Ana SayfaGüncelHDP’den 24 Nisan açıklaması ve araştırma önergesi

HDP’den 24 Nisan açıklaması ve araştırma önergesi

HABER MERKEZİ – HDP, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin yaptığı açıklamada “Anadolu ve Mezopotamya’nın kadim halkları olarak, 104 yıllık acıları paylaşıyor, o süreçte yaşamını yitirenleri bir kez daha hüzün ve saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı. HDP Milletvekili Garo Paylan ise 24 Nisan’a ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi ve “Türkiyeli Ermeniler, 104 yıldır adalet bekliyor. Bu adalet ancak, Türkiye halklarının vicdanında ve Türkiye’nin meclisinde sağlanabilir” dedi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP), 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan ve “104 yıllık acıları ve yası paylaşıyoruz” başlığı taşıyan açıklamanın tamamı şöyle:

“24 Nisan 1915’de başlayan, planlı bir etnik kimlik ve inanç soykırımı olan Büyük Felaket’in (Metz Yeğern) üzerinden 104 yıl geçti. İki yüzden fazla Ermeni aydının evlerinden alınarak ölüme yollanması ile başlayan süreç, yüz binlerce Ermeni’nin sürgünü ve pek çoğunun sistemli olarak katledilmesiyle devam etti.

“Farklılıkları silmek ve homojen bir toplum yaratmak; tek ırk-tek din-tek dil anlayışını hakim kılmak; bu topraklarda farklı halkların ve inançların yaşadıklarını unutturmak hedefi o günden bu yana süregeldi.

“Farklı halkların ve inançların bir arada yaşadığı bu topraklar üzerinde, hiçbir etnik kimlik, dil, kültür ya da inancın bir diğerinden üstün olmadığı halen genel kabul görmedi. Coğrafyamızı çoraklaştıran büyük suçlarla ve utançlarla yüzleşmek konusu hep ertelendi.

“İnsanlık suçlarını lanetlemek ve tarihsel hakikatlerle yüzleşmek; mağdur halklar ve inançlardan özür dilemek ve onarıcı adalet yollarına başvurmak; birbirini anlamak ve yaraları samimi bir yaklaşımla sarmak ortak bir gelecek için vazgeçilmez adımlardır. Vicdan ve adalet duygularını geliştirmek, acıları paylaşmak, demokratik, barışçı ve eşit bir geleceği birlikte kurabilmenin de yoludur.

“Anadolu ve Mezopotamya’nın kadim halkları olarak, 104 yıllık acıları paylaşıyor, o süreçte yaşamını yitirenleri bir kez daha hüzün ve saygıyla anıyoruz.”

24 Nisan için Meclis Araştırma talebi

Diğer yandan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise 24 Nisan 1915 tarihi ve sonrasında tutuklanıp öldürülen Ermeni aydınların akıbetinin araştırılması, naaşlarının nerede bulunduğunun tespit edilmesi ve cenazelerin usulüne uygun defnedilmesi için Meclis’e araştırma önergesi verdi.

Paylan önergesinde, şu ifadelere yer verdi:

“24 Nisan 1915 günü, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da yaşayan; siyasetçi, yazar, şair, gazeteci, eğitmen, tiyatrocu, araştırmacı çok sayıda Ermeni aydın tutuklandı. Ankara Ayaş ve Çankırı’ya sürgüne gönderilen Ermeni aydınların büyük çoğunluğu öldürüldü.

“Bu tarihten sonra, Ermeni halkı, Osmanlı Devleti’ni yöneten cuntanın kararıyla tarihi topraklarından sürüldü. Büyük bölümü yaşadıkları şehirlerin civarında veya tehcir yollarında katledildi.”

1915’te yaşanan kayıpların geri döndürülebilir olmasa da, ortak hafızada yer eden acıları birlikte sahiplenmenin, birbirini iyileştirmeye çalışmak ve bir arada yaşama kültürü adına çok kıymetli olduğunu ifade eden Paylan, “Meclisimiz; Osmanlı ve Ermeni halkının aydınlanması için mücadele veren, eğitim kurumlarını ayakta tutan, yazan, üreten, düşünen ve bu topraklarda öldürülen aydınların haklarını teslim etmeli, onların anılarını yaşatmalıdır” dedi.

Paylan önergesinde, 24 Nisan’ın bütün dünyada, Ermeni Soykırımı’nın başlangıç günü olarak kabul edildiğinin belirterek şu ifadelere de yer verdi:

“Ermeni Soykırımı, onlarca dünya meclisinin konusu olmuştur. Ancak TBMM’de hiç görüşülmemiştir. Oysa Ermeni halkının büyük felaketinin konuşulması gereken Meclis, felaketin yaşandığı toprakların meclisidir. Yani Türkiye’nin meclisidir. Dünyanın her tarafına saçılmış Türkiyeli Ermeniler, 104 yıldır adalet beklemektedir. Bu adalet ancak, Türkiye halklarının vicdanında ve Türkiye’nin meclisinde sağlanabilir.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
NASA'nın uzay aracı Mars'ta ilk kez deprem tespit etti
Sonraki Haber
Erdoğan: Tehcir başka, katliam başka, kimi aldatıyorsunuz?