Ana SayfaGüncel‘Davanın hukuki temeli çökmüştür’: Redhack davasında bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı

‘Davanın hukuki temeli çökmüştür’: Redhack davasında bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı

HABER MERKEZİ – Redhack’in yayınladığı Bakan Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle altı gazeteci hakkında açılan davanın son duruşmasında dijital materyallerle ilgili bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporu değerlendiren avukat Ali Deniz Ceylan, “Suçlama konusu belgelerin internetten indirildiği tespit edilmiş ve davanın hukuki temeli çökmüştür” dedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise ‘adli kontrol’ kararının devamına hükmetti. Bir sonraki duruşma 24 Eylül’de.

Redhack’in yayınladığı Bakan Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle yargılanan 6 gazeteci hakkında açılan davanın yedinci duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Gazeteciler Metin Yoksu ile Ömer Çelik’in sırasıyla Batman ve Diyarbakır’dan SEGBİS (Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile bağlandığı duruşmada, yargılanan diğer gazeteciler Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sargın ve Tunca Öğreten hazır bulundu.

Ardından başlayan duruşmada mahkeme başkanı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın celse arasında, Diyarbakır’da Ömer Çelik hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla başlatılan soruşturmanın dosyası ile mevcut dosyayı birleştirip yeni bir iddianame tanzim ettiğini söyledi.

Mahkeme başkanı ayrıca dijital materyallerle ilgili bilirkişi raporunun da ulaştığını bildirdi.

Duruşma savcısı, bilirkişi raporunun incelenmesi için sanıklara ve avukatlarına süre verilmesini talep etti. İddia makamı ayrıca sanıkların hukuki durumlarında değişiklik olmadığını söyledi, ‘adli kontrol’ şartının devamını istedi.

Ardından gazetecilerin beyanlarına geçildi.

Gazetecilerin beyanları

Tunca Öğreten, “Aleniyet kazanmış bazı belgeleri kamu yararına haberleştirdim. Bu tip haberler dünyada ödüllendirilirken ben bir yıl hapisle cezalandırıldım. Hiçbir örgütle alakam yok. Sadece gazetecilik faaliyetimden yargılanıyorum” diye konuştu.

Mahir Kanaat da beyanda bulunarak, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılandığını belirtti ve incelemesi biten kendisine ait dijital materyallerin iade edilmesini istedi.

Derya Okatan ise, haklarında alınan ‘tedbir kararları’nı “hukuksuz” olarak nitelendirerek, “Gazetecilik yaptığımız için yargılanıyoruz” dedi ve ekledi: “Yurtdışı çıkış yasağımızın kaldırılmasını ve bana ait dijital materyallerin iadesini talep ediyorum.”

Ardından beyanda bulunan Eray Saygın da dijital materyallerin iadesini ve ‘adli kontrol’ şartının kaldırılmasını istedi.

Metin Yoksu ise “Kamuoyunun gerçek haber alma hakkına ihtiyacı olduğu sürece işimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi ve beraatiyle beraber dijital materyallerinin iadesini talep etti.

Avukat Ceylan: Davanın hukuki temeli çökmüştür

Öte yandan gazetecilerin ardından söz alan avukatlardan Ali Deniz Ceylan, bilirkişi raporunu değerlendirdi.

Mahir Kanaat’ın avukatı Ceylan, “Suçlama konusu belgelerin internetten indirildiği tespit edilmiş ve davanın hukuki temeli çökmüştür. Suçlamaya ilişkin temel kalmamıştır” dedi.

Ayrıca avukat Özcan Kılıç, Ömer Çelik ve Metin Yoksu’nun duruşmadan vareste tutulmasını talep etti.

Avukatların beyanlarının ardından mahkeme ara kararını açıkladı.

Buna göre;

  • Gazeteciler hakkındaki ‘adli kontrol’ şartı kararı devam edecek
  • Elde edilen dijital materyallerin tam ve eksiksiz olduğuna dair bilirkişiden onay geldiğinde dijital materyaller iade edilecek
  • Ömer Çelik hakkında açılan yeni soruşturmanın akıbeti Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak sorulacak, karar verilmiş ise örneği gönderilecek
  • Metin Yoksu ve Derya Okatan duruşmalardan vareste tutulacak

Davanın bir sonraki duruşması 24 Eylül’e ertelendi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gazetecilerden Ömer Çelik, Derya Okatan, Metin Yoksu, Eray Sargın’ın “Örgüt propagandası” ve “Bilişim sistemini engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme” suçlamalarından, Mahir Kanaat’ın ise “Örgüt üyeliğinden” yargılanması isteniyor.

Tunca Öğreten hakkında ise “Bilişim sistemini engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme” ve “Örgüt üyesi olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek”ten ceza verilmesini isteyen savcı, Almanya vatandaşı Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in dosyasını ayırmıştı.

Tutuklanan gazeteciler KHK ile kapatılan DİHA’nın haber müdürü Ömer Çelik, Diken eski editörü Tunca Öğreten ve BirGün çalışanı Mahir Kanaat, 24 Ekim’de ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.

Mahkeme Öğreten ile Kanaat’ın tutukluluğunun devamına, Çelik’in ise tahliyesine karar vermişti.

Gazetecilerden Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat da davanın ikinci duruşmasında tahliye edilmişti.


Punto24 Dava Takip‘ten derlenmiştir.




Önceki Haber
Diyarbakır ve Antalya'da trafik kazaları: İki kişi yaşamını yitirdi, 25 yaralı var
Sonraki Haber
Feyzioğlu: Fotoğrafa iyi bakın, avukata bunu yapanlar polisliğin yüz karaları