Ana SayfaGüncelKemal Can’ın yorumuyla 4 başlıkta seçim sonuçları

Kemal Can’ın yorumuyla 4 başlıkta seçim sonuçları

HABER MERKEZİ – Gazeteci yazar Kemal Can, 31 Mart yerel seçim sonuçlarının ortaya çıkardığı tabloyu 4 ana başlıkta değerlendirdi. Ona göre sonuçlar iktidar açısından ciddi yenilgi, Millet İttifakı’nın politik bir programı yok, HDP en önemli hamleye imza atan politik aktör, seçmende ‘iktidarın mutlak gücü var’ hissiyatı dağıldı. Can’ın Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e yaptığı değerlendirmedeki 4 başlığı paylaşıyoruz.


Kemal Can


I.

İktidar açısından seçimler ciddi yenilgi.  Zaten başlamış ama yavaş ilerleyen kayıp ve erimenin daha belirginleştiği söylenebilir. İçerisinde kaybetmiş olan iktidarın beka davasıyla hikayesini yenileme girişiminin de çok karşılık bulmadığı ve kendi seçmenini bir tür rica ya da tehditle ders vermekten alıkoyma çabasının da sonuç vermediğini söyleyebiliriz. İktidar açısından pek çok cephede kayıp tablosu ortaya çıktı. İstanbul seçimleriyle ilgili sonuçların açıklanması konusundaki skandallar serisi de buna iyice tuz-biber eken görüntü oluşturdu.

II.

Sonuçlar Millet İttifakı’nın kendi önerdiği alternatif programın teveccüh görmesi olarak yorumlanamayacak bir sonucu oldu. İttifak pek çok belediyeyi iktidarın elinden aldı ancak bu, politik program önerisiyle değil siyasi iktidarın kendi hatasından dolayı oldu.

III.

HDP’nin stratejisi tüm baskılara rağmen en etkili strateji oldu. HDP, şuandaki siyasi atmosfer içerisinde en çok baskı gören, sıkıştırılan, hareket alanı en fazla daraltılan siyasi aktör olarak sonuçta en etkili stratejiyi uygulayan ve sonuç alan, en önemli hamleye imza atan politik aktör olduğuna işaret etmek lazım. Bu da çok sıkışmış alanlarda bile başarılı hamlelerle büyük politik etkiler yaratılabileceğini gösteriyor.

IV.

Seçmende daha önceki seçimlerde oluşan ‘herhangi bir şeyi değiştirmenin yolu yok, iktidarın mutlak bir gücü var, buna karşı yapılabilecek bir şey yok’ hissiyatının önemli ölçüde dağıldığını söyleyebiliriz. Bu da belki bu seçimin önemli çıktılarından biri olarak not edilebilir.