Ana SayfaDünyaFransa’da 24 Nisan “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” ilan edildi, Ankara tepkili

Fransa’da 24 Nisan “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” ilan edildi, Ankara tepkili

HABER MERKEZİ – Fransa’da 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” ilan eden kararname yürürlüğe girdi. Karara tepki gösteren Ankara’dan yapılan açıklamada, “hadsizlik örneğidir, şiddetle kınıyoruz” denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” ilan ettiği kararname imzalanarak yürürlüğe girdi.

Kararname, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Fransa’da olduğu bir günde yayımlandı.

Paşinyan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurul toplantılarına katılmak üzere Strasbourg’da bulunuyor.

Kararnamede neler yer alıyor?

Toplam üç maddeden oluşan kararname, Macron ve Başbakan Edouard Philippe’in imzalarıyla yayımlandı.

Kararnamede, Fransa’nın Ermeni Soykırımı’nı 29 Ocak 2001 tarihinden bu yana resmen tanıdığı hatırlatılıp, 24 Nisan’ın bundan böyle “Ermeni Soykırımını Anma Günü” ilan edildiği belirtildi.

Kararnameye göre bu amaçla her yıl 24 Nisan’da Paris’te resmi devlet töreni düzenlenecek. Diğer illerde ise anma törenleri valiliklerin inisiyatifine bırakılacak.

Ankara tepkili

Fransa’da alınan bu karara Ankara tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Macron’un kararını, “Ucuz bir popülizm ve büyük bir hadsizlik” sözleriyle eleştirdi.

Altun ayrıca ’’Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un 24 Nisan’ı anma gücü ilan etmesi hadsizlik örneğidir, şiddetle kınıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “Kararın iki ülke ilişkilerini menfi şekilde etkilemesi kaçınılmazdır” denildi ve Macron için “tarihi siyasileştiren popülist bir lider olarak hatırlanacaktır” ifadelerine yer verildi.

24 Nisan

24 Nisan, yüz binlerce Ermeni’nin hayatını kaybettiği ve yüz binlercesinin de zorla yerinden edildiği 1915’teki soykırımın başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Fransa, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşananları 2001 yılında soykırım olarak tanımış, 24 Nisan’ın soykırımı anma günü ilan edilmesi Cumhurbaşkanı Macron’un 2017 yılındaki seçim vaatleri arasında yer almıştı.


Karınca, Agos



Önceki Haber
Datça'da açık hava müzesindeki tanrıça heykellerine saldırı
Sonraki Haber
Sudan’da askeri darbe: 30 yıldır ülkeyi yöneten Ömer El-Beşir görevden alınıp tutuklandı