Ana SayfaGüncelEthem Sarısülük davasında karar: Fail polis sadece 15 bin TL ödeyecek

Ethem Sarısülük davasında karar: Fail polis sadece 15 bin TL ödeyecek

HABER MERKEZİ – Yargıtay, Ankara’daki Gezi direnişi sırasında Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’a yerel mahkeme tarafından verilen 15 bin 200 liralık para cezasını onadı.

Ankara’daki Gezi direnişi sırasında Ethem Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın yeniden yargılandığı davada karar 21 Mart 2018’de açıklanmıştı.

Mahkeme heyeti, Şahbaz için 10 bin 100 lira olan para cezasını 15 bin 200 liraya çıkarmıştı.

Sarısülük ailesinin avukatı Murat Yılmaz, cezanın az olduğunu belirterek karara bir kez daha itiraz etti.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Yılmaz’ın itirazını reddeden Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararın hukuka uygun olduğunu savunarak cezayı onadı.

‘Cinayet 15 bin TL ile kapatılamaz’

Bunun bir ‘cezasızlık politikası’ olduğunu belirten avukat Yılmaz, karara ilişkin şunları söyledi:

“Ethem Sarısülük Kızılay’ın ortasında herkesin gözü önünde Ahmet Şahbaz tarafından vurularak öldürüldü. Dosya Ankara’dan Aksaray’a kaçırıldı. Yargıtay, bir ölüme verilen para cezasını onadı. Protesto hakkını kullanan bir insanın silah kullanan kolluk gücü tarafından öldürülmesinin cezası 15 bin TL. Bu tamamen cezasızlık politikasıdır.

“Yargı, polisin karıştığı dosyalarda polisi bu şekilde kolluyor. Aynı zamanda Gezi’deki direnişe yönelik verilen bir karar. Tayyip Erdoğan ‘Polise emri ben verdim’ demişti. Aslında siyasi iktidar da buna göre hareket etmiştir. İtirazlarımızı önce Anayasa Mahkemesi, sonra AİHM’ye taşıyacağız. Bu davada haklıyız. Kamuoyu önünde gerçekleşen bir cinayet 15 bin TL ile kapatılamaz.”

Yargıtay kararı bozmuştu

Daha önce Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen yargılamada sanık polis Ahmet Şahbaz’a, önce “kasten öldürmek”ten müebbet hapis cezası verilmiş, daha sonra “haksız tahrik indirimi” ve “iyi hal” gibi çok sayıda gerekçe ile ceza “olası kastla insan öldürmek” suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapse kadar düşürülmüştü.

Yargıtay 1. Dairesi, kararı usulden bozmuş, dosyayı mahkemeye geri göndermişti. Dava Aksaray’a taşınırken, tutuklu polis Şahbaz’ın da tahliyesine karar verilmişti.

26 Haziran 2016’da Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlayan yargılamada da Şahbaz için yapılan tutuklama talebi, “olay anına ilişkin görüntülere dair TÜBİTAK raporunun henüz gelmediği” gerekçe gösterilerek kabul edilmemişti.

Mütalaasını sunan savcı, polis Ahmet Şahbaz hakkında “meşru müdafaa sınırını aşmak suretiyle taksirle ölüme neden olmak” suçundan 10 ay hapis cezası istemişti. Mahkeme heyeti ise karar duruşması için davayı ertelemişti.

Karar duruşmasında mahkeme heyeti, sanık polis Ahmet Şahbaz’a, “Meşru müdafaada kastı aşarak ölüme neden olma” suçundan 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası vermişti. Hapis cezası ise 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrilmişti.

Yargıtay, verilen bu ceza kararını bazı usul hataları nedeniyle bozmuştu. Bunun üzerine yeniden yargılanan polis Şahbaz için 10 bin 100 lira olan para cezası 15 bin 200 liraya çıkarılmıştı.

Previous post
Boşanma aşamasında olduğu Gülden Coşkun ve ailesini öldüren erkek tutuklandı
Next post
Cenazesi günler sonra bulunmuştu: Mahir Mete Kul son yolculuğuna uğurlandı