Ana SayfaGüncelErdoğan: Demokrasi seçilmişlerin egemen olduğu bir yerdir, atanmışların değil

Erdoğan: Demokrasi seçilmişlerin egemen olduğu bir yerdir, atanmışların değil

HABER MERKEZİ – Belediye encümen sistemini demokrasiye uygun bulmadığını söyleyen AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü demokrasi seçilmişlerin egemen olduğu bir yerdir, atanmışların değil” dedi ve yerel seçim sisteminde düzenleme sinyali verdi. Ayrıca Erdoğan, “İstanbul ve Ankara’da aslında kaybetmedik, tam tersine kazandık” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam’da gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısına katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Partisinin yüzde 44,4’lük bir oy oranına ulaştığını söyleyen Erdoğan, “AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın tartışılmaz bir başarısı” olduğunu savundu.

“İstanbul ve Ankara’da aslında kaybetmedik”

Erdoğan, 2014 yerel seçimleri ile kıyaslandığında 3 büyükşehri kaybettiklerini dile getirse de AKP’nin İstanbul ve Ankara’da aslında kaybetmediği iddiasında bulundu.

“Her seçimde olduğu gibi kazandığımız ve kaybettiğimiz yerler olmuştur. İstanbul ve Ankara önemle üzerinde durulması gereken yerler olarak duruluyor. İstanbul ve Ankara’da aslında kaybetmedik, tam tersine kazandık. Kazanmak kaybetmek nedir ona bakmak lazım. İstanbul’da 24 ilçede AK Parti, birinde MHP olarak almış bulunuyoruz. Kalan 14 ilçede diğer ittifak ipi göğüslemiş. İlçeleri kazanmamıza rağmen büyükşehir belediyelerini neden kaybettiğimizi sorgulayacağız.”

“YSK’nın kararına saygı duyacağız”

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul seçimlerine ilişkin yaptıkları olağanüstü itirazlara dair ise Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararına saygı duyacaklarını dile getirdi.

“Sonuçta içimize sinse de sinmese de YSK’nın kararına saygı duyacağız. Son ana kadar biz hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu bir normal yargı mücadelesi olmaktan seçim hukukuna yönelik bir mücadeledir. Bunu sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız.”

Seçim sisteminde düzenleme sinyali

Öte yandan yerel seçim sisteminde düzenleme sinyali veren Erdoğan, belediye encümen sistemini demokrasiye uygun bulmadığını söyledi.

“Encümenin 5’i seçilmiş, 5’i atanmış, artı bir de belediye başkanı. Fakat bunu demokrasiye uygun bulmuyorum çünkü demokrasi seçilmişlerin egemen olduğu bir yerdir, atanmışların değil. Yerel seçimlerle ilgili bir düzenlemenin parlamentoda gözden geçirilişinde bunu bir defa ele almamız şart.”

Belediye encümeni ne iş yapar?

Belediye encümeni, belediye başkanı ve belediye meclisi ile birlikte bir belediyenin üç organından birisi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre encümenin başlıca görev ve yetkileri şunlar:

  • Bütçeyi inceleyip belediye meclisine görüş bildirmek
  • Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek
  • Umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek
  • Belediye memurlarına ikramiye ödenmesi için karar almak
  • İmar uygulamaları ile ilgili karar almak
  • Yıkım kararlarını vermek

İstanbul seçimleri: Karar için son gün 3 Mayıs




Önceki Haber
Trump duyurdu: ABD uluslararası silah anlaşmasından çekiliyor
Sonraki Haber
Portekiz, Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıyan 29'uncu ülke oldu