Ana SayfaGüncelİstanbul seçimleri: Karar için son gün 3 Mayıs

İstanbul seçimleri: Karar için son gün 3 Mayıs

HABER MERKEZİ – YSK, İstanbul seçimlerinde AKP ve MHP’nin olağanüstü itirazlarıyla ilgili kesin kararını en geç 3 Mayıs’ta verecek.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen İstanbul’da seçim sonuçları kesinleşmedi.

Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasını almasına rağmen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP ve MHP’nin İstanbul seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesine yönelik olağanüstü itiraz başvurusunu henüz karara bağlamadı.

YSK’nin İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili son kararını en geç 3 Mayıs Cuma günü vermesi bekleniyor.

Kurul’un önünde, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı itirazlar ile MHP’nin Maltepe ilçesi ve İstanbul’un tümü için yaptığı itiraz bulunuyor.

Ara kararlar

Bu itirazlarla ilgili ilk incelemeyi yapan YSK, bazı ara kararlar vermişti.

YSK, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaptığı olağanüstü itirazda, 41 bin 132 kısıtlı seçmen ile memur statüsünde olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar vererek, ilçe seçim kurullarına bu araştırmayı yapması için beş gün süre vermişti.

MHP’nin İstanbul geneli ve Maltepe seçim sonuçlarına ilişkin olağanüstü itirazlarıyla ilgili de ara karar veren Kurul, Maltepe İlçe Seçim Kurulu’ndan da sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili iddiaları beş gün içinde araştırmasını istemişti.

YSK, AKP’nin Büyükçekmece itirazını ise ilçe seçim kurullarından gelecek araştırma sonuçlarına göre inceleyeceğini bildirmişti.

Ne olmuştu?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından AKP, 16 Nisan’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itirazda bulunmuştu.

İtiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.

AKP’nin ardından MHP de YSK’ye başvurarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini istemişti.

Diğer yandan AKP, İstanbul seçiminin iptali için YSK’ye, KHK ile kamudan ihraç edilen seçmenlerin bulunduğu listeyi içeren ek dilekçe de sunmuştu. Ancak YSK, AKP’nin KHK ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanmamasına yönelik itirazını reddetmişti.

Oyların yeniden sayımının tamamlanmasıyla birlikte 13 bin 729 oy farkıyla AKP adayı Binali Yıldırım’ın önünde yer alan CHP’li Ekrem İmamoğlu’na, 17 Nisan’da mazbatası verilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beş üniversiteye rektör ataması
Sonraki Haber
Trump duyurdu: ABD uluslararası silah anlaşmasından çekiliyor