Ana SayfaGüncelHDP’lilerin açıklamasına polis engeli: Tazyikli su sıkıldı, milletvekili Tosun yaralandı

HDP’lilerin açıklamasına polis engeli: Tazyikli su sıkıldı, milletvekili Tosun yaralandı

HABER MERKEZİ – HDP’nin açlık grevleri ilişkin ve YSK’nin KHK kararına karşı yapacağı basın açıklamasını engelleyen polis, tazyikli su sıktı. HDP milletvekili Tosun yaralanırken, DTK Eş Başkanı Öztürk ile milletvekilleri Farisoğulları ve Güzel de polislerce darp edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü’nün, tecridin kaldırılması talebiyle sürdürülen açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesine ilişkin Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda yapacağı basın açıklaması polis tarafından engellendi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, açıklamanın yapılacağı parkı zırhlı araçlarla abluka altına alan polis, HDP milletvekilleri, belediye eş başkanları ve yurttaşlara müdahale etti.

TOMA araçlarının tazyikli su sıktığı gruptan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun yaralanırken, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk ile HDP Diyarbakır milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Semra Güzel de polislerce darp edildi.

Baygınlık geçiren Tosun, çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırıldı.

Hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan Tosun’un bilinci açık olduğu belirtildi.

Darp edilen HDP’li Farisoğulları da aynı hastanede tedavi altına alındı.

Diğer yandan bir kişinin darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi.

Açlık grevleri

DTK Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in eylemi 161’inci gününde devam ederken, 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevinde.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri de devam ederken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

YSK’nin “KHK’li seçilmişler” kararı

Öte yandan YSK’nin, haklarında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmemesi kararı ile HDP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı birçok belediye, söz konusu ilçelerde ikinci olan partiye yani AKP’ye geçti.

Diyarbakır’ın Bağlar, Van’ın Edremit, Çaldıran ve Tuşba ilçeleri ile Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar Beldesi’nde, yerel seçimleri kazanan HDP’li adaylara, KHK ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbataları verilmedi.

YSK, mazbataların en çok oy alan ikinci adaya verilmesine hükmedince, bu beş yerin belediyeleri HDP’den AKP’ye geçti.

HDP’nin bu konuda YSK’ye yaptığı itiraz başvurusu henüz sonuçlanmadı.


Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nden YSK Başkanı’na “KHK’li seçilmişler” mektubu