Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’na saldırı: CHP bulgularına göre ‘sopalar dağıtılmış, linç girişimi planlı’

Kılıçdaroğlu’na saldırı: CHP bulgularına göre ‘sopalar dağıtılmış, linç girişimi planlı’

HABER MERKEZİ – CHP, partinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyla ilgili raporunu tamamladı. Rapora göre ‘450’yi aşkın kolluk kuvvetinden hiçbiri saldırıya müdahale etmedi, olay anında orada olup soruşturmada adı geçmeyen 15 kişi daha var ve saldırganlara sopalar dağıtıldı’. Raporu değerlendiren CHP’li Kaya, “Saldırının siyasi ayağı aydınlatılsın” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı asker cenazesinde saldırının yankıları sürerken, CHP saldırıya ilişkin araştırmasını tamamladı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç başkanlığında oluşturulan yedi kişilik komisyonun elde ettiği bulgulara, olay gününe ait video ve fotoğrafları incelenmesi ile köylüler ve tanıklarla yapılan ayrıntılı konuşmalar neticesinde ulaşıldı.

Araştırma sonucunda hazırlanan raporda, Kılıçdaroğlu’na saldırının “öldürmeye kasıt” ile yapıldığı, “planlı bir şekilde” düzenlenmiş olduğu ve bu planın köylüler ile köy dışından getirilenlerle uygulandığı savunuldu.

DW Türkçe’den Hilal Köylü’ye konuşan CHP’li Yıldırım Kaya, “Saldırının siyasi ayağı da aydınlatılsın. Halkı kimin galeyana getirdiği ortaya konulsun. Yargıdan beklediğimiz olayın aydınlatılmasıdır” dedi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Ilıcalı’nın haberine göre araştırma ekibinin elde ettiği kimi bulgular şöyle:

  • Soruşturmada adı geçmeyen ve saldırının yaşandığı Akkuzulu Köyü’nden olmayan, ancak linç girişiminde halkı kışkırtan 15 kişi daha tespit edildi.
  • Sözlü saldırıların ardından Kılıçdaroğlu’nun yönlendirildiği güzergâhta öbek öbek taşların yerleştirildiği, arabaların geçmesini engellemek amacıyla büyük bidonların yığıldığı belirlendi. Görüntülere göre inç girişiminin başlamasıyla olaya karışan kişilerin söz konusu taş yığınlarına koşarak taş aldığı belirtildi.
  • Görüntülerde bozkurt işareti yapan bazı kişilerin kalabalığın farklı yerlerinde daha sonra İbda-C işareti yaptığı tespit edildi. Söz konusu kişilerin, Kılıçdaroğlu’nun yerini doğrudan işaret ettiği de belirlendi.
  • Kılıçdaroğlu’na doğrudan fiziksel saldırı yapmak isteyen bazı kişilerin Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışanı olduğu tespit edildi.
  • Kılıçdaroğlu’nun yönlendirildiği güzergâh üzerindeki bir evin çatısından bir kişinin görüntülerine ulaşıldı. Görüntülerde çatıda oturan bir kişinin sopaları kalabalığa doğru sevk ettiği belirlendi. CHP’nin bu bulgusu Ankara Valiliği’nin açıklamasıyla çelişiyor. Valilik, saldıran gruba sopa dağıtıldığı iddiasıyla ilgili inceleme yapıldığını, söz konusu iddiayı doğrulayacak herhangi bir bilgi ya da görüntüye ulaşılamadığını bildirmişti.
  • Cenaze töreninde saldırının başlaması üzerine AKP ve hükümet yetkilileri için açılan koridordan törene katılan bakan ve kamu görevlileri çıkış yaparken, herhangi bir koridor açılmayan Kılıçdaroğlu doğrudan provokasyonun yaşanacağı alana yönlendirildi.
  • Bakan korumalarının yanı sıra olay yerinde bulunan 300 jandarma ve 152 polisle birlikte 452 kolluk kuvveti Kılıçdaroğlu’na yönelik fiziki saldırılara müdahale etmedi.

Rapor Kılıçdaroğlu’na sunulacak

Araştırma grubunun bu bilgeler doğrultusunda hazırladığı rapor bugün Kılıçdaroğlu’na sunulacak.

Ardından komisyonun elindeki tüm bilgi ve belgeler yargıya ulaştırılacak.

Ne oldu?

Irak sınırında güvenlik güçleriyle PKK arasında çıkan çatışmada yaşamını yitiren sözleşmeli er Yener Kırıkçı’nın cenaze törenine katılmak üzere Ankara’nın Çubuk ilçesine giden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Pazar günü katıldığı cenaze töreninde saldırıya uğradı.

Cenazede önce Kılıçdaroğlu’nu yuhalayan bir grup, sonrasındaki arbedede Kılıçdaroğlu’na saldırdı.

CHP lideri olayın ardından bir eve götürülerek, polis korumasına alındı. Saldırgan grup, Kılıçdaroğlu’nun götürüldüğü evin de çevresini sardı. Bazı kişilerin binaya taş attığı görüldü.

Kılıçdaroğlu saatler sonra zırhlı araç ile saldırgan grubun bulunduğu bölgeden uzaklaştırıldı.




Önceki Haber
Ankara’da ekmeğe zam
Sonraki Haber
Gazeteci Erk Acarer hakkında soruşturma başlatıldı