İstanbul’daki seçimlerin yenilenmesine ilişkin tartışmaların kendileri için seçenekler dahilinde olmadığını söyledi.

“Seçimin yenilenmesi bizim gündemimizde değil. AKP İstanbul’da seçimi kaybetmiştir, hukuksuz bir biçimde süreci uzatmaya çalışıyorlar. YSK’nin bir an evvel seçimi sonuçlandırması ve Ekrem İmamoğlu’na mazbatasını vermesini bekliyoruz. Bunun dışında hiçbir seçeneği düşünmüyor ve tartışmıyoruz.”

‘YSK, Bakanlık yerine kayyum atıyor’

KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesi yönündeki kararı da eleştiren Tanrıkulu, “YSK, Bakanlık yerine kayyum gibi belediye başkanı atıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan ihraçların birçoğu zaten hukuksuz olarak gerçekleşti, itiraz süreci hala devam ediyor. YSK’nın aday olabilme şartları arasında ‘kamu hizmetlerinden yasaklı olmama’ maddesi var. Ve bu maddeki ‘yasaklı olma’ hali mahkemenin verdiği mahkumiyet kararına bağlantılı olarak ifade edilir. Yani burada bahsedilen KHK ile ihraç edilmek değil. Nitekim 24 Haziran seçimlerinde KHK ile ihraç edilen yaklaşık 10 isim CHP, HDP ve Saadet Partisi’nden milletvekili seçilerek Meclis’e girdi.”

“YSK’nın kanun koyucu yerine geçip böyle bir kural koyması son derece hukuk dışı ve keyfi bir işlem. Ayrıca 31 Mart’ta bu insanların seçime girmesine onay vermişsin, madem yasaktı o zaman söyleseydin. Dolayısıyla bu aynı zamanda seçmene tuzak kurmaktır. Ayrıca mazbatayı ikinci sıradaki isme veremezsin, mazbata kazanana verilir eğer vermiyorsan seçimi yenilemen gerekir. Bu gasp ve tuzak. YSK, İçişleri Bakanlığı’nın yerine geçip kayyum gibi belediye başkanı atıyor. Türkiye böyle berbat bir YSK yönetimini 1950’lerden beri görmemişti.”

‘YSK, AKP’nin ihtiyaçları doğrultusunda karar alıyor’

CHP’li Tanrıkulu, YSK’nin AKP’nin güncel ihtiyaçları doğrultusunda karar aldığını ifade etti.

“YSK, anayasaya, seçimlere aykırı, AKP’nin güncel ihtiyaçlarına uygun kararlar alıyor. Bu ihtiyaç İstanbul’da oyları yeniden saydırarak süreyi uzatmak, Malazgirt’te, Muş’ta ise oyları saydırmamak üzerine işliyor.”

Sezgin Tanrıkulu, HDP’li belediyelere yeniden kayyum atama ihtimali olduğunu da belirtti.

“Hükümet artık kendisini hukuk içerisinde konumlandırmıyor. Kendisinden yana olanlar ve kendisine karşı olanlar ‘düşmanlar, hainler, teröristler’ şeklinde bakıyor. Hesaplarına gelmeyince kaybettikleri yerlerde bunu (kayyum) yeniden yapabilirler ama bunun bedeli hukuk açısından bedeli çok ağır olur. Siz yurttaşların iradesine saygı göstermezseniz demokrasiyi katledersiniz. Kalan demokrasiyi de yok edersiniz ve bunun tarihsel maliyeti de travması da çok olur.”


YSK’nin “KHK’li aday” kararı: Diğer partiler önceden uyarılmış, HDP’ye tuzak var

Previous post
Seçimin 16 gün ardından: AKP'den İstanbul için 'seçim yenileme' talebi
Next post
Labirent gibi sokaklarda 3 boyutlu bir arayış: “Long Day’s Journey Into Night”