Ana SayfaGüncelHDP eş genel başkanlarının Diyarbakır Cezaevi önünde yapacağı açıklamaya engel

HDP eş genel başkanlarının Diyarbakır Cezaevi önünde yapacağı açıklamaya engel

HABER MERKEZİ – Açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır Cezaevi önünde yapacakları açıklama engellenen HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Temelli, duruma tepki göstererek “Bir kez daha Gebze’de, Kızıltepe’de olduğu gibi bugün Diyarbakır’da da annelerimizin önüne barikat çıkarıldı. Bugün ortaya çıkan tablo tecridin bir benzeridir” dedi ve tecridin kaldırılması çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde yapacağı açıklama polis tarafından engellendi.

Valiliğin kararı üzerine açıklama öncesi cezaevine çıkan tüm cadde ve sokaklar, polis bariyerleriyle trafiğe kapatıldı.

Bölgedeki cadde ve sokaklara polisler ve zırhlı araçlar konumlandırılırken, caddelerin trafiğe kapatılması üzerine Buldan ve Temelli ile beraberindekiler bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İlk olarak konuşan Temelli, HDP Milletvekili Leyla Güven’in 170 gündür açlık grevinde olduğunu vurgulayarak, “Binlerce tutsak ve Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde açlık grevinde olan arkadaşlarımız adalet hukuk diye seslerini duyurmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Yüzlerce açlık grevcisinin kritik aşamada olduğunu söyleyen Temelli, “Cezaevlerinde kimsenin yaşamını yitirmesini istemiyoruz” dedi ve ekledi:

“Bugün gelinen kritik aşamada artık kalıcı hasarların oluşması kaçınılmaz. Ölümler olmasın istiyoruz. Bu yüzden bugün annelerimizle yan yanayız sesimiz duyulsun diye. Bu sesin duyulmasının yolu bir an önce Türkiye’deki tüm kamuoyunun, herkesin duyarlılık göstermesinden geçiyor. Bugün basın açıklaması yapmak bile artık engelleniyor. Basın açıklaması yapmak isteyen anneler engelleniyor, şiddet uygulanıyor Gebze’de Kızıltepe’de olduğu gibi.”

170 gündür hükümetin eylemler karşısında sessizliğini sürdürdüğünün altını çizen HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “Bugün hiç kimse çıkıp başta Adalet Bakanı olmak üzere bu talep meşru değildir diyemez. Hiçbir hukukçu diyemez ki bu talep meşru değildir. Meşrudur, haklıdır, siyasal bir taleptir. Yasaların uygulanmasını, hukukun gereğinin yapılmasını istiyoruz” diye belirtti.

“Bir an önce tecride son verilmeli”

Temelli’nin ardından konuşan Pervin Buldan ise “Bir kez daha Gebze’de, Kızıltepe’de olduğu gibi bugün Diyarbakır’da da annelerimizin önüne barikat çıkarıldı. Bugün ortaya çıkan tablo tecridin bir benzeridir. Bugün artık tecrit sadece İmralı’da değildir. Türkiye’nin her yerine sirayet etmiştir” dedi.

Buldan, konuşmasının devamında Adalet Bakanı ve yetkililere çağrıda bulunarak taleplerin yerine getirilmesini istedi.

“Bir an önce tecride son verilmeli insanlarımız, Leyla Güven yaşamalıdır. Bu işin sonlanması için tecridin kaldırılması için annelerimiz nerede ise bizler orada olmaya devam edeceğiz. El eleyiz, kol kolayız, omuz omuzayız.”

Gebze Cezaevi önündeki açıklamaya da engel

Diğer yandan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Gebze Cezaevi önünde nöbet eylemi yapmak isteyen tutuklu yakınları ile HDP’li vekiller de bir kez daha engele takıldı.

Aralarında HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP milletvekillerinin de olduğu kitlenin cezaevi önüne yürüymesi polis tarafından engellendi.

Polisin, eylemin Kocaeli Valiliği tarafından yasaklandığını söylemesi üzerine Koçyiğit, “Bu insanlar anayasal barışçıl haklarını kullanıyorlar. Valinin kararı Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa’yı askıya alamazsınız” dedi.


Açlık grevleri: Leyla Güven 170, cezaevleri 132 gündür eylemde