Ana SayfaGüncelHDP’den Meclis’te daimi “Çocuk Hakları Komisyonu” kurulması için kanun teklifi

HDP’den Meclis’te daimi “Çocuk Hakları Komisyonu” kurulması için kanun teklifi

HABER MERKEZİ – HDP milletvekili Kerestecioğlu, Türkiye’de yaşayan tüm çocukların hiçbir ayrım gözetilmeksizin haklarından eşit ve kolay bir şekilde faydalanmasını güvence altına almak amacıyla Meclis bünyesinde “Çocuk Hakları Komisyonu” kurulması için kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’e “Çocuk Hakları Komisyonu”nun kurulması amacıyla kanun teklifi verdi.

Kerestecioğlu, kanunun teklifinin amacını, Türkiye’de yaşamakta olan her çocuk için, kendilerinin, kanuni temsilcilerinin veya en geniş anlamı ile aile üyelerinin sahip oldukları, ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, vatandaşlık veya göçmenlik durumu, doğuş ve diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin haklarının ve üstün yararının gözetilmesini güvence altına almakla ifade etti.

Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler

Teklifte, Türkiye nüfusunun üçte birinin çocuklardan oluştuğu, başta Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi ve Ek Protokolleri olmak üzere, Çocuk Haklarının Kullanılmasına Dair Avrupa Sözleşmesi, Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara karşı Korunmasına İlişkin (Lanzarote) Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler’in Sınır Ötesi Örgütlü Suçlar Sözleşmesini tamamlayan, Özellikle Kadın ve Çocuklar olmak üzere İnsan Ticaretinin Önlenmesi, Bastırılması ve Cezalandırılmasına dair Protokol ve Çocuk İstihdamının En Kötü Örneklerinin Önlenmesi ve Ortadan Kaldırılması için Acil Eyleme dair Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesi gibi Sözleşme ve Protokoller gibi çocuk haklarına ilişkin Uluslararası Sözleşme ve Protokoller ile çocuk haklarının korunması için devlete yükümlülük veren birçok sözleşmenin tarafı olduğu hatırlatıldı.

“Bu sözleşmeler, bütün çocukların eşit biçimde bütün haklarını kullanabilmelerine olanak sağlayan bir toplum düzenini gerektirmektedir.

“Çocuklar hiç bir ayrımcılığa maruz kalmadan ve eşit haklara sahip olarak bütün hizmetlerden yararlanırken, aynı zamanda da her türlü hak ihlali ve sömürüye karşı da korunma hakkına sahiptir.”

“Çocuklara söz verildi”

Çocuklara verilmiş birçok sözün verildiği de belirtilen kanun teklifinde, devletin, Anayasası’nın 41. maddesi ile de bu sözlerini kapsayıcı bir taahhütte bulunduğu hatırlatıldı.

Kanun teklifinde, devletin bu yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi için BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’nin 3. maddesi ile taahhüt edildiği gibi her türlü adli ve idari işlemde çocuğun yararını önceliklendirecek, bütün ilgili kurumların da bu esasla çalışmasını sağlayacak, çocuk haklarını ve çocuğa yönelik hizmetleri bütüncül bir biçimde ele alacak, planlayacak ve çocuk haklarının hayata geçirilmesini sağlayacak bir bütünlüklü politikaya ihtiyaç bulunduğu ifade edildi.

Kurulacak olan komisyonun; çocuk haklarıyla ilgili yapılması gereken hukuk reformlarını, uygulama hükümlerini ve çok yönlü politikaları belirlemek ve hayata geçirilmesini sağlamak adına, bu alanda çalışma yürüten diğer banlık ve Meclis komisyonları ile eşgüdümlü yürüteceği çalışmalarla önemli bir görev üstleneceği belirtildi.