Ana SayfaGüncelCumhuriyet Davası’nda cezası onanan gazeteciler: ‘Başımız dik cezaevine gireceğiz’

Cumhuriyet Davası’nda cezası onanan gazeteciler: ‘Başımız dik cezaevine gireceğiz’

HABER MERKEZİ – Cumhuriyet gazetesi davasında kendilerine verilen hapis cezaları istinaf tarafından onaylanan sekiz gazeteci yaptıkları açıklamada, “Ülkede korku iklimi yaratmak için bizleri cezaevine attıklarını artık herkes biliyor. Başımız dik tekrar cezaevine gireceğiz” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi Davası’nda 5 yıla kadar verilen cezalar için sekiz gazetecinin yaptığı itiraz başvurusu istinaf mahkemesi tarafından onanmıştı.

Bu karara göre gazetenin eski çalışanlarından Musa Kart, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Önder Çelik, Emre İper, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör cezaevine girecek.

Cezaların onanması çok sayıda kişinin katılımıyla Taksim’de bulunan İstanbul Barosu’nda basın toplantısı ile protesto edildi.

Toplantıya Bülent Utku ve Kadri Gürsel katılmazken Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Emre İper, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör, avukatları Duygu Yarsuvat, Bahri Belen, Fikret İlkiz, Tora Pekin, Abbas Yalçın, cezası 5 yılın üstünde olan Yargıtay’a başvuran Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Orhan Erinç katıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Sınır Tanımayan Gazeteciler İnisiyatifi (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Barış Atay da açıklamada hazır bulundu.

‘Başımız dik tekrar cezaevine gireceğiz’

Toplantıda ilk olarak sözü alan gazetenin eski karikatüristlerinden Musa Kart, “Her şeye rağmen tercihimin doğruluğundan kuşku duymadım. Ben bir özür bekliyorum” dedi ve ülkedeki korku iklimine dikkat çekti.

“Ülkede korku iklimi yaratmak için bizleri cezaevine attıklarını artık herkes biliyor. Arkadaşlarımın yerel mahkemede yaptıkları tarihi savunmalarla hakkımızdaki suçlamaları çürüttü. Evet ne yazık ki bu dönem duruşmasız, savunmasız olarak anılacak. Haksızlık yapmayalım duruşmasız, savunmasız yargılamak mizah değilse nedir? Bizler Cumhuriyet’e, demokrasiye, laikliğe, hukuk devletine, birlikte yaşam isteğine inanan insanlarız. Meslek haysiyetlerini her şeyin üstünde tutan arkadaşlarımızla birlikte başımız dik tekrar cezaevine gireceğiz. En başından beri yanımızda duran herkesi kucaklıyorum.”

‘Hukuku katleden bir dava’

Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanlarından avukat Mustafa Kemal Güngör ise bu davayı “Hukuku katleden bir dava” olarak nitelendirdi.

“Basına ve gazetecilere, toplumun diğer muhalif kesimlerine gözdağı veriliyor. Kimse yazmasın kimse eleştirmesin diyorlar. Bunlar yapılırsa da yargı hemen devreye giriyor. İddianame ve mahkeme kararına göre üye olmadan bilerek isteyerek terör örgütüne yardım etmişiz. Hem de 3 örgüte birden. Bu suçu nasıl işlemişiz? Bir bütün halinde Cumhuriyet’te çıkan haberlerle. Aslında bizi yargılayanlar, yargılatanlar da böyle bir suçu işlemediğimizi çok iyi biliyorlar. Ama garabete ve vahamete bakın ki yargılananlar, FETÖ gerçeğini 40 senedir anlatan, yöneticileri uyaran bizler olduk.”

Güngör, sözlerini “Bize içeride size dışarıda kolay gelsin. Hoşça kalın!” diyerek sonlandırdı.

Previous post
Ankara’da CHP'li vekil Levent Gök’e saldırının da görüntüleri ortaya çıktı 
Next post
Eşini bıçaklayan erkek 'adli kontrol'le serbest bırakıldı