Ana SayfaÇalışma YaşamıKazancı Yokuşu’nda anma, 1 Mayıs’a çağrı

Kazancı Yokuşu’nda anma, 1 Mayıs’a çağrı

HABER MERKEZİ – 1 Mayıs 1977 başta olmak üzere Türkiye’de yapılan 1 Mayıs kutlamalarında yaşamını yitirenleri anan 1 Mayıs Tertip Komitesi, herkesi Bakırköy’de yapılacak olan kutlamaya davet etti.

1 Mayıs Tertip Komitesi, “Kanlı 1 Mayıs” olarak adlandırılan 1977 1 Mayıs’ında yaşamını yitirenleri Taksim Meydanı’nda bulunan Kazancı Yokuşu’nda basın açıklaması ile andı.

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy ve Züleyha Gülüm, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Erkan Baş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Eşsözcüsü Mevlüt Aykoç’un da bulunduğu çok sayıda kişi yıkılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde bir araya gelerek “Yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla Kazancı Yokuşu’na kadar yürüdü.

Sık sık  “Bijî 1 Gulan” ve “Her yer Taksim yer yer 1 Mayıs”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür”, “Taksim 1 Mayıs alanıdır” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarının atıldığı anma saygı duruşu ile başladı.

“Hiç bir baskı bu tarihi silemez”

Burada ilk olarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu.

1 Mayıs meydanının Taksim olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, Taksim’in işçilere bu yıl da yasaklandığını belirtti.

Çerkezoğlu, “Taksim Meydanı’nda işçi sınıfının 1 Mayıs’ı kutlama hakkı bir kez daha engellenmektedir. Meydanlar o ülkelerde yaşayan halkların belleğidir. O belleği silmeye çalışanlar bilsinler ki hiçbir baskı bu tarihi ve bu belleği ortadan kaldıramayacaktır” dedi.

1 Mayıs’a ülkenin temel iki sorunuyla birlikte girdiklerini sözlerine ekleyen Çerkezoğlu, bunlardan birinin ekonomik kriz diğerinin de ülkenin baskıcı otoriter tek adam rejimi olduğunu söyledi.

1 Mayıs meydanlarında adalet, demokrasi ve özgürlükler için buluşacaklarını sözlerine ekleyen Çerkezoğlu, “Krizin faturasını bize kesmeye çalışanlara karşı, kıdem tazminatımıza el uzatanlara karşı, bizi açlık sınırının altında bir asgari ücrete mahkum etmeye çalışanlara karşı, her gün 5 işçi arkadaşımızın öldüğü iş sistemine karşı meydanlarda olacağız” diye konuştu.

1 Mayıs’ta mücadeleyi yükseltme çağrısı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlere değindi.

“İşlerini ellerinden aldılar. Yetmedi çalışma haklarını ellerinden aldılar. Yetmedi vatandaşlık haklarına, en temel insan haklarına göz diktiler. Seçme ve seçilme haklarını gasp etmeye çalıştılar. KHK’ler eli ile binin üzerinde mevzuat değişikliği yapıldı. Buna karşı mücadelemizi alanlarda yükseltmeye devam edeceğiz.”

Birlikte mücadele zamanı olduğunu sözlerine ekleyen Gezen, “1977’lerde, 1990’larda olduğu gibi bu saldırıları püskürtme ve bu saldırılar karşısında emekçilerin ve halkların kurucu iradesiyle yeni bir düzen gerçekleştirme zamanı” diyerek herkesi 1 Mayıs’a davet etti.

‘Öldürmeye doymuyorlar’

1 Mayıs 1977’de yaşamlarını yitirenleri anarak sözlerine başlayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da şunları kaydetti:

“1 Mayıs 1977 katliamından sonra Beyazıt’ta, Maraş’ta, Çorum’da katliamlara tanıklık ettik. Öldürüyorlar, öldürmeye doymuyorlar. Hala da öldürüyorlar. Aynı anlayış Gazi’de, 10 Ekim’de, Sivas’ta, Suruç’ta da sahnedeydi.

“Artık hepimiz biliyoruz, 1 Mayıs 1977 katliamını emperyalizm ve yerli iş birlikçileri, kontragerila, CIA düzenledi. Düzenlemelerinin nedeni o dönem ki bağımsızlık ve devrim mücadelesinin önüne geçmektir. Zannediyorlar ki bizleri katliamlarla susturacaklar. Biz ne katliamları ne katliamların faillerini unutacağız.  Elbette hesabını soracağız.”

“1 Mayıs’ta alanlarda olacağız”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise AKP’nin iktidarda olduğu süre içerinde sağlık alanında yaptığı dönüşümlere dikkat çekti.

Buna karşı mücadele ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Adıyaman, “Sağlık meslek örgütleriyle, hekimler olarak birlik 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Sözümüzü dile getirmeye çalışacağız” dedi.

Konuşmaların ardında yaşamlarını yitirenlerinin isimleri okunarak “Yaşıyor” denildi. Daha sonra yaşamlarını yitirenlerin olduğu yere karanfil bırakıldı.

Anmanın ardından İstiklal Caddesi’ne geçen grup burada 1 Mayıs’a davet mitingleri dağıttı. Şişhane Meydanı’nda kadar bildiri dağıtan grup burada yaptıkları açıklama ile eylemlerine son verdi.

Previous post
Endonezya’da 272 sandık görevlisi yorgunluktan yaşamını yitirdi
Next post
Yıldırım 'kaybedilmiş seçim' dedi ve ekledi: Hepimiz biliyoruz, bu seçimlerde aday yarışmadı