Ana SayfaGüncelHDP’nin “KHK’li seçilmişler” itirazına YSK’den ret: Altı belediye AKP’ye geçti

HDP’nin “KHK’li seçilmişler” itirazına YSK’den ret: Altı belediye AKP’ye geçti

HABER MERKEZİ – YSK’nin, KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesine yönelik aldığı karara yapılan “olağanüstü itiraz” başvurusu reddedildi. Söz konusu kararla HDP’nin kazandığı beş ilçe ve bir beldede belediyelerin AKP’ye geçeceği kesinleşti.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilmiş ancak yerel seçimi kazanmış kişilere mazbatalarını vermeme kararına yönelik Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yapılan itiraz sonuçlandı.

HDP’nin konuya ilişkin ‘olağanüstü itiraz’ını değerlendirmeye alan YSK, başvuruyu 7’ye 4 oyla reddetti.

Buna göre haklarında 692 ve 697 sayılı KHK’lerdan işlem yapılmış seçilmişler yerine söz konusu merkezlerde en çok oyu alarak kaybeden adaylara mazbata verilecek.

HDP, bu başvurusu öncesinde YSK üyeleri hakkında “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle HSK’ye (Hakim ve Savcılar Kurulu) de başvuruda bulunmuştu.

HDP’den karara tepki

YSK’nin kararına HDP tepki gösterdi.

Partinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “YSK, hukuksuzlukta ısrar ederek, halk iradesini tanımamayı ve iktidar lehine kararlar almayı sürdürüyor” denildi.

“Adaylıklarına onay vererek seçime girmelerine izin verdiği adayların halkın oyları ile seçildikten sonra ‘belediye başkanı olamayacakları ve mazbata alamayacaklarına’ hükmeden YSK, yasadışı kararında ısrar ediyor. YSK partimizin bu karara ilişkin yaptığı ‘Olağanüstü İtiraz’ başvurusunu da reddetti.

YSK ikinci hukuksuz kararı ile bir kez daha iktidar lehine ‘tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası’ olduğunu kanıtlamıştır. YSK bu kararı ile hukuk tanımadığını, muhalefete karşı kumpas ve tuzak kurduğunu göstermiştir. Her türlü meşru itirazımızı sürdüreceğiz.”

HDP’nin kazandığı yerler AKP’ye geçti

YSK, KHK ile haklarında işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmeyeceğine kanaat getirmiş; ayrıca belediye başkanlığının yanı sıra belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliğine seçilenler için de bu kararın geçerli olduğunu seçimin ardından açıklamıştı.

Bu karar sonrası HDP’nin farkla kazandığı Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçeleri ile Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar ve Erzurum’un Tekman ilçesi, yine Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi belediyeleri ikinci parti olan AKP’ye geçmişti.

Muş’un Rüstemgedik beldesinde CHP adayına adli sicil kaydı nedeniyle mazbatanın verilmemesi ve YSK’nin ikinci sırada yer alan HDP adayına mazbata verilmesi yönünde karar almasına ise HDP karşı çıkmış, hatta CHP’li Fikret Hamarat’tan alınarak kendisine verilen mazbatayı kabul eden HDP’nin adayı Salih İlhan ihraç talebiyle disipline sevk edilmişti.

Öte yandan HDP’nin yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da KHK’li seçilmişlere mazbataların verilmesi halinde Türkiye’nin “demokrasi ayıbından kurtulmuş olacağını” dile getirmişti.

Ayrıca Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland doğrudan YSK Başkanı Sadi Güven’e yönelik bir mektup kaleme alarak, karar için “Demokrasinin genel ilkelerine ters düşüyor” ifadelerini kaydetmişti.

İktidar cephesinde ise AKP bu karardan memnun. Son olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, YSK’nin aldığı bu kararla yetinmeyerek, KHK’lilerin seçme hakkına da sahip olmaması gerektiğini savunmuştu.


Kılıçdaroğlu’ndan YSK’ye “KHK’li seçilmişler” çağrısı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nden YSK Başkanı’na “KHK’li seçilmişler” mektubu

YSK’nin “KHK’li aday” kararı: Diğer partiler önceden uyarılmış, HDP’ye tuzak var

Previous post
Ankara'da yedi köpeğin daha cesedi bulundu
Next post
Açlık grevleri: 150 kurumdan “Hukuk işletilsin, kimse ölmesin” çağrısı